11-vuotias T.Rex tykitti Seinäjoella uransa 51. voittoon. Kuvassa rattailla valmentaja Tapio Mäki-Tulokas.
11-vuotias T.Rex tykitti Seinäjoella uransa 51. voittoon. Kuvassa rattailla valmentaja Tapio Mäki-Tulokas.Kuva: Anu Leppänen

T.Rex palasi ennätyskunnossa ja Liinan Liekki esitteli ylivoimaa 2600 metrillä

Lähtöjensä suosikit T.Rex ja Liinan Liekki täräyttivät komeat esitykset Seinäjoen illassa. 

Kolmannessa toto5-kohteessa startannut ratojen kiintotähti T.Rex palasi 2,5 kuukauden tauolta ja pisti pystyyn varsinaisen esityksen. Vaikka lähtö oli sille helppoa kauraa, ei se ottanut sitä lainkaan väheksyen, vaan paineli voittoon uudella tasoitusennätyksellään 13,5ke.

Ruunan hoitaja Annika Aalto pakkaili hyvillä mielin kamppeita autoon.

”Tosi kiva, että Rex oli pirteänä tauon jälkeen. Ei auta kuin ihastella hevosen kilpailumoraalia, ja se on luonteeltaan niin veikeä. Lämmityksessä Topi (Tapio Mäki-Tulokas) ajoi sillä laukkaa, kun se on edelleen sellainen, ettei ota hommia tosissaan ennen kuin starttitilanteessa.”

Ykkönen oli Mäki-Tulokkaan 11-vuotiaalle ruunalle huimasti peräti uran 51. Se on startannut kaikkiaan 138 kertaa ja ollut totossa 60-prosenttisesti eli lähes 2/3 kertaa.

”Varmaan Rexin pitkän uran salaisuutta on siinä, kun se säästää voimansa kilpailutilanteeseen. Uusi ennätys oli siitä hauska sattuma, että näin voi vielä käydä tuossa iässä. Vuosien varrella ollaan opittu luottamaan hevoseen, kun se on aina ollut yritteliäs ja nytkin oli pirteänä.”

Keväällä T.Rex jäi tauolle, kun sille tuli sitkeä silmäongelma. Alkuhoidon vaikeuksien jälkeen tilanne saatiin korjaantumaan ja hevonen pääsi palaamaan kilvanajoon. Ennätyskunnon eteen sen kanssa ei kuitenkaan ole tehty mitään aiemmasta poikkeavaa.

”Tauon aikana hevonen sai tietysti ladata akkuja ja huilata. Pieni breikki varmaan piristi sitä”, Aalto pohti. ”Topi oli katsonut toiselle hevoselle Kasvattajakruunu-lähdön, joten katsottiin samalla Rexille sarja. Kun lähdöt ovat aina tasokkaita lähtöjä, on kiva, että joskus on mahdollista ajaa helppokin, se piristää hevosen mieltä. Mietittiin toisen hoitajan kanssa, että vaikka Rex ei olisi voittanut enää kertaakaan, olisi jo se 50 voittoa uralla hienosti.”

Tarkoitus on ajaa ruunalla vielä toinen helpompi lähtö, ja sen jälkeen suunnitelmat ovat vielä avoinna.

”Ollaan parin viikon päähän katsottu matalamman profiilin lähtö, Rexille sopisi hyvin ajaa vielä sellainen. Sitten katsotaan, mistä jatketaan.”

Tänä päivänä lähdöissä kilpailu ja vauhdit ovat kovia ja monilla on hyviä hevosia, joten 51 voiton uraan on erittäin vaikea yltää. Varsinkin, kun voitot tulevat vuosien varrella aikuiselle hevoselle. Aalto tietää sen hyvin.

”Olen kahlannut hevosten kanssa kaikki divisioonat läpi ja onnistunut voittamaan useita kertoja, niin voin sanoa, että kyllä Rexin kaltaiset hevoset harvinaisia ovat. Vaikka lahjakkaita ravureita onkin. Rexillä on vielä tämä ja ensi vuosi aikaa, toivottavasti päästään vielä kilpailemaan hyvin.”

(Artikkeli jatkuu kuvan alapuolella.)

Suomenhevostammojen Kohti kunkkareita-lähdössä Liinan Liekki kävi hakemassa viimeisiä näyttöjään ennen kuningatarkandidaattien valintaa. Se vastaansa muun muassa kunkkarirankingissa mukana olevat Lakan Leijan ja Laylan sekä kahdesti kuningatarkisan kakkoseksi tulleen Sävel-Taikan. Liinan Liekki oli 2600 metrin tasoitusajon selkeä suosikki. Se hakeutui kaksi kierrosta jäljellä keulaan, ja hallitsi siitä maaliin asti. Maalisuoralla se vielä erkani muista Taksvenla aivan tuntumassaan ja kellotti voittoajaksi 26,5ke. Lakan Leija kiri kolmanneksi selvällä erolla muihin.

Liinan Liekin taustavoima, 60-vuotispäiväänsä viettänyt Jouko Kurhela oli pelkkää hymyä.

”Ei parempaa 60-vuotislahjaa voisi saada! On niin mahtavat fiilikset nyt. Olin tosi tyytyväinen hevosen esitykseen. Vaikka Taksvenla oli lähellä, tiesin tammani voimat ja että lujaa pitää tulla, jos ohi aikoo.”

Liinan Liekki jäi suunnitellulle tauolle startin jälkeen. Sitä huolletaan ja hoidetaan, ja se saa myös levätä.

”Pieni huolto tehdään sille läpi, ja jalkahoitoja jatketaan kaksi kertaa vuorokaudessa. Uskomattoman paljon pitää sen jaloille tehdä, mutta se kannattaa.”

Kuntoa pidetään yllä muun muassa uittamalla, ja lähempänä H-hetkeä suunnataan raviradalle.

”Pientä lenkkiä hölkätään ja uidaan. Tänäänkin käytiin tamman kanssa uimassa ennen starttia. Muutaman kerran käydään radalla hiittaamassa ennen kunkkareita. Nyt on kaikki näytöt annettu ja tauko pidetään, päästään kunkkareihin mukaan tai ei. Minulla ei ole pakkomiellettä asiaan, sillä hevonen tulee meille etusijalla.”

Jännittävä odottaminen alkoi ja päättyy vasta 21.7., kun kuningatar- ja kuninkuuskisan osallistujat valitaan. Mutta aamulla Kurhela sai kokea vallan toisenlaisen jännitysnäytelmän.

”Minulla on neljä veljestä ja sisko. Ihmettelin tänään aamuviideltä, että mikä ovella kolajaa. Kun menin avaamaan, he kajauttivat onnittelulaulun. Olivat tulleet herättämää minut kaakun, kukkien ja laulun kanssa”, hän nauroi. ”Nyt saa sitten hetken aikaa jännittää toisella tavalla.”

Katso T.Rexin voittosuoritus täältä ja Liinan Liekin täältä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi