Dusktodawn Boogie lensi voittoon Pariisissa.
Dusktodawn Boogie lensi voittoon Pariisissa.Kuvaaja: Gerard Forni

Tallipojan elämä kiehtoo eläkeiässäkin – ”Kyllä täällä hommaa piisaa”

Hevosurheilu on jälleen täynnä hevosasiaa. Lehdessä tutustutaan ”Suomen vanhimpaan tallipoikaan” Esa Nurmelaan, joka on palannut ravien pariin. Neuvonta-artikkelit kertovat influenssarokotuksista ja kuljetuskuumeesta. Ratsastuksessa pohditaan turparemmejä ja kerrotaan yhden päättyneen uran tarina.

Kuljetuskuume eli pleuropneumonia on vakava bakteeriperäinen alahengitysteiden tulehdus, jota esiintyy hevosilla erityisesti pitkien kuljetusten yhteydessä.

Kuljettaminen on hevoselle aina jossain määrin stressaava kokemus. Usein ahtaassa trailerissa tai kuljetusautossa on hyvin rajallisesti mahdollisuuksia liikkua, hevosen tasapaino saattaa horjua ja ilmanlaatu voi olla heikko. Ja mitä pidemmän ajan hevonen seisoo yhtäjaksoisesti paikallaan heikosti ilmastoidussa kuljetusvälineessä, sen suuremmaksi kasvaa kuljetuskuumeen riski.

Miten kuljetuskuume oireilee? Miten sitä hoidetaan? Miten viheliäinen tauti olisi ehkäistävissä?

Esa Nurmelan nimi oli tuttu 1970–1990-luvulla raveja seuranneille, mutta sitten tuli hiljaisempia vuosia.

Nyt Nurmela on taas palannut rattaille, ja hän muistelee Hevosurheilun haastattelussa värikästä uraansa sekä hyviä hevosiaan.

Influenssarokotusmääräykset vaihtelevat eri maissa ja eri urheilulajeissa. Mutta mitä tiede sanoo parhaista rokotuskäytännöistä? Kannattaisiko nuoria hevosia rokottaa tiheämmin ja vanhoja harvemmin?

Sirpa Tienhaara on saanut Morris Matchin lentoon. Tienhaara on harrastajavalmentaja, jonka työpaikka on parinsadan metrin päässä Vermon toimistossa. Morris Match taas lahjakkaaksi tiedetty ruuna, joka on urallaan kärsinyt vaivoista. Kuinka Morris Match päätyi Tienhaaralle? Miten sitä valmennetaan? Hevosurheilu kertoo.

Turpahihnoja löytyy joka makuun. Englantilainen, hannoverilainen, meksikolainen, hackamore, sidepull ja paljon muuta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Turpahihnan tarkoitus ei ole koristaa suitsia tai hevosen päätä, vaikka näinkin se voisi hyvin olla. Sen käytön tavoitteeksi kerrotaan usein niin kuolaimen vakauttaminen, hevosen suun pitäminen kiinni kuin hevosen herkistäminen kuolaimen aiheuttamalle paineelle.

Mutta vakauttaako turpahihna oikeasti kuolainta? Miten valita oikea turparemmi? Miten se mitoitetaan? Minkälaisia turparemmejä hevosalan ammattilaiset suosivat? Lue Hevosurheilusta niin tiedät.

Ratsastuksessa pohditaan myös lännenratsastuksen asemaa ja kerrotaan pararatsastaja Jaana Kivimäestä, joka ilmoitti lopettavansa uransa.

Uutisissa Hevosurheilu selvitti, minkä ratojen raveilla on eniten kysyntää ja selvisipä sekin, että kenttäratsastajat Elmo Jankari ja Sanna Siltakorpi ovat jättämässä Ypäjän taakseen.

Kiinnostuitko? Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Postin keskiviikkoaamun tiedon mukaan pohjoisen 97-99-postinumeroalueilla lehdet (HU ja 7 oikein) ovat asiakkailla päivän viiveellä. Lehtiyhtiö pahoittelee asiaa.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi