Milla ja Ilkka Pyysalo sekä tamman hovikuski Matti Nisonen pääsivät toissa vuonna Vermossa juhlimaan silmäteränsä kolmatta kuningatartitteliä.
Milla ja Ilkka Pyysalo sekä tamman hovikuski Matti Nisonen pääsivät toissa vuonna Vermossa juhlimaan silmäteränsä kolmatta kuningatartitteliä.Kuva: Roosa Lindholm

Tästä syystä Saaga S hyvästeli kilparadat

Kolme perättäistä ravikuningatar-titteliä vuosina 2015-2017 voittanut Saaga S kilpaili viimeistä kertaa keskiviikkona Vermossa.

Koko viime vuoden kavio-ongelmista kärsinyt tamma palasi pitkän tauon jälkeen kilparadoille. Aiempi vaiva oli väistynyt, mutta keskiviikkona ilmestyi uusi ongelma.

"Vasemman etujalan pinnallisen koukistajajänteen ulompi haara", omistaja-valmentaja Ilkka Pyysalo tarkentaa. "Kyllähän se voisi parantua, mutta ei ole varmuutta kestäisikö se ikinä. Vuoden verran menisi ainakin ennen kuin uskaltaisi ajaa, joten kyllä kilpaura oli nyt tässä."

Kaikki näytti ennen keskiviikon kilpailua hyvältä, ja valmentaja oli varovaisen toiveikas kesän suhteen. Täysin yllättäen ilmestynyt vaiva veti luonnollisesti Pyysalon mielen matalaksi.

"Onhan niitä parempia päiviäkin ollut", hän huokaa. "Se oli Vermossa todella hyvällä mallilla. Kaikki tuntui olevan mallillaan, mutta viimeiset metrit olivat liikaa."

Mahtavan uran tehnyt Saaga S tarjoili unohtumattomia hetkiä Suomen raviyleisölle. 145 starttia juossut supertamma voitti 29 kertaa, sijoittui 79 kertaa kolmen parhaan joukkoon sekä tienasi hurjat 452 000 euroa. Voittosumma on suomenhevostammojen kaikkien aikojen toiseksi suurin. Pyysalolle menestystä tärkeämpää on kuitenkin ollut hevosen hyvinvointi.

"Täytyy olla iloinen, että tamma pysyi viime ja tätä vuotta lukuunottamatta koko uransa hyvin terveenä. Tämä keskiviikkona tullut vammahan voi juontaa juurensa siitä, että se on joutunut kovemmalle rasitukselle, kun toisen etujalan kanssa on ollut murhetta."

Kilpauran jälkeen hevosella on edessään siitospuuhat. Kolminkertaiselle ravikuningattarelle ei ihan kuka vain sulhoksi kelpaa. Vahvassa harkinnassa on ollut viime vuoden ravikuningas, joka on kaksi viime vuotta esiintynyt murskaavasti kotimaan kilparadoilla.

"Kyllä Costello on aika todennäköinen valinta."

Koskettava ja lähes vertaansa vailla oleva tarina tamman noususta yhdeksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomenhevosista päätyi Valkokankaallekin Saaga S - satu suomenhevosesta -elokuvan muodossa. Kai Kuntolan ohjaama filmi palkittiin viime vuonna New Yorkin Equus Film Festival -tapahtumassa parhaana ulkomaisena dokumenttina.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi