Takavuosien ponimenestyjä teki paluun nelijalkaisten pariin – isoveljen luvalla hankittu ravuri vuolee kultaa kaviourilta
Santtu Raitala on ajanut Stay On Topin starteista valtaosan. Turussa ruunaa kuskasi Henna Halme.Iita-Maria Ahtiainen

Takavuosien ponimenestyjä teki paluun nelijalkaisten pariin – isoveljen luvalla hankittu ravuri vuolee kultaa kaviourilta

Liisa Ihamuotila toteutti keväällä haaveensa ja hankki ensimmäisen oman ravurinsa. Alkuvaikeuksien jälkeen 7-vuotias Stay On Top on pitänyt Ihamuotilan käsistä vastustajiaan lähes pilkkanaan.

Ulla Ampujan kasvattama Stay On Top aloitti Liisa Ihamuotilan valmennuksesta kesällä, muttei yltänyt heti kärkisijoille. Alisuorittamiselle oli Ihamuotilan mukaan selvä syy.

”Sillä on hiukan allergiaa kesäisin, ja se tuli kesän aikana ilmi. Hyviä aikojahan se meni jo kesällä, muttei pystynyt vielä antamaan parastaan”, Liisa Ihamuotila muisteli.

Kelien viiletessä alkoi Stay On Topin kärryjen pyörä pyöriä aivan eri tahtiin kuin kesäkuumilla. Lokakuussa Turussa ruuna sijoittui montélähdössä kolmanneksi, ja heti seuraavassa kisassa Porissa oli jo kärrylähdössä täysosuman vuoro. Vakuuttava kirivoitto sai jatkoa Tampereella, ja syyskauden ensimmäisellä Magic Monday –kierroksella oli jo kolmannen perättäisen tolpan vuoro.

Henna Halme sai kunnian ohjastaa Stay On Topia Turussa ensimmäistä kertaa. Halme ajoi päättäväisesti ja kierrätti ajokkinsa vetämään toista juoksurataa, josta kaksikko mursi keulavaljakon vastarinnan maalisuoran puolivälissä. Ari Moilasen ohjastama BWT Ellospank sai seurata kirivaiheessa Stay On Topia. Se haastoikin Henna Halmeen ajokin, mutta tämä osoitti voitontahtonsa, eikä antanut mitään palaa ohitukseen.

”Henna mainitsi siinä lähdön jälkeen, että hirmuhevonen on, kun alkoi vastaamaan vaan, eikä päästänyt toista edelle. Stay On Top on sellainen, että se tykkää hirveästi juosta, ja sen kanssa on kiva lähteä raveihin. Sillä on hyvä kilpailupää”, Liisa Ihamuotila kehui.

Stay On Topin huippuvireen taustalla on merkittävä panostus hevosen hyvinvoinnin ja terveyden eteen.

”Sillä oli tietysti hyvät pohjat jo, mutta hevonen oli pikkuisen vaivainen kun tuli, ja sitä hoidettiin. Alettiin tehdä erilaista treeniä, kun hevonen oli vino oikealle. Se meni ihan pää pystyssä, ja sitten alettiin jumppailemaan, että hevonen alkoi käyttää enemmän selkäänsä ja takapäätä ponnistamiseen. Nyt tuntuu, että se ponnistelee hienosti”, Ihamuotila nauroi.

Ylöjärveltä kotoisin oleva Liisa Ihamuotila kilpaili vuosina 2006 – 2011 poneille menestyksekkäästi. Hänen valmennettavansa voittivat 75 startistaan peräti 28. Ponien jälkeen Ihamuotila ratsasti muiden treenattavilla montélähtöjä vuosien saatossa parisenkymmentä kappaletta ennen kuin hankki Stay On Topin itselleen.

”Minulle jäi montén jälkeen niin kova polte, että oli ajatus, että jossain kohtaa hankin oman hevosen. Vähän aikaa etsinkin siinä hevosta, ja Katja (Ampuja, omisti ruunan aikaisemmin Seija Ampujan kanssa) oli laittanut Facebookiin ilmoituksen. Veljeni Juho alkoi ottaa selvää hevosesta ja soitti Katjalle. Juho sanoi minulle sitten, että saan ostaa hevosen. Hän toimi mentorina tässä.”

Liisa Ihamuotila ei ole suunnitellut Stay On Topin jatkoa pitkälle, mutta itse ohjastetut lähdöt ovat kovasti mielessä.

”Ostin tämän itselleni montéhevoseksi, että haluaisin sillä sitäkin mennä, mutta katsotaan, miten se siinä lähtee menemään. Siinä meillä on vielä ollut vähän varusteiden kanssa vielä miettimistä. ”

Stay On Top on kilpaillut urallaan nyt 44 kertaa, joista ruunan voittoihin on päättynyt tusinan verran kisoja. Seitsemänvuotiaan voittosumma on 28 910 euroa.

Toto65-voittajat Jyväskylä/Turku, peliosuus ja rivin arvo

Toto65-1: 10 Feels Like Flying, 16,98 %, 1,49 euroa

Toto65-2: 10 Stay On Top, 23,10 %, 4,94 e

Toto65-3: 8 Venlan Vekkuli, 5,96 %, 57,91 e

Toto65-4: 12 Faith In Cash, 10,52 %, 405,98 e

Toto65-5: 2 Redemption, 48,27 %, 555,24 e

Toto65-6: 6 Celsius Evo, 49,00 %, 708,86 e

Kuusi oikein -voitto-osuus 708,86 euroa

Viisi oikein 19,00 e

Vaihto: 198 018,78 euroa

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi