Ravihevosten suuvaurioita on tutkittu lisää.
Ravihevosten suuvaurioita on tutkittu lisää.Kuvituskuva.

Suututkimus: Hippoksen asiantuntijaeläinlääkärit valmistelevat toimenpiteitä uuden tutkimuksen valmistuttua

Eläinlääketieteen opiskelija Anu Penttilän esitteli ravihevosten suuvauriotutkimustaan ja lisensiaatintyönsä tuloksia keskiviikkona.

Hippoksen asiantuntijaeläinlääkärit ovat perehtyneet Anu Penttilän lisensiaatintyön tutkimustuloksiin, ja valmistelevat niiden pohjalta toimenpiteitä suuvaurioiden ennaltaehkäisemiseksi, Suomen Hippos tiedottaa.

Ravihevosten suuvaurioita on tutkittu lisää.
Ravihevosten suiden tuorein tutkimus on valmistunut: vaurioita on edelleen paljon, mutta paranemista tapahtuu päivissä

“Suuvaurioiden ennaltaehkäisy on tärkeää. Oleellista on tarkastaa suu säännöllisesti myös kotitallilla ja tietää, mitä sieltä etsii ja pohtia pystytäänkö varustemuutoksilla ehkäisemään vaurioiden syntyä. Suutarkastuksia tehdään ravikilpailuissa paljon ja meillä on tarvetta muodostaa kilpailueläinlääkärin arkeen sopiva asteikko tulkinnan tueksi ja jatkoseurannan avuksi”, kertoo Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Susanna Mäki.  

Tavoitteena on yhtenäistää entisestään raviradoilla tehtäviä suutarkastuksia ja määritellä selkeät toimenpideohjeet niihin liittyviin jatkotoimiin.  

“Jatkoseuranta on tärkeää, jotta voimme varmistua, että vaurioilla on mahdollisuus parantua. Hyödynnämme luonnollisesti jo valmiita asteikkomalleja valmistelussa, kuten Kati Tuomolan käyttämää asteikkoa. Kun rataolosuhteissa toimiva luokitus saadaan valmiiksi, saadaan parempi yhtenäinen linja suuvaurioiden tulkintaan ja jatkoseurantaan eri ratojen välillä. Lisäksi kilpailukiellon pituutta vakavien suuvaurioiden osalta arvioidaan uuden tutkimuksen tulosten perusteella,” Mäki avaa tiedotteessa.

Suita tutkitaan, jos on aihe epäillä löydöksiä

Hevosen suut tutkitaan ravihevosten osalta, jos hevosen suussa näkyy verta tai epäillään muuten, että suussa on poikkeavia löydöksiä.

Lisäksi Hippos kertoo, että suutarkastuksia on suoritettu satunnaisotannalla hevosten hyvinvointitarkastuksien ja näytteenoton yhteydessä. Hevosia tarkistetaan pistokoemaisesti varikolla, jos esimerkiksi hevosen suusta on maininta edellisen kilpailueläinlääkärin raportissa. 

Kuluneen vuoden aikana Forssan Kuninkuusraveissa tehtiin 49 suutarkastusta, ja Finlandia-viikonloppuna 37 kappaletta.

Jos hevosella havaitaan vakava vaurio suussa, sille määrätään 7 päivää kestävä kilpailukielto.

”Haluan kiittää jokaista ravivalmentajaa, joka on osallistunut nyt tehtyyn tutkimukseen ja antanut arvokasta aikaansa tutkijoille. Olemme saaneet nyt ensi kertaa tieteellistä tietoa vaurioiden parantumisesta. Se, miten toimimme, jos havaitsemme edes lievän muutoksen suussa, voi vaikuttaa merkittävästi siihen, syntyykö suuhun vakavampaa, hevosen hyvinvointia vaarantavaa vauriota. Siksi on aivan oleellista tarkastaa hevosen suu säännöllisesti, sovittaa suuhun oikeanlainen kuolain ja tehdä tarvittaessa muutoksia kuolainvalintoihin”, Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää kertoo tiedotteessa. 

Mäenpää toteaa, että työtä vaurioiden ennaltaehkäisyn näkökulmasta pitää jatkaa ja tietoa niiden syntymisestä on lisättävä.

"Tässä odotamme kiinnostuneena tuloksia myös muun muassa ohjaspainetta mittaavasta tutkimuksesta, jota toteutetaan parhaillaan Ruotsissa. Jokaisen hevosalan ihmisen tahtotila on parantaa teoilla hevosten hyvinvointia entisestään."

Ravihevosten suuvaurioita on tutkittu lisää.
Viestintuoja – Kati Tuomola toi kilpahevosten suuvauriot julkisuuteen (tilaajille)
Ravihevosten suuvaurioita on tutkittu lisää.
Ravihevosten suut jatkosyyniin – uudessa tutkimushankkeessa seurataan vaurioiden paranemista myös kilpailupäivän jälkeen

Päivitetty 4.11. kello 11.30: Lisätty puuttuvat sitaattimerkit viimeiseen kappaleeseen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi