Sunnuntaina kotiradallaan Jyväskylän Killerillä voittanut Vauhti Teppo oli nelivuotiaana mukana kriteriumfinaalissa Tero Lahtisen ohjastamana. Arkistokuva: Anu Leppänen
Sunnuntaina kotiradallaan Jyväskylän Killerillä voittanut Vauhti Teppo oli nelivuotiaana mukana kriteriumfinaalissa Tero Lahtisen ohjastamana. Arkistokuva: Anu Leppänen

Teija Paanasen suojatti palasi voittokantaan kotiradallaan – "Ollaan taas oikealla tiellä"

Killerin T5:n kolmannen kohteen voittaneen Vauhti Tepon edellinen ykkössija oli liki päivälleen kahden vuoden takaa.

”Onneksi minun ei tarvinnut siellä itse juosta, sain keskittyä vain jännittämiseen”, huokaisi Teija Paananen Killerin kuudennen lähdön jälkeen.

Paanasen kasvattama, omistama ja valmentama Vauhti Teppo voitti lähdön Harri Kotilaisen ajamana ajassa 30,0ke. Paananen kertoi, ettei suoranaisesti odottanut voittoa, mutta arvasi hevosen tekevän hyvän suorituksen. Pari edellistä starttia olivat antaneet viitteitä siitä, että ravaaminen luonnistuu jälleen.

"Näyttäisi siltä, että ollaan Tepon kanssa taas oikealla tiellä."

Kuusivuotias Vauhti Teppo aloitti uransa nelivuotiaana ja saavutti muun muassa toisen sijan pikkusuurmestaruudessa. Se on yhä ruunan merkittävin ja rahakkain tulos, sillä nelivuotiskauden lopulla laukat alkoivat sotkea suorituksia.

Todennäköinen syy laukkoihin löytyi lihaksistosta. Hevosen hauislihas oli katkennut ja takajalan sisäreidessä oli revähtymä, Paananen selitti.

”Ne siellä varmasti eniten kummittelivat. Hauis on todennäköisesti mennyt aikoinaan orilaitumella, mutta eihän näistä jälkikäteen voi varmasti tietää. Mitään ei näkynyt päällepäin.”

Lihasongelmien takia Vauhti Tepon viisivuotiskausi jäi hieman vaisuksi: kuudesta startista tuloksena oli kaksi totosijaa. Nyt aktiivinen kuntoutus, hieronta ja muu lihashuolto näyttäisivät kuitenkin tuottaneen hedelmää, sillä vuosi 2021 on alkanut Vauhti Tepolla vahvasti. Kolmen startin jälkeen saldona on voitto ja kaksi kolmossijaa.

Tulostaulu lämmittää Paanasen mieltä ja hän on iloinen, ettei nelivuotiskaudella myynyt hevosta, vaikka tarjouksiakin tuli. Vauhti Teppo on Paanasen ensimmäinen oma suomenhevoskasvatti, joten siitä luopuminen ei ole ollut missään vaiheessa vaihtoehto.

”Tietysti Teppoon on syntynyt erityinen suhde. Varsinkin, kun myös sen emä Tähtibonus on ollut minulla aivan varsasta saakka.”

Paananen kehui ruunan hyvää juoksupäätä, mutta paljasti hevosen olevan samalla luonteeltaan hyvin mukavuudenhaluinen. Sen nimi on siis hieman harhaanjohtava.

”Se on umpilaiska, suoraan sanottuna”, Paananen naurahti. ”Moni ei uskoisi, kun sitä radalla katsoo. Mutta se on siitä fiksu hevonen, että osaa säästellä itseään oikeissa tilanteissa.”

Sunnuntain Toto5-kierroksen ulkopuolella Killerillä voittivat Puulan Suvi, Little Bit Love, Shackhills Thunder, Huiman Veto, Mulan Pouz ja Mas Furious. 

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi