Anssi Nurmista hymyilyttää tallin tämänhetkinen tilanne. Kuvassa Nurmisen kanssa Yato's Supermoonin veli Volume Ace.
Anssi Nurmista hymyilyttää tallin tämänhetkinen tilanne. Kuvassa Nurmisen kanssa Yato's Supermoonin veli Volume Ace.Kuva: Roosa Lindholm

Siitosjätti Maharajahin veli Anssi Nurmisella – tallissa myös kovaluokkainen paluumuuttaja

Anssi Nurminen on tyytyväinen tämänhetkiseen joukkueeseensa, vaikka yhden lupaavan varsan lähtö harmittaakin.

Forssassa valmentavan Anssi Nurmisen talli sai joulukuussa mielenkiintoisen vahvistuksen, kun Ruotsissa Timo Nurmoksen tallista kilpaillut Emir saapui Suomeen.

5-vuotias ruuna ehti kilpailla naapurimaassa 12 kertaa totosijoin 5-2-1. Komeaa statistiikkaakin mielenkiintoisempaa on reilut 20 000 euroa tienanneen Emirin sukupuu. Sen emä on siitosjätti Maharajahin jättänyt Chili Khan (Giant Chill) ja isä From Above.

”Sillä on pikkuisen ollut terveysongelmia, siksi se varmaan olikin myynnissä. Sellainen porukka osti sen, ja se tuli tähän. Se on tosi kovaluokkainen hevonen, mutta katsotaan nyt, miten pärjäämme sen aikaisempien terveysmurheiden kanssa. Uskoisin, että kesällä päästään ajamaan kilpaa sen kanssa”, Nurminen suunnittelee.

Huutokauppasivusto Traveran mukaan Emir ostettiin marraskuussa 50 000 kruunun eli reilun 4 200 euron hintaan.

Emir on mennyt parhaimmillaan täyden voltin aikaan 14,0ke. Auton takaa hevonen on pinkonut täydellä matkalla tuloksen 14,3ake.

”Voitokas ja raamikas sekä kaikin puolin miellyttävä hevonen. Nyt ajetaan lenkkiä. Lisäksi hevosta käytetään vesikävelyssä ja kahluutetaan hangessa. Maaliskuussa varmaan aletaan pikkuhiljaa ajamaan hiittiä.”

Muitakin kiinnostavia vahvistuksia on saapunut Nurmisen talliin. Yksi niistä on Ruotsissa 11 kertaa kilpaillut ja niissä neljä kolmossijaa keränny Önas Servess (Django Riff – Tennis, Credit Winner). Vajaan kymppitonnin tienannut 4-vuotias tamma on juossut ennätyksekseen 15,0ake.

”Önas Servessin taustalla on kimppa, jonka edustajat ovat vähän ympäri Suomea. Se tuli Per Nordströmiltä”, Nurminen kertoo.

”Meillä oli ajatus, että yritetään ajaa alkuun muutama lähtö Ruotsissa. Ajoimmekin yhden lähdön, mutta hevonen ei ollut hyvä siihen: se oli jäykkä ja ravasi kankeasti. Sen jälkeen sille tuli lämpöä, joten olemme antaneet senkin olla kevyellä. Sen kanssa on tarkoitus ajaa vielä talven aikana, jos kaikki menee hyvin. Ja jos hevonen suorittaa hyvin, se lähtee varmaan Ruotsiin vielä kokeilemaan. Hevosethan sen ratkaisevat. Jos ne ovat sen tuntuisia, että kannattaa mennä, niin tietysti mennään, mutta muuten ajetaan täällä.”

Hieman sama, mutta vielä vähän haastavampi tilanne on Nurmisen talliin palanneen The Revenantin kohdalla. Valmentajan yhdessä Kari Laaksosen kasvattama ruuna saapui Ruotsista samalla kyydillä Önas Servessin kanssa.

The Revenant aloitti uransa Suomessa vuonna 2020. Alku oli lupaava, kuten oli myös Ruotsin puolella, minne hevonen siirtyi saman vuoden lopulla. Viime vuosi meni kuitenkin sairasteluiden vuoksi täysin vihkoon.

”Se teki alkuun hyviä juoksuja ja voittikin lähtöjä siellä, joten se täytti kyllä paikkansa siellä. Jalat ovat terveet, mutta jotain pientä flunssaa oli koko ajan, eikä veriarvot meinanneet tulla hyväksi. Se on nyt ollut pari-kolme kuukautta ihan ajamatta. Pikkuhiljaa aletaan ajamaan lumessa. Ainakaan heti ei olla tulossa starttiin, kesällä aikaisintaan. Ja katsotaan se tilanne, että starttaako se ylipäätään missään. Jos se saadaan oikein hyväksi, niin kyllähän minä sitten vien sen takaisin, vaikka onhan siellä kovempi taso.”

Anssi Nurmisen valmennuslistalla on tällä hetkellä 16 hevosta.
Anssi Nurmisen valmennuslistalla on tällä hetkellä 16 hevosta.Kuva: Anu Leppänen

Ja ovi on käynyt myös toiseen suuntaan. Tai on käymässä. Joukkueen vahvuudesta on poistumassa 2-vuotias Ancio (Nuncio – Northern Trick 12,3aly, Raja Mirchi), jonka emä kilpaili useamman vuoden Nurmisen valmennuksessa.

”Ancio on tosi lahjakas hevonen. Sanoisin, että näistä minun käsieni kautta kulkeneista varsoista ei tarvitse kuin kahden käden sormilla laskea ne varsat, joihin verrata sitä. Olen harmitellut sitä, että omistajaporukka päätti siirtää sen Niemisen Markulle, mutta se on sellaista, omistajathan sen päättävät. Luulen, että se voi tulevaisuudessa olla oikein kova hevonen. Ancio on tehnyt koko ajan kaiken oikein ja treenaa hyvin. Sillä voisi melkein ajaa koelähdön jo kohta, jos haluaa”, Nurminen naurahtaa. ”Tietenkään sillä ei ole vielä sellaisia vauhteja ajettu, mutta en epäile yhtään, etteikö se menisi heti alle 30-tuloksen.”

Palkinto pitkäjänteisyydestä

Vaikka Ancion lähtö kirpaisee Nurmista, ei hänellä ole syytä painaa päätä kumaraan. Tallin nuorten hevosten tilanne vaikuttaa nimittäin kokonaisuudessaan mainiolta.

Ennen Kriteriumin karsintaa ainoastaan neljä kertaa kilpaillut Yato’s Supermoon ylsi ikäluokan pääkilpailun finaalissa hienosti neljänneksi, joten sen otteita seurataan tänä vuonna suurennuslasilla.

”Se teki hienon kauden. Harmi, että se sairasteli keväällä. Sitä ei ollut maksettu muuta kuin Kriteriumiin, joten panostimme siihen. Kriteriumin jälkeen oli kaavailtu, että käymme Ruotsissa ajamassa jokunen lähtö, mutta se oli Derbyn aikoihin räkätaudissa, joten aika veitsenterällä oli koko Kriterium, eikä hevonen täysin terve ollut siihenkään. Hevonen teki kuitenkin siihen nähden aivan loistavan suorituksen. Kisan jälkeen se sairastui, joten lopetettiin kausi siihen."

Nurminen sanoo, että Yato's Supermoon tulee starttiin kevään aikana, mutta sen tarkempaa ajankohtaa ei vielä ole suunniteltu. Muuten kauden tavoitteet ovat kyllä selvillä.

"Nelivuotiskisoistakaan ei ole maksettuna muita kuin Derby, joten meillä on tähtäin sillä suunnalla.”

Yato’s Supermoon on forssalaisen Niina Mäkisen kasvattama ja omistama. Nurminen on mielissään, että pitkäaikaiselle yhteistyökumppanille näyttää osuneen oikein lahjakas hevonen. Eikä pelkästään Yato’s Supermoonin muodossa, sillä sen kaksi vuotta nuorempi pikkusisko Yato’s Bright Star (Mavens Way) on treeneissä esittänyt lupaavia otteita.

”Se menee kivasti. Se on luonteeltaan tiukka, mutta ravitekniikaltaan ja muutenkin otteiltaan hyväntuntuinen.”

Ja lisäksi Raili Mäkisen omistama ja kasvattama Yato’s Snowstormkin on valmentajan mieleen.

”Sen emä on Yato’s Red Flash. Ajoimme sillä kilpaa ja vähän pärjäsimmekin, mutta sitten se loukkaantui. Se menee hyvin ja on isokokoinen sekä näyttävä hevonen”, Nurminen kehuu.

”Mäkisillä on tosi hyväntuntuisia hevosia. Kiva, kun ovat pitkään olleet mukana uskollisina hevosenomistajina, että saavat vähän palkkaakin.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi