Santtu Raitala ajoi Tuliopaalia Linnunlahdella ensi kerran.
Santtu Raitala ajoi Tuliopaalia Linnunlahdella ensi kerran.Arkistokuva: Anu Leppänen

Tuliopaali tuikki kirkkaana Joensuun illassa – ”Suu messingillä siitä olen”

Miika Tenhusen valmennukseen kesällä siirtynyt Tuliopaali jatkoi kahden startin jälkeen uusista käsistä vailla tappioita. Tammaa ohjasti Santtu Raitala, joka vei Joensuun ravi-illan aikana nimiinsä kolme muutakin koitosta.

Tuliopaali kiihdytti tasoitusajossa matkaan sisäradalta. Juoksuradalta terävästi avannut R.R. Kisu ohitti sen alussa, ja Tuliopaali liimautui kantaan.

R.R. Kisu veti keulassa kiihtyvällä vauhdinjaolla. Se johti kisaa melkein alusta loppuun, mutta loppukaarteessa toiselle noussut Tuliopaali rynnisti aivan viimemetreillä edelle ja ulkoa lujaa kirinyt Tuuli-Eikka ehti vielä jakamaan toista sijaa. Tuliopaali voitti ennätyksellään 29,2/2140 metriä.

”Hevonen lähti innokkaasti matkaan ja saatiin hyvä selkä eteen. Loppukaarteessa saatiin tilat sopivasti. Tamma tuli loppusuoralla hyvissä voimissa, joten uskoin sillä olevan sanansa sanottavanaan. Tuliopaali on oikein mukava tuttavuus. Miika on tehnyt hyvää työtä hevosen kanssa. Hän on saanut hevoseen hyvin tahtoa taistella”, Santtu Raitala kehui.

Kahdeksanvuotiaan Tuliopaalin omistaja-kasvattaja on Annukka Merikallio Oy.

”Tuliopaalin meno näytti hyvin vaivattomalta. Näytti siltä, ettei sillä ollut täydet pelissä ollenkaan. Santtu Raitala… on hän niin kylmähermoinen. Lähtö oli ihanaa katsottavaa, mutta kyllä se silti jännitti”, Annukka Merikallio sanoi.

Tuliopaali kilpaili elokuussa kahdesti ja voitti kummankin starttinsa.

”Suu messingillä siitä olen. Ei sitä voi kuvitella, eikä oikein kertoakaan, että miten hyvälle tuntuu. Olen hyvin kiitollinen Miika Tenhuselle, että hän näki hevosen potentiaalin. Erittäin tyytyväinen olo on, ja meillä näyttää Miikan kanssa menevän ajatukset hyvin yhteen, että tavoitteet ovat samansuuntaiset.”

Tuliopaali kilpaili aikaisemmin Markku Taskiselta käsin, eikä valmentajanvaihdokseen liittynyt Annukka Merikallion mukaan dramatiikkaa.

”Hevosessa ei näyttänyt olevan mitään vikaa, mutta se ei lähtenyt tänä keväänä suorittamaan omalla tasollaan, eikä kehittymään – päinvastoin näytti, että se alkaa taantua. Olen ikäni tehnyt töitä terveydenhoidossa, ja silloin kun joku hoito ei pure, sitten konsultoidaan ja tehdään muutoksia. Miikalla oli heti ideoita, että mitä voidaan kokeilla.”

Annukka Merikallio kertoi, että Tuliopaali ei ole tavanomainen hevonen.

”Se on ollut erikoinen hevonen alusta asti. Se ei ole ollut kauhean kiinnostunut esimerkiksi herkuista, vaan enemmänkin kontakteista ihmiseen ja keskusteluun. Tamma ei ole sellainen, että herkut tänne ja sassiin, vaan että ole ja juttele mun kanssa. Se on omapäinenkin. Ei millään tavoin ikävästi, mutta tiukasti omatahtoinen.”

Tuliopaali on kotiutunut Tenhusille Tuusniemelle kaikesta päätellen mainiosti.

”Käytiin viikko sitten katsomassa hevosta uudella tallilla. Sen näki, että Miika on nyt sen elämän tärkein ihminen. Se en ole minä, eikä sillä ole enää mitään sellaista halua, että äiti ota syliin, vaan se seurasi mitä Miika tekee. Siellä on syntynyt hyvä suhde hevosen ja valmentajan välille. Luulen, että se on ainut mahdollinen olotila, että hevosen potentiaali saadaan esiin.”

Tuliopaalin on tarkoitus esittäytyä seuraavan kerran kilpaillessaan isommalle yleisölle.

”Miika ilmoitti, että Tornion Laivakankaalla on edessä startti 75-raveissa 11. päivä syyskuuta. Se on hyvä, että valmentajalla on tavoitteita, että mennään eteenpäin.”

Yllätyksellisellä Toto5-kierroksella Santtu Raitala voitti myös Curakaolla ja Staro Moschinolla. Varoitus runttasi kauden avausvoittoonsa johtaneen Minskauksen rinnalta. Henri Bollström ohjasti Handsome Robin keulaykköseen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi