Muistamme: Ravimies ja mittakirvesmies

Muistamme: Ravimies ja mittakirvesmies

Lempäälästä Vesilahtea kohti lähdettäessä tullaan pian Näppilänsillalle, sitä ennen on ohitettu Näppilän talo. Toivo Näppilä syntyi siellä 18.9.1929 vanhempiensa kuudentena lapsena. Aikaisemmin oli syntynyt veli Usko, joka aikanaan saatteli Vireenin kolmeen kuninkuuteen.

Toivo löysi Punkalaitumen perukoilta morsiamekseen Hilkan ja häiden jälkeen muutettiin Kanadaan, jossa Hilkan isällä oli rakennusyritys. Maatyövälineet vaihtuivat Toivon käsistä kirvesmiehen työkaluiksi.

Viiden vuoden jälkeen tuli paluu Suomeen Marjo-tyttären koulun aloittamisen myötä. Helsingin Pakilasta löytyi koti ja Puolimatkalta töitä Moskovaa myöten. Mittakirvesmiehen vaativin ja pisin työmaa oli Nesteen torni.

Raviurheilu muodostui Toivolle tärkeäksi, hän toimi Käpylässä lähettäjänä. Ensimmäinen oma hevonen oli tähtijuoksijaori Poonus. Sitä valmensi Tuomo Mäkelä, josta muodostui tärkeä yhteistyökumppani raviurheilun saralla. Toivon Prince Love voitti kolmevuotiaana kymmenen kertaa, mutta menehtyi nelivuotiaana Mäkelän surullisen kuuluisassa tallipalossa. Kuninkuusravitasolle asti nousseen Vistarin Toivo omisti yhdessä Tuomo Mäkelän kanssa.

Toivo oli pidetty, iloinen, ystävällinen ja huumorintajuinen henkilö, joka sai elää mieheksi pitkän elämän. Viimeiset vuodet olivat liikkumisen kannalta jo heikkoja, mutta raviurheilua hän seurasi loppuun saakka.

Toivo Näppilä menehtyi Malmin sairaalassa 23.4.2022. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo Hilkka, tytär Marjo perheineen sekä suuri joukko sukulaisia ja ystäviä.

Martti Lintunen

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi