Tapani Salojensaari ohjasti kaksi voittoa Ylivieskan raveissa sunnuntaina.
Tapani Salojensaari ohjasti kaksi voittoa Ylivieskan raveissa sunnuntaina.Kuva: Jari Piirala

Salojensaarille menestystä laajalla rintamalla – ”Oli harvinaislaatuinen päivä”

Sunnuntain T5-kierros käynnistyi Tapani Salojensaaren kahdella voitolla. Myös velipoika Jussi Salojensaari kruunattiin Ylivieskan ravien tuplavoittajaksi.

Avauskohteena toimineessa enintään 24 000 euroa tienanneiden lämminveristen tasoitusajossa tammat saivat 20 metriä hyvitystä. Hyväksyttyä lähtöä saatiin odottaa, sillä matkaan päästiin vasta viidennellä yrittämällä.

20 metrin takamatkalta kiihdyttänyt Julienne Cane kiihtyi aivan omaa vauhtiaan ja eteni jo ennen ensimmäistä kaarretta toiseen ulos. Mauri Jaaran ohjastama Ottens Gasell painui kuitenkin toiselta ilman vetoapua johtavan kantaan, joten Tapani Salojensaari päätti jatkaa aggressiivisesti kohti keulapaikkaa, joka irtosikin viimeisellä takasuoralla.

Maalisuoralla Julienne Cane hyvästeli muut ja karkasi ylivoimaiseen voittoon, joka oli sille jo kuluvan vuoden kolmas.

”Hevonen lähtee itsestään kovaa matkaan. Oli ihannepaikka, että saatiin juoksuradalta ajaa heti eteenpäin. Etukäteenkin oli tarkoitus, että jos vain päästään läpi, sitä koitetaan”, Julienne Canea myös valmentava Salojensaari kertasi kisan ensimetrejä radan voittajahaastattelussa. ”Sitten sain maltilla ajaa. Tamma oli koko ajan hyvänoloinen. Aika helposti voitti loppupeleissä. Hevonen tuli hyvällä tyylillä maaliin. Kurvin pohjassa vähän lisäsin vauhtia. Annoin sen jälkeen sen mennä itse, en ruvennut kikkailemaan.”

Salojensaaren menestys jatkui seuraavassakin lähdössä, joka oli enintään 4500 euroa tienanneiden lämminveristen ryhmäajo. Hänen ohjastama Lex Nicolas starttasi radalta 11 ja otti alussa paikan neljännestä ulkoa.

Reilut 700 metriä ennen maalia Salojensaari nosti ajokkinsa edestä ulos nousseen Big Bowlin perään kolmannelle radalle.  Viimeisessä kurvissa Lex Nicolas kulki selvästi parasta vauhtia ja siirtyi johtoon. Maalisuoralla se ei jättänyt vastustajilleen yhtään enempää jossiteltavaa kuin Julienne Canekaan.

”Tosi helposti tuli. Nyt saatiin selkäreissu tämän kanssa, se oli tälle piristävää”, illan kaksoisvoittajaksi ohjastanut Tapani Salojensaari kertoi. ”Alku oli tosi vaikea, kun se ei meinaa tyytyä selässä olemaan, ja sitten on kiire ja kiire. Laukka oli pinnassa, mutta se säilytti ravinsa ja voitti helposti.”

Lex Nicolas on Jussi Salojensaaren treenaama ja veljesten edesmenneen isän Valte Salojensaaren kasvattama hevonen. 6-vuotias ori on tänä vuonna voittanut kolme seitsemästä startistaan.

”Se on lyhyessä ajassa kehittynyt. Se oli viime kesänä keskeneräinen, vaikka voittikin jo silloin lähtöjä. Talven aikana se on kehittynyt aimo harppauksin”, kotimatkalta tavoitettu Jussi Salojensaari kehui. ”Kotona ei ole tehty mitään erikoista, vaan hevonen on itse lähtenyt siihen suuntaan. Se on hevosena kasvanut ja sen psyyke on muuttunut. Sillä on älytön nopeus näihin rahasarjoihin.”

Jussi Salojensaaren tuplavoitto täydentyi, kun hänen kasvattamansa Swordgrimbill, Lex Nicolaksen pikkuveli samasta emästä, kiri voittoon illan toisessa lähdössä valmentajansa Keijo Hakalan ohjastamana.

”Meillä oli Tapanin kanssa viereiset katokset, niin kyllä olimme siinä hymyssä suin. Oman kasvatin voitto oli heti päivän kohokohta. Koitin varovasti katoksilta katsoa. Näin pääpiirteittäin lähdön, ja olihan se nyt sitä, mitä Keijo on hevosesta puhunut. Olen koko ajan uskonut Swordgrimbilliin.”

Salojensaaren Seinäjoella sijaitsevalta tallilta ajaa Kaustiselle noin puolitoista tuntia. Tuon matkan hän ajoi edestakaisin myös puolitoista vuotta sitten, kun Hakala ajoi silloin kaksivuotiaalla Swordgrimbillillä koelähdön.

”Vein ison viskipullon Keijolle, vaikka en tiennyt onko hän edes juomamiehiä”, hän naurahtaa.

”Loistava päivä oli tänään kun oma kasvatti voitti, vielä sillä miehellä, jolle myin sen varsana. Tapani voitti omallaan, sitten tuli vielä omalle hevoselle voitto. Niitä voittoja sateli. Sukunimi kuului niin riittävästi, että oli harvinaislaatuinen päivä.”

Entä mitä muissa T5-lähdöissä kävi? Salojensaarten kaksikon tavoin ylivoimaa esitteli myös T5-pelin päätöskohteessa kautensa avannut Special Present, joka karkasi 3100 metrin kisassa selvään voittoon. Ykkösradalta kiihdyttänyt ori kellotti keulasoolon päätteeksi ajan 19,7.

Myös Juha-Matti Paavolan treenaama Helkan Urho otti hallitun voiton, joka oli sille jo toinen peräkkäinen. Niko Jokela prässäsi oriin keulapaikalle ensimmäisellä takasuoralla. Siitä se vastaili tarpeen mukaan maaliin saakka.

Kolmannen kohteen nimiinsä vienyt Alvar Hem sen sijaan joutui puristamaan loppuun saakka, kun tauolta palannut Pikku-Ryti hamusi myös täysosumaa kauden avausstartissaan. Maalikamera paljasti ykkössijan menneen suosikin sijaan pienimuotoiselle yllättäjälle, kun Alvar Hem ylitti maalilinjan niukasti ennen Jarmo Saarelan ohjastamaa ruunaa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi