Janita Luttusen talliin napsahti kaksi voittoa Rovaniemen sunnuntairaveista.
Janita Luttusen talliin napsahti kaksi voittoa Rovaniemen sunnuntairaveista.Kuva: Anu Leppänen

Suomessa debytoinut Jerome di Quattro jyräsi raskaimman kautta vakuuttavaan voittoon – ”Tiedän, että sillä on kapasiteettia”

Sunnuntaina Rovaniemen raveissa ensimmäistä kertaa Suomessa kilpaillut Jerome di Quattro ei ulkoratoja kaihtanut. Viisivuotias ruuna otti raskaasta reissusta huolimatta voiton hienon juoksun päätteeksi.

Enintään 5000 euroa tienanneiden lämminveristen 2100 metrin kisaan lähti kahdeksan hevosta. T5-pelin avauskohteessa kolme hevosta oli pelaajien papereissa selvästi ylitse muiden.

Parhaimman startin sai aivan omaa vauhtiaan auton takaa kiihtynyt Galileo Star, joka syöksyi keulapaikalle. Pelihevosista suosikki Herman Star sai paikan toisesta ulkoa, mutta taivalsi myöhemmin kolmannessa ulkona, kun Roadtripper laskeutui ensimmäisellä takasuoralla toisen radan veturiksi. Kakkossuosikiksi pelattu Grainfield Gary matkasi johtavan takana.

Haastavimman reissun sai kolmanneksi eniten peliä kerännyt ja takarivistä startannut Jerome di Quattro, joka juoksi alkumatkan häntäjoukoissa. Tuomas Pakkanen kuitenkin käänsi ajokkinsa kolmannen kiertoon jo ennen avauspuolikkaan täyttymistä. Reilu kierros jäljellä Jerome di Quattro pääsi johtavan rinnalle.

Viimeisellä takasuoralla Pakkanen löi kaasun pohjaan, ja keulassa ravannut Galileo Star oli helisemässä. Kurviin mentäessä Jerome di Quattro oli hankkinut jo yliotteen, eikä jäänyt odottelemaan kilpakumppaneitaan vaan lähti karkumatkalle. Uran avausvoitto tuli vakuuttavaan tyyliin ajalla 17,0ke.

”Paljon oli epävarmuustekijöitä ilmassa, mutta hevonen oli sellainen kuin osasimme odottaa, jos se ei laukkaa”, Jerome di Quattron valmentaja Janita Luttunen kommentoi voittajahaastattelussa. ”Se tuli tosi hienossa kunnossa Haapakankaalta (Mika). Saatiin nyt palapelin palasia tälle radalle loksahtamaan.”

Viisivuotiaan ruunan omistaa Stable Cajove, jonka takaa löytyy Vesa Harju. Tallinimi muodostuu hänen omasta ja tyttäriensä nimistä.

Jerome di Quattro on ollut Harjun omistuksessa kaksivuotiaasta saakka, mutta tähän asti se on kilpaillut Ruotsin puolella. Ruunan sisko samasta emästä on urallaan yli 300 000 euroa tienannut Donna di Quattro, jonka isäori on Love You.  Jerome di Quattro on puolestaan Timokon poika.

”Teki kovan juoksun”, omistaja kehui hevosensa sunnuntain suoritusta. ”Vähän se on laukkaillut liikaa, kun se on niin arka.”

Ennen Luttusta hevosta valmensi Mika Haapakangas. Aiemmin ruunan treenarina on toiminut myös Ari Aatsinki. Nyt Harju haluaa kokeilla kilpailemista Pohjois-Suomessa.

”Saa vähän itseluottamusta, kun pääsee pikkaisen helpompiin lähtöihin. Keski-Ruotsissa on niin kova taso. Haapakangas sanoi, että Jerome di Quattro pystyy mennä viittätoista johtavan rinnalta. Hevonen oli hyvin treenattu Suomeen tullessaan, Haapakangas on sitä treenannut koko talven.”

Nyt treenariksi on vaihtunut Luttunen, joka on Harjulle jo entuudestaan tuttu valmentaja, sillä hänen hevosistaan Torniossa valmentautuvat jo kylmäveritamma Polar Aurora ja lämminveriruuna Artie B.Zet.

”Janita on hyvä treenari. Hän pitää tosi hyvää huolta hevosista.”

Sunnuntain vakuuttavasta esityksestä huolimatta Harju ei vielä odota suuria Jerome di Quattrolta, vaikka ruuna on omistajansa mukaan kovaluokkainen menijä, kunhan yksi ongelma saadaan korjattua.

”Kun pää saadaan kuntoon, se juoksee vielä rahaa”, Harju uskoo. ”Otetaan kuitenkin pikkuhiljaa. Yritetään antaa helpompia juoksuja, että se saisi itseluottamusta. Treenari saa kuitenkin tehdä miten haluaa.”

Jerome di Quattro on pienikokoinen hevonen, jonka luonteessakin on vielä varsamaisia piirteitä. Harjun mukaan autolähdöt sujuvat jo hyvin, mutta voltissa hevonen muuttuu rauhattomaksi.

”Se on vielä niin lapsellinen ja hermostunut. Vaikka hevonen on jo viisivuotias, niin käyttäytyy kuin kaksi- tai kolmivuotias. Nopea se on kuitenkin jaloistaan. Se on hyvin treenattu, lihaksikas ruuna. Se ei ole vielä koskaan väsynyt hiitissä, ei puhalla koskaan. Tiedän, että sillä on kapasiteettia.”

Valmentaja Luttuselle Rovaniemen ravit olivat varsin menestyksekkäät, sillä T5-pelin päättänyt 2100 metrin avoin kisa lämminverisille sujui viimeistä kauttaan kilpailevan Regent Zetin komennossa. 12-vuotiaan ruunan ensiaskeleet ovat edelleen niin ripeät, että ne lennättivät hevosen keulapaikalle heti alussa. Siitä se hallitsi kisaa maaliin saakka. Regent Zet on voittanut hienolla urallaan jo 34 kertaa. Samalla se toi illan kolmannen voiton Tuomas Pakkaselle, joka oli ennen T5-lähtöjä ehtinyt ajaa Kirsti Evijoen valmentaman Wirecen uran avausstartissa ykköseksi.

"Pelotti, että lähteekö se noin hiljaisesta vauhdista enää uudestaan, mutta lähti se", valmentaja tuumi Regent Zetin keulavoitosta.

Hattutemppua Luttunen ei kuitenkaan saavuttanut, vaikka myös Harjun omistama Artie B.Zet kilpaili Rovaniemen kymmenennessä lähdössä. Se starttasi lähdön suosikkina, mutta ei pystynyt taistelemaan voitosta jäätyään johtavan rinnalle.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi