Ravit ovat alueillaan kesän vetonauloja

Ravit ovat alueillaan kesän vetonauloja

Kesä ja kärpäset – ja ravit. Loma-aikaan reissusta ei ole niin kiire pois, ettei ehtisi tutustua paikkakunnan muuhunkin tarjontaan. Ravit ovat taloudellinen piristysruiske oman alueensa palvelutarjonnalle.

Mitä muuta siellä voi tehdä, on kesän kysymys. Monelle Kouvolan Kymi GP:hen matkustavalle vastaus on Tykkimäki.

”Alueen matkailukohteet ja oheistapahtumat lisäävät aina ravitapahtuman suosiota. Ihmiset voivat poimia samalle ravimatkalle erilaisia elementtejä. Meillä Tykkimäki ja vasta valmistunut Tykkimäki Resort lisäävät alueen vetovoimaa ja tuovat uusia elämyksiä matkailijoille”, kertoo Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen.

”Kouvolan kuninkuusravien 2023 iltajuhla tullaan viettämään Tykkimäen huvipuistossa. Se on ikimuistoinen ja erilainen iltajuhlien pitopaikka. Siellä ovat laitteet iltajuhlien osallistujien käytössä.”

Kouvolan vahvuuksiin kuuluu luontomatkailu ja Suomen harvoihin maailmanperintökohteisiin kuuluva Verlan tehdasmuseo. ”Lisäksi on Mustialan arboretumia ja viinitiloja. Tekemistä löytyy.”

Olemme pyrkineet vahvistamaan kaksipäiväisyyttä.
Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen

Kuninkuusravien taloudellinen merkitys isännöivälle alueelle on suuri. Vieraat jättävät alueelle tutkimusten mukaan 9,5-15,5 miljoonan euroa. Kymi GP:n osalta asiaa ei ole erikseen tutkittu, mutta senkin kohdalla puhutaan merkittävästä vaikutuksesta.

”Olemme pyrkineet vahvistamaan kaksipäiväisyyttä. Perjantai-iltana on myös ravit. Niiden jälkeen kansainväliset tähtiravurit taustajoukkoineen esitellään yleisölle juhlavasti terassin tuntumassa ja päästään tunnelmaan. Ravien jälkeen järjestetään lauantaina myös jatkot Amarillossa.”

Kymi GP:n yleisö jakautuu karkeasti kahteen ryhmään. Alan harrastajia tulee ympäri Suomea kansainväliseen ravitapahtumaan. ”Toinen suurempi ryhmä ovat lähialueelta tulevat ihmiset, jotka käyvät monipuolisesti suurtapahtumissa. Heitä tulee noin sadan kilometrin säteeltä.”

Lieksassa suorastaan haistaa hevosen, kun se tulloo esittelyyn ja mitäpä tekköökin siinä etusuoralla.
Pielisjärven Hevosystäväinseuran puheenjohtaja Jarmo Leinonen
Lieksan kesäravitunnelmaa vuoden takaa.
Lieksan kesäravitunnelmaa vuoden takaa.Stiina Ikonen

Vanhan ajan ravitunnelmaa, sanotaan Lieksan raveista. Idyllisessä maalaisympäristössä kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitseva rata tunnetaan tunnelman lisäksi radassa kiinni olevasta katsomosta. ”Siinä ei ole juuri hajurakkoo. Hevoset ovat melkein käsin kosketeltavissa, kun ne tulloo maalisuoraa”, Pielisjärven Hevosystäväinseuran puheenjohtaja Jarmo Leinonen kertoo.

”Lieksassa suorastaan haistaa hevosen, kun se tulloo esittelyyn ja mitäpä tekköökin siinä etusuoralla. Vohvelikahvit on yksi vetovoimatekijä. Vohveli tehdään taikinasta paikan päällä.”

Lieksan raveihin tulee väkeä etäänpääkin, koska Lieksa on matkailukaupunki ja turisteja liikkuu. Jos ottaa kaksi kohdetta kerralla eli ravien päälle muutakin, kohteita on paljonkin. ”On museota ja Ruunaan retkeilyaluetta, Eeva Ryynäsen taiteilijakoti Paateri, eikä pidä väheksyä omaa eläinpuisto PikkuKiliä, jota itse pyöritämme. Koli on jo Pielisen toisella puolella, mutta moni sen yhdistää Lieksaan”, Leinonen luettelee.

Lauttaliikennettä ei Pielisen yli enää kulje, mutta kansallismaisemaa tulee moni katsomaan. Koli on Suomen ja Euroopan vanhinta kallioperää, ikää on 2,6 miljardia vuotta.

”Talkooporukkaa on seitsemänkymmenen ja sadan välillä. Hyvähenkisellä talkooporukallahan nämä ravit pitkälti saadaan järjestettyä. Toivottavasti sama jatkuu. Meillä oli talkooporukalla yhteinen kokoontuminen perheineen. Oli ohjelmanumeroa, ruokailua ja kahvittelua. Syksyllä on sama. Ettei pelkästään sanota ravien jälkeen talkooväelle kiitoksia ja näkemiin.”

Lieksan yleisömäärä oli ennen koronaa vakiintunut tuhannen tietämiin, milloin vähän alle, milloin yli. ”Toivottavasti tämä kesä on jo sitä vanhaa normaalia.”

Lieksan kesään on luvassa ohjelmanumeroraveja. ”Meillä ei ole vuosikausiin ollut autolähtöjä, koska varikkokurvi on vähän kaponen. Nyt on tehty rataremonttia, ja koetetaan saada rata siihen malliin, että saadaan ryhmälähtöjä heinäkuun raveissa. Mahdollisesti saamme valtakunnan nimekkäitä ravi-ihmisiä ja ohjastajiakin Lieksaan.”

Auto saadaan paikalle Joensuusta tai Kuopiosta. ”Ohjelmanumeroilla ja lähellä yleisöä olevilla hevosilla saamme ihmiset liikkeelle.”

Lieksan tavoitteena on jonakin vuonna käydä Ravigaalassa pokkaamassa vuoden kesäradan palkinto.

St Michel on Mikkelin seutukunnan suurin yksittäinen vuosittain toistuva tapahtuma. ”Tutkimme joka vuosi tapahtuman taloudelliset vaikutukset. Kun yleisöä kaksi vuotta sitten ennen koronaa oli niin sanottu normaali määrä, tapahtuman vieraat jättivät Etelä-Savoon noin 4,3 miljoonaa euroa. Tuon summan matkailijat siis käyttävät. Lukema toistui vuodesta toiseen”, kertoo Mikkelin raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen.

Karkeasti puolet summasta ravimatkailijat käyttävät Kalevankankaan vauhtiradan aitojen sisällä, vajaa puolet sen ulkopuolella. Vuosi sitten yleisömäärä hieman putosi, mutta yksittäisen matkailijan käyttämä rahamäärä pysyi suunnilleen ennallaan. Lukemaa voidaan näin pitää hyvin luotettavana. Kulutettu rahamäärä on raviradalla runsaat 200 euroa ja sen ulkopuolella reilut 150 euroa vierailijaa kohti.

”Alueen kaupalliset toimijat, etenkin ravintola, osaavat varautua tapahtumaan ja ymmärtävät sen arvon.”

Mikkelin muusta tarjonnasta Visulahti on toiminut jo pitkään, ja sieltä on bussikuljetus Kalevankankaalle. Uutta tarjontaa edustaa sodan ja rauhan keskus Muisti, jonka voi arvella kiinnostavan St Michelin toistuvaiskävijöitä. Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Sen ensimmäinen näyttelykokonaisuus Poikkeustila käsittelee toista maailmansotaa. ”Geopoliittisen tilanteen, kohderyhmän ja keskuksen uutuuden huomioon ottaen uskon, että se voisi olla juuri sellainen kohde, joka muodostaa yhden lisäsyyn saapua St Micheliin.”

Pitkä perinne auttaa siinä, että eri toimijat osaavat hyödyntää tapahtuman.
Mikkelin raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen

Kalevankankaan alueella tehdään yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Liikunnallinen sisäaktiviteettipuisto Supercorner on Kalevankankaalla tapahtuma-alueen sisällä ja se on tuotteena myös tavallisten ravien lipuissa. Palvelu sopii hyvin raveihin tulevien perheiden lapsille.

”Kesäteatterit ja tanssilavat Mikkelissä ja sen lähellä ottavat ravien kohderyhmän huomioon. Pitkä perinne auttaa siinä, että eri toimijat osaavat hyödyntää tapahtuman.”

Tuoreena esimerkkinä Tiainen kertoo Rotary-vaihtoon tulevasta nuorisryhmästä, joka tutustuu St Micheliin. ”Tällä ymmärretään tapatuman arvo erilaisissa yhteyksissä. St Michel on asia, joka halutaan näyttää vieraille.”

Toistuvaan tapahtumaan kuuluu rutiinien muodostuminen. Kun kaupunki, sen tavat ja ravien konsepti ovat tuttuja, moni varaa seuraavan vuoden palvelut jo lähtiessään. ”Mikkeli on ravimyönteinen kaupunki, maakuntakaupunkien ylivoimainen ykkönen”, hehkuttaa Tiainen.

Tarjotakseen kävijöille kokemuksia ja pidentääkseen vierailuja tapahtumat kehittävät uutta. Mikkelissä on kesällä 2022 uutuutena hevoshuutokauppa perjantaina iltapäivällä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi