Suven Sametti kruunasi kautensa Tammaderbyssä – ”Onhan tämä superlahjakkuus”
Lumipyry verhosi Tammaderbyn sankarittarena seppelöidyn Suven Sametin liinaharjan. Kuva: Anu Leppänen.

Suven Sametti kruunasi kautensa Tammaderbyssä – ”Onhan tämä superlahjakkuus”

Viisivuotias Suven Sametti käytti tilaisuutensa Killerin Tammaderbyssä parhaalla mahdollisella tavalla ja nosti voittosummansa jo kuusinumeroiseksi.

Villinmiehen Tammakilpailun syyskuussa voittanut ikäluokkansa tammakyky Suven Sametti starttasi Toto75-kierroksen pankkina sopivassa tehtävässä.

Juhani Heikkisen ajama Virin Varpu latasi kuitenkin johtoon radan verran sisempää lähteneenä. Valmentajansa Tapio Perttusen ajama Suven Sametti aloitti rinnalla, kävi takana, kunnes haki johdon ensimmäisellä takasuoralla. Avauspuolikas mentiin 26,0. Tutuks ilmestyi johtavan rinnalle.

Suven Sametti veti joukkoa kierroksen 28,5-tahtia ja kolmannen puolikkaan 30,0. Tapio Perttunen veteli naruja loppukaarteen alussa ja näytti pyrkivän lisäämään vauhtia. Maalisuoralla Tutuks laukkasi taistossa sijoituksesta kolmen joukossa. Suven Sametti jatkoi kärkipaikalla hallitusti ja Virin Varpu eteni hevosenmitan päässä toisena maaliin.

”50 metriä ennen maalia lopetin ajamasta. Se marginaali mikä silloin oli, olisi pysynyt varmasti maaliin”, Perttunen totesi ratahaastattelussa ja pohti tulevaa, kuusivuotiskaudesta kysyttäessä jopa kuningatarkilpailua.

”Se on aivan hevosesta kiinni. Jos vaan hevonen on vaan valmis siihen, niin totta kai.”

Voittoajaksi Tammaderbyssä merkittiin 29,2a/2140 metriä. 15 000 euron ensipalkinto nosti Suven Sametin voittosumman jo 108 000 euroon.

Suven Sametin omistavat Perttuset sekä Nea ja Pekka Kairtamo, joka tunnetaan sekä Lahden Hevosystäväinseura ry:n että Suomen Hevosurheilulehti Oy:n puheenjohtajana.

”Tuntuu tosi hyvältä”, Pekka Kairtamo tunnelmoi. ”Tällä kertaa oltiin kotisohvalla, kun ei oltu satakunnossa, mutta kyllä se taas vähän jännitti. Pikkaisen helpotti, kun pari kilpakumppania jäi pois.”

”On se jotenkin mahtava tamma. Vaimo sanoi just, että se on hänen suosikkihevonen. Kun vielä ollaan kasvattajanakin (Talli 4 Tenoria), niin se on tietysti ekstrahienoa.”

Kairtamo ei koe kysymystä ensi kauden kuningatarkilpailusta naiivina höpöpuheena.

”Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun siitä on Perttusen kanssa puhetta. Onhan tämä superlahjakkuus. Se aloitti jo kolmen vanhana ja jaksoi Vermossa mennä edelliskerralla 2620 metriä. Se on nopeuden lisäksi jaksava. Puhe kuningatarkilpailusta ei ole höpötystä, mutta on tietysti vielä aikaista sanoa siitä. Jos hevonen vaan tuntuu hyvältä, ei se iän puolesta jää ajamatta.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi