Mirva Janatuinen on tullut tutuksi muun muassa Vektorin Maineen rinnalta. Arkistokuva: Jorma Kemiläinen.
Mirva Janatuinen on tullut tutuksi muun muassa Vektorin Maineen rinnalta. Arkistokuva: Jorma Kemiläinen.

"Tauski" kiidätti päiväkodin yöhoitajan divisioonafinaaliin - Viiden vuoden voitoton jakso on historiaa

Yhdeksänvuotias tutuarilainen ruuna Tähtitie juoksee elämänsä kautta iisalmelaisen Mirva Janatuisen käsistä. Täysosuma torstai-iltana Äimärautiolla tietää finaalipaikkaa Kuopion tapaninpäivän divisioonafinaaleihin.

”En ikinä ennen ole ajanut lauantairavien finaalilähdössä”, Mirva Janatuinen päivittelee.

Hänen osaomistamansa, valmentamansa ja ajamansa Tähtitie on illan aikana voittanut Oulun raveissa V divisioonakarsinnan ja 2 000 euron ensipalkinnon. Nyt ruunan voittosumma kohosi 8 980 euroon uran 55. kilpailussa.

Hevosen sukua kelpaa ihmetellä, sillä se on Tähtituulan ja Tähtiheilin täysveli. Samasta emästä Neiti Suvitähdestä on myös Suvelan Tähti, Kevinin Tähti sekä Suvelan Rinssi.

Edellisistä voitoista ehti kuitenkin vierähtää peräti viisi vuotta. Ne tulivat vuonna 2015 Seppo Suurosen tallista. Sen jälkeen ruuna kerkisi käydä kuudella eri valmentajalla, kunnes marraskuun alussa voitti uudelleen – Mirva Janatuisen käsistä.

”Minä luulen, että tämän hevosen kohdalla taika saattaa olla siinä, että se on ollut isoilla talleilla, missä on paljon ihmisiä ja hevosia. Meillä ei tuossa Seppälän tallilla ole kuin 15 hevosta eikä muilla ole ravihevosia kuin minulla”, Janatuinen kertoo.

Itsetietoinen on Tähtitietä Janatuisen mukaan hyvin kuvaama määritelmä.

”Aina täytyy huijata, että hän luulee, että hän on saanut itse päättää asiat. Yhden ihmisen hevonen se on tai korkeintaan muutaman ihmisen hevonen. Jos alkaa liikaa olla porukkaa, sitten menee pasmat sekaisin. Tauski on ihan nimensä veroinen, niin myöhään ruunattu, että hän on ori tammojen ja ruunien laumassa.”

”Jotenkin sillä on aivosoluissa palaset loksahtaneet kohdalleen. Justiin muistelin, että kuinka minä olen laukata hurruuttanut ympäri Oulun rataa. Se on nyt tajunnut kilpailemisen tarkoituksen.”

Janatuisella on liisattuna myös Suvilei ja 6 hengen porukassa 4-vuotias Hiekan Viktoria plus lisäksi yksi myytävä ratsu.

”Tauskin” Janatuinen omistaa puoliksi Pyhäjärven apteekkarina toimivan Lasse-Pekka Häkkisen kanssa.

”Hän on ihan uppo-outo tähän lajiin”, Janatuinen mainitsee hevosen toisesta omistajasta. ”Oltiin toissa kesänä yksissä illanistujaisissa ja siellä tuli puheeksi hevoset. Sanoin, että minun tekisi niin mieli tämmöinen Tauski saada, ja hän sanoi, että hän lähtee kimppaan, käydään hakemassa se. Anna Athanasiou Kalajoelta oli laittanut minulle vinkin tästä hevosesta. Ei maksanut mansikoita, oli edullinen.”

Mirva Janatuinen työskentelee päiväkodin yöhoitajana. Työvuoro alkaa kello 21 ja kestää aamuseitsemään. Se mahdollistaa päivänvalon hyödyntämisen hevosten kanssa.

”Yötyö sopii hyvin tähän hevoshommaan, eihän tätä muuten pystyisi tekemäänkään. Aina öisin olen valvomassa, kun lapset nukkuu. Melkein jouduin jouluksikin töihin.”

Tähtitien ja Mirva Janatuisen torstai-illan voitto syntyi väkevän esityksen päätteeksi johtavan rinnalta. Lähdön pelipankki Vihjeen Vinha laukkasi alussa hylkäykseen. Sillankorvan Uljas johti ja Tuutinki seurasi, mutta Tähtitie jyräsi kuolemanpaikalta. Selästä iskenyt Riutan Taika/Pertti Taskinen tarjosi parhaan vastuksen, mutta Tähtitie voitti leikiten.

”Loppukaarteessa ajattelin, että eikö sieltä oikeasti kukaan tule. Minusta tuntui, että mentiin aivan hölkkää. Suoralla se joutui toki juoksemaan. Mutta ei siinä tarvinnut tehdä mitään muuta kuin istua ja pelätä, että milloinka tämä pomppaa. Kun minä en ole ihan varma, että missä se raja menee ja mitenkä kovasti tämä oikeasti kulkee.”

Janatuiselle kvaalautuminen Tähtitien kanssa Sorsasalon divisioonafinaaleihin kotiradalle on melkoinen saavutus.

”Kukaan ei olisi – ei kukaan - pari kuukautta sitten uskonut, että se juoksee lauantairavien finaalissa. Ihmiset ovat vaan ajatelleet, että tuolla se tuommoinen ratsutyypperö vaan hevostaan laukkuuttaa, että kyllä jaksaakin.”

Itsearvioiden Janatuinen arvottaa Tähtitien hyväksi hevoseksi kaltaiselleen harrastajavalmentajalle. Hän on istunut ruunan kyydissä siksi paljon ja hymy huulilla, että hevonen tuskin hyytyy pidempikestoisenkaan kovavauhtisen ajon jäljiltä.

”Tämä hevonen alkaa olla vaan päivä päivältä tärkeämpi minulle. Sen päivän aamuna, kun se voitti Ylivieskassa, minulla soi puhelin ja minulta kysyttiin, että onko tämä hevonen myytävänä. Silloin minä vielä sanoin, että kyllä tämä on, kun tarpeeksi pistätte rahaa tiskiin, mutta en tiedä, olisiko tällä hetkellä.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi