Incognito Kemp oli Kemppitallin ensimmäinen Derby-voittaja vuonna 1998. Kuvassa myös hoitaja Katja Suontausta.
Incognito Kemp oli Kemppitallin ensimmäinen Derby-voittaja vuonna 1998. Kuvassa myös hoitaja Katja Suontausta.Kuva: Jouni Aalto

Raviurheilijat tukemassa lasten ja nuorten mielenterveyttä

Raviurheileva äiti Katja Suontausta perusti Lastenklinikoiden Kummit ry:n kautta otsikon mukaisen keräyksen, johon hän haastaa kaikki raviurheilun parissa toimivat ihmiset mukaan.

Viime viikon synkät uutiset Viertolan koulun tragediasta saivat Katja Suontaustan toimimaan. Hän ei ole kasvatusalan ammattilainen eikä ole aikaisemmin juurikaan osallistunut keräyksiin. Suontausta kuitenkin koki, että nyt hänen on tehtävä jotain konkreettista lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen.

"Herranjumala, kuinka moni lapsi ja nuori voi pahoin. Tämä asia koskettaa koko Suomea, ja sitä kautta myös raviurheilijat voivat yhteisönä olla mukana muuttamassa asioita parempaan suuntaan", Suontausta aloittaa. "Sain idean keräyksestä, kun sosiaalisessa mediassa kannustettiin lajin huippunimiä lahjoittamaan rahaa lasten sekä nuorten mielenterveyden tukemiseen. Talkravi-ryhmässä on noin 18 000 jäsentä, ja me kaikki voimme olla mukana muuttamassa tulevaisuutta. Itsellä on ysiluokkalainen poika, joten asia koskettaa myös henkilökohtaisesti."

Suontausta löysi oma kummit -sivustolta helpon ja luotettavan tavan lähteä tukemaan mielenterveystyötä.

"Olen aina miettinyt, meneekö apu oikeasti perille, ja kollasin eri tukijärjestöjä. Oma kummit -sivusto antoi parhaan väylän olla mukana tukemassa hyvää asiaa, johon haluan myös muut raviurheilijat haastaa. Omaa käytöstä voi muuttaa, mutta täällä metsän keskellä asuessa se ei vielä riitä pitkälle."

Maanantaina keräys oli tuottanut lähes 5000 euroa. Keräystä on vielä yli 100 päivää jäljellä.

"Hevoset ovat tuoneet paljon hyvinvointia ja mielenterveyttä tuhansille meistä. En voi sanoin kuvailla sitä, miten paljon hevoset ovat itsellenikin antaneet. Uskon, että pienikin kohtaaminen hevosen kanssa voi auttaa lapsen tai nuoren itseluottamuksen kehitystä pitkälle tulevaisuuteen. Kun oppii toimimaan 400 kiloisen eläimen kanssa ja pitämään huolta sen hyvinvoinnista, niin sillä voi olla nuoren kehitykselle valtava merkitys", Suontausta muistuttaa.

Suontausta toivoo, että Lastenklinikoiden Kummit ry huomioisi raviurheilijoiden yhteisöllisyyden ja halun auttaa.

"Eläinavusteiseen toimintaan ei tule yhteiskunnalta riittävän suuria määrärahoja. Silti väitän, että hevoset pystyvät antamaan terapian eri muodoissa paljon apua. Monella paikkakunnalla on perustettu ravikouluja ja nuorisotoiminnan tukeminen on erityisesti tässä maailmantilanteessa tosi tärkeää. Toivonkin, että tukea suunnataan juuri tämäntyyppiseen toimintaan."

"Raha ei tietenkään yksistään ole mikään avain onneen. Jokaisen aikuisen pitäisi miettiä, miten kohtaa lähimmäisensä. Omalla käytöksellä annetaan esimerkkiä lapsille ja nuorille. Kuulumisten kysyminen tai hymy kaupan kassalla voi pelastaa jonkun päivän."

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi