Sheikki ja Marika Hammar ovat hyvä pari. Kannen kuva: Anu Leppänen.
Sheikki ja Marika Hammar ovat hyvä pari. Kannen kuva: Anu Leppänen.

Sheikki sekoittaa suomenhevospakkaa

Hevosurheilun Kuukauden hevosena komeilee Sheikki. Lahden kuninkuuskilpailusta ensimmäiseksi varahevoseksi jäänyt Sheikki tuskin tänä vuonna jää enää rannalle, jos se vaan mukaan ilmoitetaan.
Lunta ei etelässä ole tarvinnut tänä talvena luoda. Antero Tupamäki kertoo, mitä kovalla pinnalla liikkuminen hevoselle aiheuttaa.

Sheikki tuli Matti Lautamäen elämään, kun ori oli yksivuotias, vuonna 2011.

”Kävin katsomassa oripoikaa ja se oli sellainen lihaksikas pötikkä”, Lautamäki kuvailee. ”Siitä tuli etiäinen, sellainen tunne, että tästä tulee jotain.”

Sheikin ohjelmatiedoissa valmentajan kohdalla on Lautamäki, mutta hän korostaa, että orin takana on vahva tiimi, joka tekee kaikkensa sen hyvinvoinnin eteen. Arto Hammar ei ole pelkkä lainaohjastaja Sheikille, ja Arton tytär Marika vastaa orin päivittäisrutiinien sujumisesta.

”Yhdessä me Arton kanssa treenataan ja tehdään sen eteen töitä, vaikka minun nimeni siinä ohjelmassa onkin”, Lautamäki huomauttaa.

”Ja Marika tekee ison työn hoitaessaan sitä sillä välin, kun me Arton kanssa vain kehutaan toisiamme.”

Ilkeyttä tai pahuutta Sheikissä ei ole himpun vertaa, mutta purkautumistaan vaativaa energiaa sitäkin enemmän.

Miksi tarhat tyhjennetään kun Sheikillä lähdetään lenkille? Miten Sheikin uraa varjostaneisiin laukkoihin löytyi apu? Perjantain Hevosurheilun lukemalla tiedät.

Ravihevosen maksimivauhdissa kohdistuu kavioon sen iskeytyessä maahan hetkellisesti tuhansien kilopondien voima. Jalan joustomekanismit neutraloivat iskut, ja joustavat silloinkin, kun alusta ei jousta. Perjantain Hevosurheilussa hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Antero Tupamäki kertoo, mitä hevosen jalossa tapahtuu, kun se juoksee kovalla alustalla. Toisin kuin ehkä voisi kuvitella, kova alusta ei ole pelkästään negatiivinen asia. Tutkimuksin on todistettu, että varsojen luuntiheys paranee, kun ne saavat kovasta alustasta iskutusta kavion kautta luustoon.

Risto Vidgren’s homebred Nothing But Nice piloted by Frank Milby…”, luki amerikkalaisten verkkosivustojen kilpailuselostuksissa jokin aika sitten.

Sana homebred tuo mielikuvan maatilasta tai farmista Amerikassa, mutta tässä tapauksessa tilanne ei ole aivan niin perinteinen. Nothing But Nice on kyllä Risto Vidgrenin ravurikasvatti keskellä Amerikkaa, mutta koti miehellä on visusti Helsingissä.

Kasvattajaksi Vidgren on siinäkin mielessä ainutlaatuinen, että hän on kasvattanut hevosia ainoastaan Pohjois-Amerikassa eikä ensimmäistäkään Suomessa. Perjantain Hevosurheilussa tutustumme Risto Vidgreniin ja hänen ajatuksiinsa hevosjalostuksesta.

Ratsastuksessa käymme Belgiassa, Overpeltissä, joka on keskellä esteratsastavaa Eurooppaa.

Parasta täällä on se, että minnekään ei ole kovin pitkä matka. Sellaisiin tunnettuihin kisapaikkoihin kuin Bonheiden, Opglabbeek, Lier, Peelbergen tai vaikka Hasselt on kaikkiin reilusti alle 100 kilometriä. Joka viikko jossakin niistä on kisat.

Juuri tämän takia Anna-Julia Kontio täällä asuukin. Hevosurheilussa kertaamme Juulin viimeisimmät kuulumiset.

Uutisissa kerromme tämän syksyn ja talven poikkeuksellisen monista hiekkaähkyistä. Kävimme myös pararatsastaja Jaana Kivimäen elämästä kertovan Tuukka Temosen elokuvan ennakkonäytöksessä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi