Kolmevuotias Syrinx Minx ja Heidi Torsti.
Kolmevuotias Syrinx Minx ja Heidi Torsti.

Suomalainen ravinainen treenaa Floridassa – ”Kun tulin Amerikkaan, en osannut sanaakaan englantia”

Suomalaisia raviurheilun piirissä toimivia henkilöitä vaikuttaa myös Pohjois-Amerikassa. Yksi heistä on Köyliöstä kotoisin oleva Heidi Torsti, 22.

Miten ajauduit hevosalalle?

”Äiti on aina ollut tekemisissä hevosten kanssa”, Torsti kertoo. ”Hän on ollut esimerkiksi töissä Pekka Lammisella ja Jouni Riikosella. Isäkin tuli myöhemmin pelipuolelta tallihommiin mukaan. Itse olin ennen Hämeenkyrön maatalousoppilaitosta Matti Rehulan ja Tuomo Ojanperän talleilla.”

Miten tiesi kulki Amerikkaan?

”Kouluni oli päättymässä 2017 keväällä, kun näin Martti Ala- Seppälän Facebookissa ilmoituksen, missä haettiin Amerikkaan tallityöntekijöitä. Siitä se lähti.”

Kenellä kaikilla valmentajilla olet ollut hevosenhoitajana siellä ja mitkä hevoset kannattaa suomalaisetkin muistaa?

”Tällä hetkellä treenataan Vero Beachissa, Floridassa, Palema Trotting centerissa, joka on ruotsalaisten omistuksessa. Aloitin työt jenkeissä Kentuckyssa Hunterton Farmilla varsojen ja vuotiaiden kanssa. Vuoden jälkeen siirryin Jonas Czernysonille, jossa olen nyt ollut kaksi vuotta.”

”2-vuotiaista eniten odotuksia herättää ori Speed Away (i. Father Patrick, e. All The Time, joka on sisko Ariana G:lle), tamma Chablis (i.Muscle Hill, e. D'orsay, ee.Danae on sama kuin Propulsionilla), tamma Goodgollymissmolly (i.Love You e.Duolotta), tamma Extra Fancy (i.Bar Hopping, e.Fancy, sisko Sashay On My Way kilpailee menestyksekkäästi Ruotsissa tällä hetkellä).”

”3-vuotiaiden paluusta eniten antaa odotuksia tamma Musclesandmascara (i.Muscle Hill, e.Broadway Sister, joka on sisko Broadway Hallille), tamma Billie Claire (i. Cantab Hall, e. Deja Vu Too, jonka ee. on myös Danae), ori Mister Walker (i. Muscle Hill, e. D'orsay), 4-vuotias ruuna Aldebaran Walkabout (i. Muscle Hill, e. Aldebaran Turnpike), se syntynyt Australiassa ja lennätetty tänne 1-vuotiaana.”

Millaista on nyt elää Floridassa korona-aikana?

”Ei se hirveästi täällä näy. Olemme pienellä farmilla, ja pyöritämme keskenämme talleja. Kaupungissa on ruokakaupat ja rakennusalan liikkeet auki. Toukokuussa lähdemme New Jerseyhin ja kuulemma kaikki rajoitukset ovat paljon tiukempia. Ravipiireissäkin on ollut siellä koronaa. Jossain perheessä on jo neljä kuollut.”

Mikä on raviurheilun tilanne tällä hetkellä USA:ssa?

”Floridassa me vaan treenaamme, joten arjessa ei näy. Nyt toukokuussa pitäisi kilpailukausi alkaa New Jerseyssä, muttei tiedetä, koska se oikeasti tapahtuu. Casinot ovat raviradoilla iso business, kun taas toton nettipelaaminen ratojen ulkopuolella on pientä. Siksi voi olla käytännössä vaikea aloittaa ravit ilman yleisöä.”

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

”Lähitulevaisuus sujuu pakostakin täällä, koska uusilla eurooppalaisilla työntekijöillä ei ole nyt lupaa tulla Amerikkaan. Olin ajatellut käväistä loppuvuodesta lomalla Suomessa, mutta sekin on epävarmaa. Minulla on viisumi voimassa 2021 loppuun saakka. Pitää sitten katsoa, miltä tuntuu. Lisäoptio olisi kolmeksi vuodeksi jäädä tänne töihin, ja se tuntuu nyt todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Kun tulin Amerikkaan, niin en oikein puhunut sanaakaan englantia. Onneksi oli suomalaisia työkavereita, jotka auttoivat ja nythän kaikki sujuu jo luontevammin.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi