Tarina tuli päätökseen – ”Kykyjensä puolesta se olisi ollut kultadivisioonan hevonen”
Wilhelm Nash voitti 22 uransa 51 startista.Kuva: Juhani Hynynen.

Tarina tuli päätökseen – ”Kykyjensä puolesta se olisi ollut kultadivisioonan hevonen”

Kivenkovaa luokkaa ja kilpailupäätä urallaan osoittanut Wilhelm Nash siirtyi eläkepäivien viettoon yhdeksän vuoden ikäisenä.

Wilhelm Nash menestyi mainiosti kovissa T75-lähdöissä 7-vuotiaaksi asti siitäkin huolimatta, että kaarteet olivat ruunalle vaikeita juosta.

”Se jaksoi mennä ja pystyi tekemään matkan aikana lukemattoman monta spurttia, parhaimmillaan viisikin. Se lähti lujaa ja lopetti lujaa ja sillä oli uskomaton rytminvaihtokyky. Kaarrejuoksu oli sen heikko kohta, mutta sen minkä se hävisi kaarteissa, se otti kiinni suorilla. Joskus Teivossa se voitti kyllä T75-lähdönkin Santun (Raitala) kuolemanpaikalta ilman että jäi viimeisessä kaarteessa yhtään”, omistaja-valmentaja Ville Mäkelä ihmettelee.

”Syytä etsittiin, ja ruunalle tehtiin skintigrafia-kuvauksetkin, mutta niissä luut ja luupinnat osoittautuivat melkein paremmiksi kuin tämän ikäisillä hevosilla yleensä. Minulle jäi kuva, että koko ura hoidettiin vain seuraamuksia jostain, mihin ei löydetty koskaan syytä.”

Ura päättyi kuitenkin tunnistettuun jalkavaivaan.

”Kaksi vuotta sitten tuli oikean takajalan hankositeen yläpäähän pienenpieni sanominen. Nyt siihen tuli taas uutta elämää, se alkoi pikkuisen lämmetä. Siitä olisi tullut parin kuukauden takapakki, ja talvi olisi ollut siinä. Kun Wilhelm Nash on talvihevonen, päädyttiin nostamaan kädet pystyyn. Tarina tuli tiensä päähän”, Mäkelä summaa.

Onnellinen loppu tarinalla kuitenkin on.

”Hevonen jäi viettämään eläkepäiviä työntekijälleni Maija Svanbergille, jolla se oli uitettavana koko viime kesänkin. Maijalla on talli kotona, ja siellä oli ennestään yksi joutilas hevonen ja pari siitostammaa”, Ville Mäkelä mainitsee.

Wilhelm Nashin uran voittosummaksi jäi 100 310 euroa, ennätykseksi 12,8 ja voittoprosentiksi huima 43, mutta jossiteltavaakin jäi.

”Se olisi ollut kultadivisioonan hevonen, jos puoletkaan kapasiteetista olisi saatu käyttöön”, Mäkelä näkee.

Ihan elämänsä hevoseksi hän ei Wilhelm Nashia nimeä.

”Kykyjensä puolesta se on paras, mikä minulla on ollut, mutta Blackened ja pikkusisko Bluebird Nash olivat vähän läheisempiä.”

WIlhelm Nashin kilpauran päättymisestä uutisoi ensimmäisenä MT Ravinetti.

Linkki Wilhelm Nashin kilpailutietoihin

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi