Tappioton Hentun Liisa voitti näytöstyyliin Varsakunkku-finaalin – ”Tällaista palkintoa emme koskaan ole voittaneetkaan”
Teemu Okkolin ei ole vielä kokenut tappiota Hentun Liisan kanssa.Kuva: Anu Leppänen

Tappioton Hentun Liisa voitti näytöstyyliin Varsakunkku-finaalin – ”Tällaista palkintoa emme koskaan ole voittaneetkaan”

Teemu Okkolinin valmentama ja ohjastama tamma on voittanut kaikki viisi starttiaan. Voittosumma on kohonnut 3-vuotiaana jo yli 30 000 euroon.

Kuopion tiistaisen T5-kierroksen avasi 3-vuotiaiden Varsakunkku-finaali. Suureksi suosikiksi oli luotettu kaikki uransa startit voittanut Hentun Liisa, joka starttasi muiden tammojen tapaan paalulta.

Teemu Okkolinin ajokki nappasi ykkösradan turvin keulapaikan vaivatta haltuunsa. Se sai vetää avauskierroksen maltillista vauhtia.

Toiselle kierrokselle tahti kiristyi selvästi, kun niin ikään tappiottomana ennen tiistaita urallaan edennyt Farak lähestyi johtavaa.

Viimeisellä takasuoralla myös alkuun laukannut Landen Iita kohosi kärkikaksikon tuntumaan, mutta Hentun Liisalla näytti olevan tilanne edelleen mainiosti hallinnassa. Viimeiseen kurviin mentäessä ero kasvoi edelleen, ja maalisuoralle tultaessa johtohevonen johti jo selvästi. Hentun Liisan viides peräkkäinen voitto tuli lopulta aivan ylivoimaiseen tyyliin ajalla 35,8ke.

”Tästä on pakko sanoa ylistyssanoja. Tämä on käyttäytynyt kaikissa starteissa todella hyvin”, Okkolin kehui tammaa radan voittajahaastattelussa.

”Tykkään todella paljon tästä hevosesta. Tässä on oikein tosi paljon hyviä ominaisuuksia. Paljon kertoo statistiikkakin. Tänäänkin voitto oli todella helppo.”

Okkolin kertoi kiinnostuksen heränneen, kun Hentun Liisa oli huutokaupattavana. Silloin ei vielä kauppoja syntynyt, mutta myöhemmin yhteisymmärrys löytyi kasvattaja Antti Ripatin kanssa.

”Tässä on lopputulos. Olen erittäin tyytyväinen. Tykkäsin tästä jo silloin. Tämä oli jo pienenä hyvännäköinen varsa.”

Okkolin sanoi, että Hentun Liisalla on paljon kilometrejä takana, mutta kovaa ei ole ajettu. Kiitokset lähtivät myös yhteistyökumppaneille Simo ja Elsa Kanalalle, joista ensin mainittu treenasi hevosta viime talven, ja jälkimmäinen omistaa tamman yhdessä Okkolinin kanssa.

”On se mahtavaa”, Elsa Kanala tiivistää tunnelmat. ”Juuri Simon kanssa puhuttiin aiemmin päivällä, että tällaista palkintoa emme koskaan ole voittaneetkaan vielä.”

Jos aiemmin tiistaina on jo keskusteltu palkinnon suuruudesta, lienee taustajoukoilla ollut kova luotto hevoseen?

”Kyllä jotenkin oli sellainen kutina, että se voittaa. Ne ovat olleet niin helppoja sille ne voitot, mitä se on juossut. Tammoilla oli kuitenkin 20 metriä etumatkaa. En tiedä, miten olisi käynyt, jos oriit ja ruunat olisivat startanneet samalta paalulta. Farak on ainakin kova hevonen.”

Luotto kasvoi edelleen matkan aikana, kun Kanala näki, että Hentun Liisalla ja Okkolinilla oli tilanne hanskassa.

”Minusta tuntui koko ajan, ettei ole mitään hätää. Teemu puhui Simon kanssa jo aiemmin ja oli luottavainen. Eihän noista varsoista tiedä, että laukkaavatko ne, mutta ei tämä mikään laukkuri ole.”

Okkolinin ja Kanaloiden yhteistyö on tiivistä. He omistavat yhdessä seitsemän hevosta. Kilpailukauden aikana hevoset asuvat valmennuksesta vastaavan Okkolinin luona, mutta tauot ne viettävät Kanaloiden luona. Hentun Liisakin matkaa heti huomenna Halsualle.

”Olemme antaneet aina puolikkaita omistuksia toisillemme. Teemu opettaa ne varsoina ajolle, sitten ne tulevat tänne. Teemu ajaa siellä porukassa niitä, Simo puolestaan ajaa hevosia yksinään metsälenkeillä. Meillä on täällä hyvät maastot ja uittomahdollisuus.”

3- ja 4-vuotiaiden Ponsse-cup -karsinnassa Matias Salon treenaama Caviar Creation hallitsi Santtu Raitalan ohjastamana juoksun jokaista metriä. Voitto irtosi ajalla 18,0ake.

Keulasta ykköseksi ravasi myös Teuvo Nikulaisen valmentama Gognap. Jukka Torvinen ajoi ruunan jo kauden yhdeksänteen voittoon.

Piikkipaikka oli arvossaan tiistaina, sillä siitä kauden avausvoittonsa nappasi myös Gerry. Iikka Nurmonen sai valmennettavansa todella kovaa liikkeelle, eikä olisi heti uskonut, että ruuna starttasi 20 metrin takamatkalta, sillä se eteni keulaan jo ensimmäisen kurvin lopussa. Vuoden ensimmäinen täysosuma tuli ajalla 15,8ke.

T5-voittoon ylsi myös Heikki Mikkosen ohjastama ja valmentama Tinderi, joka torjui maalisuoran taistossa Vitterin.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi