Shetlanninponioriin takapää näytti tältä haavojen puhdistuksen jälkeen. Kuva: Roger Lumberg.
Shetlanninponioriin takapää näytti tältä haavojen puhdistuksen jälkeen. Kuva: Roger Lumberg.

Salossa epäillään susivahinkoa ponitallilla

Salolainen Roger Lumberg heräsi tiistain aamutallissa kaaokseen. Todennäköiseltä näyttää, että syynä on susi.

”Kun tulin ruokkimaan hevosia, 8 tarhaa oli rikki ja kaksi oria oli karkuteillä tarhoistaan. 3-vuotias jalostusuraansa aloittava shetlanninponiori löytyi nurkan takaa, ja näin heti, että sitä oli sattunut. Russiori juoksi tiellä irrallaan”, Lumberg kuvailee.

Lumbergin ensimmäinen ajatus oli, että oriit olivat tapelleet keskenään. Avuksi tullut, metsästystä harrastava naapuri totesi, että shetlanninponioriilla olevat haavat eivät olleet toisen hevosen tekemiä.

Kun karanneet ponit saatiin kiinni ja tilanne rauhoittui, vahinkoja päästiin tutkimaan tarkemmin. 3-vuotiaan Kanjang av Jäboruderin takapäässä, mahassa ja kyljissä oli toistasataa haavaa, joihin tuli tulehdusreaktioita nopeasti. Lääkekuurille joutui myös russponien valjakkomestaruuksissa hopeaa ottanut russtamma, jota oli purtu takavuohiseen jänteitten kohdalle.

Samalla eläinlääkäri totesi, että kaksi tammaa oli varsonut. Ruotsista huhtikuussa saapuneet tammat oli tarkistettu tiineiksi toukokuun alussa. Toisen niistä piti varsoa kesäkuussa, toisen heinä-elokuun vaihteessa, mutta Lumberg aavisteli jo jokin aika sitten, että kaikki ei ole kunnossa.

”Käytöksessä en huomannut eroa, mutta molemmat tulivat kiimaan, ja toisella maha pienentyi. Halusin saman eläinlääkärin tutkimaan, ja se onnistui vasta nyt. Eläinlääkäri oli sitä mieltä, ettei muuta vaihtoehtoa ole kuin se, että joku on vienyt varsat heti”, Lumberg sanoo.

Tallin lähellä on tehty susihavaintoja pitkin talvea. Lumbergia tilanne suututtaa.

”Ensimmäiset neljä havaintoa otettiin tosissaan, sen jälkeen alettiin sanoa, että ne ovat vain kettuja. Villikoiristakin on puhuttu, mutta ei täällä villikoiria kulje. Saksassa ratsastajainliitto älähti heti, kun siellä tuli susivahinkotapaus, mutta Suomessa asiaa hyssytellään. Toivoisin, ettei tällaisia tarvitsisi niellä. Sudet kuuluvat luontoon, mutta eivät pihapiiriin.”

Lumbergin talli sijaitsee Salossa, ja siellä on kaikkiaan 18 shetland- ja russponia. Kaaosaamuna paikalla kävi eläinlääkärin lisäksi poliisi ja suurpetoyhdyshenkilö Esa Ojanen.

”Täyttä varmuutta ei saanut siitä, mitä tallilla on tapahtunut. Maa oli tarhoissa niin kovaa, että jälkiä ei löytynyt. Sitä ei voi kuitenkaan sulkea pois, että vahingot olisivat pedon aiheuttamia”, Ojanen sanoo.

Ojasen mukaan susihavaintoja on alueella tehty jatkuvasti.

”Kotieläinvahinkoja ei toistaiseksi ole ennen tätä ilmoitettu, mutta petojen tappamia peuroja ja joskus hirviäkin löytyy.”

Ojanen viittaa myös samalla alueella Koski Tl:n puolella jokin aikaa sitten tapahtuneeseen hevosvahinkoon, jossa tekijäksi epäiltiin sutta. Noin kymmenen kilometrin päässä Roger Lumbergin tallista lypsykarjatilaa pitävän Laura Mikkolan ison puoliverisen takajalkojen sisäreisille ja kinnerten kohdalla myös jalan etupuolelle oli helatorstaina ilmestynyt haavoja ja 3­–4 pidempää naarmua.

”Luulin ensin, että hevoset olivat tapelleet keskenään, mutta kunnaneläinlääkäri totesi heti, ettei toinen hevonen saa sellaisia haavoja aikaan”, Mikkola kertoo.

Suusta tulleisiin bakteereihin viittaa sekin, että haavat tulehtuivat nopeasti ja voimakkaasti.

”Alle 9 tunnin päästä jalat olivat kuin tukit, ja visvaa ja mätää tuli reilusti. Viikon ajan niitä huuhdeltiin neljästi päivässä. Arvailuksi jää, mikä vahingot teki. Susien kulkureitti kulkee yhden metsälaitumen poikki, ja sen laitumen purimme nyt pois. Ilvekselläkin on kuulemma bakteeririkas suu, mutta tila on kuitenkin avoimella paikalla ja ilves on arka eläin”, Mikkola pohtii.

Korjattu kello 15.58 russtamman valjakkohopeatieto oikeaksi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi