Ever To Excel voitti suursuosikkina avoimen lähdön Mikkelissä vuonna 2007. Kuva: Hevosurheilun arkisto.
Ever To Excel voitti suursuosikkina avoimen lähdön Mikkelissä vuonna 2007. Kuva: Hevosurheilun arkisto.

Takavuosien kohusiittäjä on poissa – ”Sillä on aika monta omistajaa ollut elämänsä aikana”

Ever To Excelin siitosuran alkuvaihe oli täynnä käänteitä. Paperilla sillä käväisi monta omistajaa.

Pine Chipin poika ja Dream Vacationin täysveli Ever To Excel on kuollut. Oriin tiedoissa näkyy kuolinpäivä 30. syyskuuta.

”Se lopetettiin terveyssyistä. Katsottiin, että se on sen verran huonossa kunnossa, jaloistaan ja muualta”, oriin viimeisin omistaja Esko Puustinen kertoo päätöksestä.

Ever To Excel tuli Boost-hevosia kasvattavalle Puustiselle vuosi sitten syksyllä varsakauppojen ohessa vaihdossa.

”Se oli meidän mielestämme mukava hevonen, käyttäytyi siivosti.”

Ever To Excel hankittiin aikanaan Suomeen Mikko Maunon ja pienen yhteensattuman kautta vuonna 2004.

”Olin töissä Haapajärven Timolla, ja hän sponssasi minut varsanhankintamatkalle Harrisburgiin. Törmäsin huutokaupassa vanhaan kaveriini Markku Vartiaiseen. Lähdimme yhdessä kahville ja syömään. Markku oli töissä Lindy´s Farmilla ja kertoi, että heillä olisi yksi mun näköinen hevonen. Se oli Dream Vacationin täysveli, joka oli maksanut varsana paljon, muistaakseni 300 000 dollaria, mutta kolmivuotiskaudella sillä oli tienestinä nolla dollaria”, Mauno muistelee.

”Haapajärvi tuli paikalle vähän myöhemmin, ja sanoin hänelle, että tällainen olisi kaupan. Siitä yksi ilta jahkailtiin, ja seuraavana päivänä tavattiin yksi omistajista. Laitettiin tassua vastaan, ja ori tuli meille.”

”Suvun perusteella se oli tänne maahan aika hyvä hevonen. Mutta kun sillä ei ollut mitään saavutuksia, niin sitä ei voinut mihinkään kantakirjoihin esittää. Samaan aikaan toinen hevonen sai poikkeusluvan. Cadillac Hallilla oli vähän sama tausta, mutta se oli eri miehillä. Tehtiin sitten itse sääntöjä vähän kiertäen Everillä astutuksia niille, jotka halusivat – ja aika moni halusi. Sillä on aika monta omistajaa ollut elämän aikana, moni on ollut vain päivän”, Mauno muistelee.

Sääntöjen puitteissa omalla oriilla sai astuttaa oman tamman.

Mikko Maunolla, joka on työskennellyt muun muassa Saksassa Alvin Schockemöhlen yksityisvalmentajana, on kasvatustoimintaan tanakka näkemys.

”Jos mulla on tamma, minun mielestäni ei pitäisi tasan kenellekään kuulua, millä minä sen astutan. Jos astutan naapurin oriilla, se on vain muitten silmissä vähän arvottomampi kuin jos olisin astuttanut jollain pintaoriilla. Minun mielestäni jokainen saisi ihan itse päättää, millä tasolla sitä kasvatushommaa tekee.”

Ever To Excel treenattiin starttikuntoon, ja se alkoi napsia voittoja ja tienestejä Suomen radoilta. Seuraavana talvena ori voitiin kantakirjata.

”Se meni läpi hyvillä pisteillä, ja oli jo kaksi kautta astunut vähän tällaisen harmaan kautta.”

Viimeisen kautensa ori astui Kouvolassa Laura Mustosella. Ever To Excel sai tälle kaudelle kolme tammaa ja tiineytti ne luonnonmenetelmällä.

Suurin ikäluokka sille syntyi vuonna 2011, yhteensä 69 varsaa, nopeimpana BWT Rock And Roll, 11,6aly. Ensimmäisten ikäluokkien menestyjiä olivat muun muassa Annie Outlaw, 11,7aly ja Cold Seastar 12,7aly. Yhteensä jälkeläisiä kertyi 282.

Edit. klo 14.07 Korjattu jälkeläismäärä

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi