Suomalaisen Anu Intosen, 47, hoitama Cokstile voitti Yonkers Internationalin New Yorkissa ajalla 10,8a/2011m.
Suomalaisen Anu Intosen, 47, hoitama Cokstile voitti Yonkers Internationalin New Yorkissa ajalla 10,8a/2011m.Kuva: Anu Leppänen

Äänessä Yonkers Internationalin voittaneen Cokstilen hoitaja Anu Intonen - "Ei tämä hevonen tarvitse tuollaista ajoa"

Jo 90-luvulla Italiaan lähteneen Anu Intosen hoitama Cokstile voitti ravureiden epävirallisen MM-kisan viime viikonloppuna.

Terve Anu ja onnittelut! Hoitamasi Cokstile voitti ravureiden epävirallisen MM-kilpailun. Miltä nyt tuntuu?

”Olihan se todella mahtavaa, kun hevonen ansaitsi kaiken sen. Mutta näyttää, että lehdistön huomio menee kuskin ajoon. Se tietysti harmittaa. Esimerkiksi ’Jomppe’ on ajanut Cokstileä, eikä hän liikkunut kärryillä ollenkaan. Ei tämä hevonen tarvitse tuollaista ajoa. Mutta oli aivan mahtava reissu ja hieno kokemus. Kun voittaa Amerikassa, se on hieno asia.”

Miten reissaaminen Yhdysvaltoihin sujui?

”Cokstile on kokenut matkustaja. Nyt oli lento ja pitkä maakuljetus molemmissa päissä, niin olihan tämä tosi rankka reissu. Syöminen jäi vähän vähemmälle, joten täytyy saada kilot takaisin, kun päästään kotiin. Reissu meni hyvin, mutta päivät ennen lähtöä olivat stressaavia paperiasioiden vuoksi. Meille lähetettiin terveystodistus täytettäväksi. Se oli jo valmiiksi täytetty, että meidän virallisen eläinlääkärin täytyy vain tarkastaa ja allekirjoittaa se. Sieltä ilmoitettiin torstaina iltapäivällä, että meille onkin lähetetty väärä paperi. Olin lähdössä matkaan torstain ja perjantain välisenä yönä. Tuli kiire saada eläinlääkäri kiinni, että saamme uudet paperit tehtyä.”

Cokstile muistetaan myös vuoden 2022 Finlandia-ajon voittajana. Kuvassa vasemmalta Erik Bondo, Anu Intonen, Christoffer Eriksson ja Per Hagen.
Cokstile muistetaan myös vuoden 2022 Finlandia-ajon voittajana. Kuvassa vasemmalta Erik Bondo, Anu Intonen, Christoffer Eriksson ja Per Hagen.Anu Leppänen

Cokstilen valmentajat ovat vaihtuneet tiheään, nykyinen on Mattia Orlando. Itse olet toiminut Cokstilen hoitajana yhtäjaksoisesti jo useamman vuoden. Miten kuvio toimii?

”Olemme reissanneet paljon. Talven olimme Ranskassa Erik Bondon valmennuksessa. Kesän olimme Ruotsissa ja Erik Bondo oli edelleen valmentaja, mutta kun palasimme sieltä Pisan lähellä sijaitsevalle farmille, niin Bondolla oli liian pitkä matka tulla sinne, joten hevonen siirtyi omistajalla töissä olevan Mattia Orlandon valmennukseen. Erikin kanssa oli kiva tehdä yhteistyötä ja tuloksetkin olivat hyviä, joten se on harmi, että yhteistyö ainakin toistaiseksi loppui. Mattialla ei juuri tällä farmilla hevosia, mutta hän käy välillä siellä. Muuten minä vastaan hevosista. Olen siis Cokstilen omistavalla Renato Santesella töissä. Tulemme oikein hyvin toimeen.”

Miten kuvailisit Cokstileä?

”Tallissa hoitaessa se on tosi herkkä. Kun on juoksun aika, se on tosi kovapäinen ja jaksaa kiertää johtavan rinnallakin. Se on tosi kiltti ori. Tässä paikassa missä olemme nyt, on meri ihan lähellä. Olen käynyt paljon ratsastamalla sillä meressä, se tekee hyvää jaloille. Napolin kisa meni pieleen kipeiden kavioiden takia, ja nyt kävimme pari kertaa meressä ennen Amerikan reissua. Se näytti tehneen hyvää.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi