Monipuolinen Remote Control menestyy paitsi montéssa myös kärrylähdöissä, kuten toissa vuonna Oulussa Niko Jokelan ohjastamana.
Monipuolinen Remote Control menestyy paitsi montéssa myös kärrylähdöissä, kuten toissa vuonna Oulussa Niko Jokelan ohjastamana.Kuva: Jari Piirala

Remote Control pisti montén rataennätyksen uusiksi Äimärautiolla - "Varmasti jännitti enemmän kuin radan varrella"

Hannu Heikkilän, 74, valmentama 10-vuotias ruuna nappasi Oulun Äimärautiolla jo vuoden seitsemännen voittonsa.

Avoimessa montélähdössä nähtiin tiukka voittotaisto, ja tiukkoja tilanteita muutenkin.

Remote Control starttasi mailin matkalle suurena suosikkina peliprosenttien ollessa niukasti yli 53. Etusuoralla pelaajien luottohevosen pahin uhkaaja, Reverend Dred, lähti vauhdikkaaseen kiriin kolmannelle radalle, ja Remote Controlia ohjastaneelle Iida Lantolle tuli kiire kääntää suosikki toisesta ulkoa haastajansa etupuolelle. Tässä hän viime hetkellä onnistuikin, mutta tilanne oli tiukka, ja antoi varmasti tuomaristolle pohdittavaa. Rangaistuksia tästä ei kuitenkaan jaettu.

Remote Control eteni tarmokkaasti, ja viimeisen kurvin alussa se sai johtopaikan haltuunsa. Reverend Dred kulki lopun kovaa ja pisti vielä kisan jännäksi, mutta Lanton ohjastettava ehti ensimmäisenä maalilinjan yli. Voittoaika 13,3aly on kovin, mitä montélähdöissä on koskaan juostu Äimäraution radalla.

”Mietin siinä vähän, ja hevonen oli siinä niin terävä, että sitä oli vaikea pitääkään toisella radalla. Ajattelin, että Janitan (Antti-Roiko, Reverend Dred) taakse ei kestä jäädä, vaan minun on ajettava etupuolelta”, Lantto kertasi etusuoran tiukkaa tilannetta voittajahaastattelussa. ”Lopussa se jäi vähän odottelemaan. Olisi ehkä pitänyt antaa mennä vapaasti. Se oli ihan paineissaan, mutta jäi vähän yksin, enkä ajanut sitä siinä. Tämä on tosi kiva hevonen, aika lailla menee sen, mitä kuski pyytää, ja mikä vaan paikka käy.”

Osaomistaja ja valmentaja Heikkilä seurasi kisan poikkeuksellisesti kotisohvalta, kun toinen osaomistaja Sanna Huilaja lähti hevosen kanssa Äimärautiolle.

”Kävin maanantaina leikkuupöydällä, ja tässä sitä on jännitetty lähtöä. Kyllä varmasti jännitti enemmän kuin radan varrella. Tuntui jo, että eihän tämä voi olla näin vaikeaa”, treenari nauraa. ”Vaikka etukäteen oli sellainen tunne, että kyllä se hyvin menee. Tiukille se meni, mutta kuten Iida sanoi, hevonen taisi jäädä vähän odottelemaan. Mukava homma kuitenkin, että tuli voitto.”

Seuraavaksi Remote Controlin kanssa lähdetään kisamatkalle Bodeniin. Sinne on kotitallista 100 kilometriä lyhyempi matka kuin Ouluun. Pidemmätkin matkat taittuvat tarvittaessa mukavasti, kun taustajoukkojen yhteishenki on korkealla.

”Omistamme Sannan kanssa Remote Controlin puoliksi, mutta lisäksi siinä on hänen tyttärensä nimi. Sannan miehen (Jukka Siivola) kanssa omistamme sitten Al E.Gador Zetin puoliksi. Meillä on tosi hyvä tiimi, se toimii meillä niin hyvin, ja siihen tämä homma perustuu. Kävimme kesälläkin Vermossa ajamassa montéa. Tänä vuonna tuo korona on vähän hankaloittanut Bodeniin reissaamista. Siellä on kuitenkin tosi mukava käydä, kun on puitteet huippuluokkaa ja palkintotaso kolminkertainen.”

Remote Controlin salaisuus on Heikkilän mukaan rauhallisuus. Sen ansiosta ruuna jaksaa vielä 10-vuotiaanakin ravata voittoja, vaikka nuoremmat panevat kovasti kampoihin. Toki hevosta on myös treenattu hyvin.

”Se ei stressaa eikä jännitä kilpailutilannetta tai -reissuja. Kun se minulle tuli, ensimmäisen vuoden aikana ajoin sille kovan peruskunnon. Se vain jaksaa edelleen, vaikka toki sitä treenataan edelleen. Remote Control on ravivarma ja lähtee kovaa, jos sen antaa lähteä. Sillä on hyvän kilpahevosen ominaisuudet.”

Hevosella oli jo aiemmin urallaan ajettu montéa, mutta se jäi moneksi vuodeksi. Idea kokeilla sitä uudestaan tuli tänäänkin ohjastavan tehtävät hoitaneelta Lantolta.

”Hän joskus mainitsi, että tuo saattaa olla montéssa hyvä”, Heikkilä muistelee. ”Sanoin, että ei siinä mitään, tule kokeilemaan. Hän sitten tuli lomareissulle Ylläkselle, ja kävi samalla kokeilemassa hevosta tuossa suoralla. Sen jälkeen Iida sanoi, että ilmoita seuraavaksi montélähtöön, tämä on sellainen hevonen.”

Eipä voi päätöstä moittia, sillä viime ja tänä vuonna juoksemastaan 10 montéstartista Remote Control on voittanut 8.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi