Jukka Torvisen ohjastama MAS For You nappasi toisen peräkkäisen voiton.
Jukka Torvisen ohjastama MAS For You nappasi toisen peräkkäisen voiton.Kuva: Anu Leppänen

Tammahambon voittaja vakuutti myös Tammakriteriumin karsinnoissa – Danielsenille kaksi karsintavoittoa

Teivon tiistairavit tarjosivat kovatasoista raviurheilua, kun illan aikana karsittiin niin Tammakriteriumin kuin lämminveristen Suurmestaruusajon finaaleihin.

Molempien kisojen karsinnat ajettiin finaalien tapaan 2100 metrin ryhmäajoina. Tammakriteriumin karsintoja ajettiin neljä, joista jokaisesta loppukilpailuun selvisi kolme parasta hevosta. Loppukilpailupaikan lisäksi voittajat palkittiin 3000 eurolla.

Tanja Goman-Niemisen tallista finaalipaikkaa oli lähtenyt hakemaan kaksi hevosta. Ensimmäisenä auton taakse asettui kolmannessa karsinnassa startannut MAS For You, joka voitti heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Tammahambon ja starttasi Teivossa suurena suosikkina.

Kiihdytyksessä keulapaikalle kiiruhti viitosradalta matkaan ampaissut Amille Annabel. Jukka Torvinen ajoi kuitenkin kasiradalta MAS For Youlla kohti keulapaikkaa, joka irtosikin ensimmäisen kaarteen jälkeen.

Ensimmäinen puolikas mentiin 11-vauhtia, mutta sen jälkeen vauhti rauhoittui tuntuvasti. Vielä kolmannenkin puolikkaan MAS For You sai vetää todella hiljaa, joten maalisuoralla Tanja Goman-Niemisen valmennettava karkasi kevyesti voittoon ennen takana liftannutta Amille Annabelliä. Tiensä loppukilpailuun selvitti myös kolmanneksi sijoittunut Over My Shoulder.

”Tuntui, että tammalla oli vielä paljon varaa. Rata ja hevoset ovat tosi nopeita, joten varmasti kaikki näyttää helpommalta”, Jukka Torvinen kommentoi juoksua radan voittajahaastattelussa.

”Viimeksi Lahdessa hevonen jäi vähän innokkaaksi kovan avauksen jälkeen, mutta tänään hevonen oli mennyt eteenpäin, mitä aina pitää toivoakin. Nyt se oli kehittynyt henkisesti, että malttoi rauhoittua kovan avauksen jälkeen hienosti.”

Viimeinen puolikas tultiin kymppiä, ja lopullinen voittoaika oli 15,6ake.

”Vähän kurvin alusta lähdin löysäämään. Tapio (Perttunen) kävi rinnalla ja meni takaisin peesiin, niin ajattelin, että lähdetään ajamaan tosi kovaa, ettei kaveri pääse enää imusta hyökkäämään. Kaikki oljenkorret jäi käyttämättä. Tosi hieno suoritus hevoselta.”

MAS For Youn valmentaja Tanja Goman-Nieminen oli luonnollisesti varsin tyytyväinen suojattinsa esitykseen. Etenkin häntä miellytti tamman rauhallisuus.

”Hyvältähän se näytti. Viimeksi se jäi keulassa painamaan, mutta nyt sai vetää ihan löröä, kun kukaan ei tullut vaatimaan vauhtia. Oli hyvä saada välillä tuollainenkin startti, ettei aina mennä koko matkaan niin kovaa kuin peli vetää”, kotimatkalta puhelimitse tavoitettu valmentaja jutteli.

”Hyvällä fiiliksellä lähdetään finaaliin. Muillakin on hevoset hyvässä kunnossa, joten siitä saadaan varmasti hyvä finaali aikaiseksi.”

Viimeksi MAS For You otti uransa avausvoiton sopivassa kohtaa, sillä Tammahambon ykkössijasta palkintona oli 10 000 euroa. Esitys lisäsi treenarin luottoa myös tämän illan koitosta ajatellen.

”Ajattelin, että se on kolmen sakissa. Luotin finaalipaikkaan, tietysti toivoin myös, että sinne päästään ykkösenä, niin saadaan parempi paikka.”

Goman-Nieminen juhli Tammakriteriumin voittoa toissa vuonna, kun Edwina Orden nappasi 30 000 euron arvoisen suurkilpailuvoiton. Hän uskoo, että MAS For Youssa on potentiaalia toistaa temppu.

”Se on ihan varteenotettava kilpatyttö. En tiedä, kuinka paljon siellä pöntössä on vielä varaa, kun ei se ole ollut millään vielä noista starteista. Sillä on järkeä paljon enemmän kuin Edwina Ordenilla”, valmentaja nauroi. ”Se on iso etu, ettei aina tarvitse mennä täyttä. Samanlainen helppo juoksutyyli sillä kuitenkin on.”

MAS For Youn omistaa Five Comrades Stable, joka käsittää valmentajan lisäksi hänen miehensä sekä tuttavapariskunnan.

Goman-Niemisen toinen valmennettava Tammakriteriumin karsinnoissa oli Pixie Dust, joka taipui johtavan rinnalta ulos kärkitaistosta.

”Se jätti vähän kysymysmerkkejä. Mielestäni se antoi turhan paljon periksi ja palautui huonosti.”

Danielsenilla täydellinen ilta

Ensimmäisen karsinnan voitto meni Tapio Mäki-Tulokkaan talliin, kun ensimmäisessä kaarteessa keulaan edennyt Sahara Flames veti johtopaikalta maaliin saakka. Santtu Raitalan ohjastama tamma kellotti ajan 15,0ake, joka sivusi hevosen ennätystä. Muut finaalipaikat veivät Cream Candy ja Lake’s Diana.

Seuraavassa karsinnassa nähtiin melkoista ylivoimaa, kun Kenneth Danielsenin ohjastama ja valmentama Dusktodawn Boogie jätti upealla keulasoololla muut kauas taakseen. Kierroksen eniten pelatuksi hevoseksi luotettu viime vuoden Kasvattajakruunu-voittaja hurjasteli karsintojen nopeimman voittoajan, joka oli 14,0ake. Finaaliin ylsivät myös johtavan takana matkannut Goddess Go ja toisella ilman vetoapua ravannut Stratton.

Danielsenille karsintailta oli loistelias, sillä hänellä oli mukana myös Speedy Norwegian, joka iski toisesta ulkoa näyttävällä kirillä karkumatkalle, joka kesti maaliin saakka, vaikka toiseksi kohonnut Alma Cotter ehtikin lopussa aivan rinnalle. Kolmantena finaaliin selvisi Pekka Korven valmentama ja ohjastama Birgit Combo.

"Se on uskomatonta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun minulla on hevosia tässä kilpailussa. Se on todella iso juttu kaltaiselleni pienelle treenarille", Danielsen iloitsi radan voittajahaastattelussa.

Korpi nappasi finaalipaikan myös Suurmestaruusajossa, kun American Hero hallitsi ensimmäistä karsintaa varsin helposti keulapaikalta. Viisivuotias ruuna sai vetää avauskierroksen rauhassa, jonka jälkeen toinen kilometri tultiin niin reipasta, että keulahevosesta ei ollut asiaa ohitse. Loppukilpailuun selvisivät myös Global Withdrawl, Effronte Photo, Majestic Man, Willow Pride ja Always Ready.

Toisen karsinnan vei nimiinsä Olli Koivusen ohjastama Deangelo. Aripekka Pakkasen valmennettava kiri maalisuoralla komeasti voittoon ajalla 12,5ake. Muut finaalipaikat menivät Le Gros Billille, Tito C.A.:lle, Hotshot Lucalle, Knows Bestille ja Staro Moschinolle.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi