Sami Fredin järjesti amatööriohjastajien lähdössä jättiyllätyksen – "Onnistui täydellisesti"
Sami Fredinin omistama ja ohjastama Winner's Credit sai Lappeenrannassa nappijuoksun. Arkistokuva.

Sami Fredin järjesti amatööriohjastajien lähdössä jättiyllätyksen – "Onnistui täydellisesti"

Lappeenrannan sunnuntain suurimmat yllättäjät olivat muutaman vuoden tauon jälkeen voittajakehään palanneet Winner’s Credit ja Sami Fredin.

Sunnuntain T5:n kolmoskohde oli samalla amatööriohjastajien SM-liigan osakilpailu. Simo Pölläsen ohjastama Privilegium piti kärkipaikan hallussaan aina viimeiseen kaarteeseen saakka, kunnes Sami Fredin käänsi Winner’s Creditin rinnalle ja ohi.

Ruunan voittajakerroin oli huimat 96,24.

Sekä Fredinin että 10-vuotiaan Winner’s Creditin edellinen voitto oli marraskuulta 2018. Sen jälkeen ruuna on startannut maltillisesti, viime vuonna vain kaksi kertaa. Tälle kaudelle kilpailuja on kertynyt nyt kolme, joista tuloksena on voiton lisäksi yksi kolmossija.

”Tämmöinen juoksu, että pääsee lähelle seurailemaan ja lopussa kääntämään, on ollut mietinnässä aiemminkin. Nyt se onnistui täydellisesti”, Fredin iloitsi. ”Pätkänopeus on tämän vahvuus, loppua se on tullut yleensä hyvin. Kauhean ajoissa ei ole voinut lähteä hyökkäämään.”

Winner’s Credit on ollut Fredinin omistuksessa vuodesta 2016. Ruuna kirjattiin silloin Fredinin valmennuslistalle, mutta sittemmin vastuu on siirtynyt avovaimo Katariina Hämäläiselle.

”Ja hyvin on valmentanut”, Fredin kehaisi. ”He ovat tehneet pitkiä lenkkejä ja hevosella riittää kuntoa.”

Treeniolosuhteet ovat mäkiset, ja harjoittelu koostuukin pääasiassa mäkitreenistä.

Ruunan jatkokausi on toistaiseksi vielä kysymysmerkki, kuten Fredininkin. Amatööriohjastaja ajaisi kilpaa mielellään huomattavasti nykyistä enemmänkin, mutta ohjastettavia hevosia ei tunnu löytyvän.

”Varsinkin nuorempana haaveilin ammattilaisen urasta, mutta ei se ikinä sitten oikein lähtenyt”, mies harmittelee. ”Vaikka ei tässä ikäloppuja tietysti olla vieläkään.”

44-vuotias Fredin on hevosperheestä ja ollut raviurheilun parissa käytännössä koko elämänsä. Ravikorttinsa hän ajoi heti 16-vuotiaana.

”Meillä oli sellainen kuin Poika-Vinkaus ja sillä sain ajaa vielä sen uran viimeisiä lähtöjä. Se oli aika hurjan hevosen maineessa, mutta silti sen kanssa kaikki tuntui helpolta. Sen jälkeen ei olekaan ollut niin hyviä hevosia, että olisi päässyt lentoon.”

Yhden 75-voiton Fredin kuitenkin muistaa ajaneensa, Vermossa vuonna 2004. Ajokkina oli perheen oma kasvatti Tumma-Vinkale.

”Kilvanajossa kiehtoo vauhti, ja tietenkin voittaminen. Kun juoksu onnistuu ja saa annettua hevoselle hyvän mahdollisuuden, niin totta kai se tuntuu hienolta.”

Toto5-kohteiden ulkopuolella Lappeenrannassa kilpailtiin myös montéssa, jossa Martta Smura ratsasti Gambling Facella kauden kotimaisen montén kärkituloksen 14,6. Päivän ohjastajanimi oli Timo Tuominen, joka ajoi voittoon valmentamansa Villivisan (L1) ja Metsärinteen Rambon (L8).

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi