Hannu Torvisen ajama Taksvenla piti kuin pitikin ulkopuolelta ohitusta yrittäneen Vennelmon Varman takanaan.
Hannu Torvisen ajama Taksvenla piti kuin pitikin ulkopuolelta ohitusta yrittäneen Vennelmon Varman takanaan.Kuva: Pekka Salonen

Taksvenla vastasi parhaaksi Vermon Tammatähdessä – ”En usko, että oli kaasu vielä pohjassa”

Vermon Tammatähti-lähtö tarjosi jännittävää ja tiukkaa kilvanajoa aina maalipaalulle saakka. Veijo Hakalan lapualaistamma Taksvenla oli jäänyt viime starteissaan useamman kerran pussiin, mutta nyt Hannu Torvinen ei jättänyt ajokkinsa kanssa mitään sattuman varaan.

Taksvenla ampaisi keskeltä rataa niin liukkaasti liikkeelle, ettei keulapaikan ottajasta tarvinnut keskustella. Ulkopuolelta niin ikään vauhdikkaasti avannut Vennelmon Varma asettui rinnalle, ja lähtö oli lukittu.

Kierros juostuna teki Antti Ala-Rantala hänniltä ensimmäisenä ratkaisun Tutun Impin rattailla. Kaksikko lähti kiertämään kolmatta rataa, ja pian eteen nousi Naputus, joka haparoi myöhemmin.

Taksvenla ja Vennelmon Varma tulivat maalisuoraa rinta rinnan. Välillä näytti, että haastaja on niskan päällä, mutta Taksvenla kontrasi ja otti 3000 euron ykköspalkinnon tuloksella 26,2a/2120 metriä.

Tutun Impi porskutti kolmannella radalla toisen parin kohdalla maaliin asti, jolloin 2. ulkona juossut Aurotar jäi pussiin. Saman kohtalon koki johtavaa seurannut Tähtituula.

”Pelkäsin vähän, että takaa sieltä joku tulee, kun kaikki saivat makoisia juoksuja selissä”, Veijo Hakala aloitti suojatistaan.”Taksvenla meni suhteellisen helposti mitä filmiltä vähän katsottiin. Korvat kun kuski sieppasi auki, tamma vastaili sitä mukaan mitä muut vaativat. En usko, että Taksvenlalla oli kaasu vielä pohjassa. Se on lunki kaveri, joka menee vaikka 40-vauhdilla, jos kukaan ei vauhtia vaadi. Se ei jää painamaan, vaikka sillä ajaisi ensimmäiset 200 metriä täysiä.”

Taksvenla on erottunut syksyllä edukseen lähtönopeudellaan, eikä sen saralla tamman kaikkea osaamista ole välttämättä edes nähty.

”Taksvenlaa ei ole ikinä oikein pantu lähtemään”, Veijo Hakala paljasti. ”Nytkin on sellainen tuntu, että kuinkahan lujaa se oikein lähtisi, jos oikein kiirus tulee. Sen tiedän, että se on mennyt kovaa jo kolme vuotta sitten, kun GPS näytti joskus Seinäjoella talvella 18-vauhtia, ja nyt se menee mielestäni vielä jonkun sekunnin lujempaa.”

Paitsi lähtönopeudensa osalta, on Taksvenla osoittanut muutenkin kaviourilla loppukaudesta aikaisempaa jykevämpiä otteita.

”Jotenkin olen päässyt sen järkimaailmaan sisälle. Olen saanut sen pysymään rauhallisena. Se on lunki kaveri ja pirteän oloinen. Nytkin sillä oli vaan startin jälkeen kauhia kiirus päästä autoon heiniä syömään, että nälkähän se on”, Veijo Hakala nauroi.

”Treeniä ei hevosella ainakaan lisätty ole, kun työkiiruita oli, ja kättäni on leikattu. Tamma on mennyt vähällä liikkeellä nyt starttien välit. Viime talvena istuin sen kyydissä, kun oltiin jo tauko pidetty, ja sitten tuli koronatauon takia toinen tauko heti perään. Ajettiin sitten vähän pidemmät pohjat, ja nyt nautitaan vissiin sitten niistä herkuista.”

Kymmenvuotiaalla Taksvenlalla on startteja urallaan kasassa jo 140.

”Taksvenla on saatu aika terveenä pidettyä, se on varmaan kaiken a ja o. Varsavuosina se ei ollut mikään totopaukuttaja, vaan paremminkin myöhäissyttynyt. Eikä sen kanssa pidetty oikein kiirustakaan, kun meillä oli muitakin hevosia silloin.”

Nykyään Apassin tytär kulkee raveissa kaverinsa kanssa.

”Taksvenla on ponin kanssa matkustanut viimeiset kaksi vuotta, kun se tykkää matkustaa siten, että joku on matkakaverina. Lämmityksen jälkeen se laitetaan vielä hetkeksi koppiin, jossa saa olla ponin kanssa. Vähän ennen starttia se otetaan sieltä pois, ja laitetaan silat selkään.”

Taksvenla osallistui kesällä Seinäjoen kuningatarkilpailuun, josta tuli Veijo Hakalan mukaan ”opintomatka”. Samat kisat siintävät lapualaisen harrastajan ajatuksissa ensi kesänäkin.

”Tullessa jo sanoin, että eihän mun tartte enää kuin ajaa hevoselle mailille aika ja käydä kolmella kierroksella ajamassa. Eikö tällä jo melkein pääse mukaan, kun on kaksi avointa tammalähtöä syksyllä voittanut? Ainakin paremmat näytöt Taksvenlalla on nyt kasassa kuin viime kunkkareihin.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi