Ville Pohjola kiertää ahkerasti pohjoisen Suomen ratoja Jyväskylästä ja Kuopiosta ylöspäin, mutta Teivossa hän on harvemmin nähty vieras.
Ville Pohjola kiertää ahkerasti pohjoisen Suomen ratoja Jyväskylästä ja Kuopiosta ylöspäin, mutta Teivossa hän on harvemmin nähty vieras.Kuva: Anu Leppänen

SM-kutsu ratkaisi lähdön Teivoon - "Alkaa olla meikäläiselle aika etelän rajalla"

Kaksitoista viime vuoden voitokkainta ohjastajaa mittelee lauantaina Teivossa raviohjastajien Suomen mestaruudesta. Ensimmäistä kertaa järjestettävä kisa sai hyvän vastaanoton.

Teivon raviradan kilpailusihteeri Heikki Haavisto sai idean kisasta ruotsalaisesta podcastista, jossa pohdittiin, miksi Ruotsin mestaruuspäivänä ratkottiin vain hevosten mestaruuksia. SM-kisa istui hyvin Teivon vuoden ensimmäisten 75-ravien ajankohtaan tammikuun puoliväliin. Mukaan kutsuttiin viime vuoden 12 voitokkainta ohjastajaa, ja kaikki hyväksyivät kutsun.

”En ollut itse soittelemassa heille, mutta mitä kuulin, vastaanotto oli ollut positiivinen. Ketään ei tarvinnut houkutella mukaan”, Heikki Haavisto kertoo.

Hevosetkin kolmeen osalähtöön löytyivät varsin kivuttomasti. Vain yhteen piti soittaa muutama.

”Hevosten saamisessa ohjastajakilpailuihin on aina omat haasteensa. Raha tietysti auttaa, ja päätöslähdöstä neljän tonnin ykkösellä karsittiinkin hevosia. Tavallisilla palkinnoilla ihan kymmenen lähdön ohjastajakisaa ei kyllä voisi järjestää, niin kuin jossain ehdotettiin”, Haavisto naurahtaa.

Arpaonnen vaikutusta lopputuloksiin pyrittiin pienentämään jakamalla hevoset kahdessa ensimmäisessä osalähdössä kahteen kategoriaan ja arpomalla kullekin kuskille yksi ajokki kummastakin. Jatkossa systeemiä voidaan saatujen kokemusten mukaan kehittää.

Myöskään mukaan pääsevien ohjastajien valinta ei ole kiveen hakattu.

”Ruotsissa ajettiin suunnilleen samana ajankohtana aikaisemmin Rikschampionat, jossa kohtasivat kaikkien maakuntaratojen liigavoittajat. Määrä ei ole kuitenkaan täysin ennakoitavissa, kun samat kuskit voittavat useilla radoilla, ja kynnys lähteä ajamaan tällaista kisaa kovin kaukaa olisi saattanut olla korkea. Jatkossa erilaisia vaihtoehtoja varmasti mietitään.”

Suomen mestari ja osalähtöjen voittajat palkitaan yhteistyökumppani Tampereen Lihajalosteen tuotepalkinnoin.

Viimeisenä kutsun saanut Ville Pohjola hyväksyi sen empimättä.

”Oli kunnia-asia päästä tällaiseen porukkaan mukaan. Muuten Teivoon tulo olisi ollut fifti-fifti. Jotain hevosta oli tarjottu, mutta Teivo alkaa olla meikäläiselle aika etelän rajalla”, hän sanoo.

Ajajakilpailut tuovat lainaohjastajan arkeen kaivattua vaihtelua.

”Muutama vuodessa on tullut viime vuosina ajettua, ainakin Heinäpään herruus Oulussa ja Ravinaisten kisa Kaustisella. Ne tuovat tavallisiin pikkuraveihinkin tietynlaista lisäjännitystä, ja jotenkin lähtöihin vielä vähän tavallistakin enemmän keskittyy. On kiva, että tällaisia kisoja järjestetään”, Ville Pohjola kiittää.

Sijoitustavoitteita hän ei lauantaina itselleen aseta.

”Liigan kärkimiehille sattuu harvoin virheitä, ja heitä on vaikea voittaa. Mutta mitä äkkiseltään ajokkejani maanantaina katsoin, Flex To Wheels oli Oulun Ponsse Cupin voittajana tuttu ja muutenkin hyvin mennyt hevonen, ja muillakin oli ainakin asialliset lähtöpaikat. Täytyy tutustua niihin vielä viikolla tarkemmin”, Ville Pohjola suunnitteli alkuviikosta.

Hevosurheilu 13.1.2021

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi