Olli Koivusen ajama Shadow Of Brisbane voitti jättisuosikkina.
Olli Koivusen ajama Shadow Of Brisbane voitti jättisuosikkina.Arkistokuva: Roosa Lindholm

Shadow Of Brisbane aloitti itsenäisyyspäivän jackpot-kierroksen

Torstai-illan helpon rivin seurauksena alemman voittoluokan reilu 25 000 euron potti siirtyi Pilvenmäen perjantaisen Toto65-kierroksen pohjakassaksi. Itsenäisyyspäivän pankki Shadow Of Brisbane hoiti hommansa vakuuttavan varmasti, vaikkei saanut mitään ilmaiseksi.

Toto65-1: Rauhallisesti lähtenyt Shadow Of Brisbane ajoi ensimmäisellä takasuoralla vapaata toista rataa eteenpäin, mutta kaarteessa johtopaikan vallannut Victor Quo Vadis vastasi suursuosikille.

Shadow Of Brisbane pääsi toisen kaarteen ajaksi kärkihevosen kantaan, nousi ennen kierroksen täyttymistä uudestaan rinnalle ja painui takasuoralla omille teilleen.

"Olin vähän ihmeissäni, ettei päästy keulaan. Siinä kohtaa harmitti, mutta mulla oli sitten ihan ylivoimainen hevonen ja se oli sitten ihan sama miten ajaa", Olli Koivunen jutteli. "Talveen on tähdätty. Kiva jos tämä nyt riittäisi ihan avoimellakin tasolla. Tämä voi olla kiva hevonen Kavioliigaan."

Harri Koivusen valmentama 8-vuotias Shadow Of Brisbane on ollut koko uransa ajan poikkeuksellisen luotettava kilpailija. Sillä on koossa 102 starttia, joissa se on saavuttanut 42 voittoa, 24 toista sijaa ja 11 kolmosta. Niukasti yli 160 000 euron voittosumman ravanneen ruunan tuorein täysosuma tuli 2140 metrin matkalla ajalla 15,3a.

Toisen kaarteen puolivälin jälkeen sisäradan jonosta toiselle radalle noussut Sahara B Boy jatkoi etusuoralla toisessa ulkona, jäi takasuoralla ilman vetoapua ja puristi voittajasta reilusti jääneenä toiseksi ennen perässään seurannutta Special Envoy U.S.:ää.

Toto65-2: Toisessa kaarteessa parijonosta reissuun lähtenyt Jemmatar pääsi päätöskierroksen käynnistyessä kärjen rinnalle toiselle radalle, painui 26,5-vauhtisen kolmannen puolikkaan täyttyessä keulaan ja jatkoi selvään voittoon tuloksella 30,6/2160 metriä.

Teemu Okkolin ajoi seitsemänneksi eniten merkittyä Jemmatarta, jolle voitto oli ensimmäinen lähes kahteen ja puoleen vuoteen.

Jemmattaren valmentajalle Sanni Vahlstenille ykkönen oli ensimmäinen. Hän hankki 9-vuotiaan tamman viime huhtikuussa, ja yhteisiä startteja oli takana kuusitoista. Ainoa totosija tuli juuri edellisessä Kouvolan kisassa, jossa Jemmatar oli kolmas.

"Tiedän, että hevosessa on vauhtia ja voimaa, mutta ne laukat. En osannut odottaa tällaista", Sanni Vahlsten totesi.

"Itse olen vanha ratsuihminen. Sitten oli vähän taukoa, ja sitten paluu hevosten pariin, mutta ei ollutkaan itse enää niin hyvässä kunnossa, että olisi voinut ratsastaa yhtä korkealla tasolla kuin aiemmin, niin vaihtui laji. Nyt oikeastaan mietin, että tuli hukattua 30 vuotta."

Lähtösuoran päässä laukannut H.V.Tureks paikkasi erheensä hienosti, kun pystyi parantamaan niin paljon, että kiri loppuhetkillä toiseksi asti.

Toisen radan jonosta tosi sujuvasti tullut Viksu Vilperi irtosi loppukaarteessa Jemmattaren kanssa muusta porukasta, mutta maalisuora oli Viksu Vilperille vaikea ja se putosi kolmanneksi. Taustalta sisempiä ratoja sujutellut Villiheili hakeutui viimeisellä takasuoralla väljemmille vesille ja kiri tasaisesti edellisten tuntumaan neljänneksi.

Lähdön selvä suosikki Kartos pääsi toisessa kaarteessa etenemään vastuksetta johtopaikalle, josta ponkaisi etusuoralla yllättäen laukalle.

Toto65-3: Pienimmällä numerolla kilpaillut Isosalon Ihme johti nuorille tammoille rajattua 2140 metrin tasoitusajoa koko matkan ajan.

Sanna Päivike on kasvattanut Isosalon Ihmeen ja myös omistaa sekä valmentaa nelivuotiasta tammaa, jolle täysosuma oli ensimmäinen ja tuli 10. kilpailussa. Ennätys parani lukemiin 30,3/2140 metriä. Se oli kolmanneksi pelatuin.

"Tämä oli vähän menollaan, niin mitä sitä turhaan kiskoa", ohjastaja Kari Venäläinen kommentoi tasaisen reipasta matkavauhtia. "Koko loppumatkan oli kyllä tiukkaa. Tuossa viimeisessä kaarteessa ajattelin, että kuinkahan tässä käy, mutta kyllä tämä sitten onneksi sitkeästi vastasi maaliin asti. Tämä on juossut kyllä aika kovat lähdöt eikä ole vielä helppoon lähtöön päässytkään."

Puolimatkassa kolmannesta sisältä toiselle radalle ilman vetoapua noussut Naskalin Helmi eteni takasuoran lopulla keulahevosen rinnalle ja haastoi, mutta jäi tähtivauhtisessa lopetuksessa päänmitan erolla toiseksi.

Ponutella pääsi etenemään viimeisellä takasuoralla kiertelemättä kaksikon tuntumaan, mutta tyytyi seurailemaan kolmanneksi.

Lähdön suosikki Huima Lento nousi toisen kaarteen lopulla toiselle radalle ja jatkoi etusuoralla toisessa ulkona. Se ei pitänyt viimeiselle takasuoralle mentäessä ihan kunnon tuntumaa ja laukkasi takasuoran alkupuolella. Sen jälkeen se kulki lopun vahvasti ja ehti vielä neljänneksi.

Toto65-4: Koivusille toinen voitto, kun takarivistä lähtenyt suuri suosikki Gillian Comery pääsi toisen kaarteen alussa etenemään johtopaikalle ja piti sen varmasti.

Alun johtanut Zavenue meni aika pontevasti, ja Gillian Comery joutui tekemään jonkin verran töitä kärkipaikkaa hakiessaan. Olli Koivunen ei laskenut vauhtia kokonaan pois sen jälkeenkään, ja reilun kymppitonnin tienanneen tamman voittoajaksi tuli mukava 16,0a/2140 metriä.

"Tamma menee kyllä aina, kun siltä pyytää, mutta se on niin käsittämättömän laiska tuossa kärkipaikalla, että korvat vaan pyöri. Se on siitä haastava ajaa", Olli Koivunen huomautti.

Reilut 800 metriä ennen maalia kolmannesta parista hyökännyt Zizzy Highness eteni takasuoralla toiseksi. Se sai peesata loppukaarteen suosikin takana, muttei pystynyt heittämään haastetta ja seurasi toiseksi kymmenien metrien erolla seuraaviin. Takasuoralla toisesta ulkoa toiselle radalle ilman vetoapua kiertänyt Pt's Queenly pinnisti kolmanneksi.

Toto65-5: Rokin Maxi oli vahvin kylmäveristen kovassa tasoituksessa. Puolimatkassa etusuoralla kolmannesta parista kirikaistalle lähtenyt Rokin Maxi eteni päätöspuolikkaalle lähdettäessä johtaneen Aatsin rinnalle ja vyöryi siitä maalisuoralla kohtalaisen varmasti edelle.

Nyyti-Maria Timosen valmentamaa Rokin Maxia ajoi Teemu Okkolin, jonka ilta sujui täydellisesti. Okkolinilla oli kaksi ajettavaa, ja sekä Jemmatar että Rokin Maxi voittivat.

"Tosi hyvän tuntuinen hevonen. Olisi mennyt vaikka pari rinkiä vielä", Teemu Okkolin kehui 12-vuotiasta Rokin Maxia. "Ajattelin, että tämä on vahva hevonen ja lähdetään vaan tasaisesti kiihdyttämään vauhtia. Olen katsonut tämän juoksuja, ja tänään rata sopi tälle oikein hyvin. Ratamestarille kymppi."

Rokin Maxin vuoden viides voitto tuli ajalla 28,0/2160 metriä. Se oli melko tasaisesti pelatussa lähdössä neljänneksi käytetyin merkki.

Yksin paalulta lähtenyt Aatsi oli suosikki. Se johti pitkään, muttei maalisuoralla pystynyt vastaamaan Rokin Maxille ja jäi toiseksi.

Voltista hyvin lähtenyt Tejas eteni nopeasti Aatsin kantaan, josta seurasi hieman jääneenä kolmanneksi.

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Rapin Aatos ei jaksanut taistella kärkisijoista. Loppukaarteessa sen takaa kirikaistalle noussut tallikaveri Larvan Hurmos laukkasi maalisuoran alussa. Se olisi otellut korkeintaan kolmossijasta.

Toto65-6: Juoksuradalta yksin lähtenyt suuri suosikki Amazing Warrior pääsi kaarteessa vastuksetta kärkeen, sai määrätä tahdin ja hallitsi mielin määrin. Tempo nousi toisella kierroksella, ja 11,5-vauhtisen päätöksen myötä Seppo Mäntyniemen suojatti teki 2140 metrillä ajan 16,0.

"Se oli nyt oikein erikoisen rauhallinen. Se osaa joskus vähän tohottaakin tuossa keulapaikalla", Ari Moilanen ihmetteli.

Toisessa kaarteessa jonon viidenneltä sijalta toiselle radalle noussut Carleman eteni tasaisesti kärkihevosen tuntumaan ja tsemppasi vauhdin kiihtyessä sitä uhkaamatta toiseksi ennen perässään koko ajan tullutta Arctic Loveria. All Ready Match putosi voittajan takaa neljänneksi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi