Jani Hartikainen ei sulattanut tuomariston päätöstä kahdesta lähdön uusinnasta.
Jani Hartikainen ei sulattanut tuomariston päätöstä kahdesta lähdön uusinnasta.Kuva: Totofoto

Tuomaristo ja ohjastaja eri linjoilla Kuopion volttilähdön tapahtumista – ”Ehkä siinä tuli useampi hätiköity päätös tehtyä”

Kuopion maanantairavien ykköspuheenaiheeksi nousi Jani Hartikaisen valmentaman ja ohjastaman Easy Vacationin poistaminen illan kuudennesta lähdöstä kahden sille volttilähdössä merkityn uusinnan takia.

Kyseessä oli 12 hevosen volttilähtö ilman takamatkoja.

”Minun näkemys on sellainen, että takavoltin hevoset olivat jonkin verran myöhässä ja tulivat juoksulankaa vasten, eikä meillä Santun (Raitala) kanssa ollut tilaa lähteä siellä missä olisi pitänyt. Näin tuntuivat kaikki kollegatkin asian näkevän”, Jani Hartikainen selosti Tapio Hoikan haastattelussa radalla 8. lähdön jälkeen. ”Tällä radalla tottunut, että tällaista säätöä on, ei eka kerta. Ei muuta kuin hattua syvemmälle päähän ja uutta matoa koukkuun.”

Tapio Hoikka kipusi ravien yhdeksännen lähdön jälkeen kysymään tuomareiden näkemyksen kuudennen lähdön volttitouhuista ja tuomioista.

”Ensinnäkin kaikki voi tarkistaa ravikilpailusäännöistä sivulta 51 löytyy volttilähdön kaavio, miten tällaisessa lähdössä hevosten pitäisi voltata. Voltissa oli erikoista, että oli vain paalu, josta lähti 12 hevosta. Tällöin juoksuradan pitäisi mennä eturivin ja takarivin välistä. Koska juoksuradan hevoset lähtivät kiertämään takarivin takaa, voltti epäonnistui, ja tästä johtuivat molemmat uusinnat. Silloin kun 7 (Easy Vacation-Jani Hartikainen) johtaa volttia, meni sille uusinnat", Jani Jonninen tuomaristosta kommentoi.

Lähdön voitti toinen juoksuradan hevosista, kun Redemption pääsi Santtu Raitalan ajamana kärkipaikalle, eikä pelipankki erehtynyt.

Kanta ei muuttunut

Kotimatkaltaan tavoitettu Jani Hartikainen ei yhtynyt tuomariston edellä kerrottuun näkemykseen.

”Takavoltti oli sen verran myöhässä, että siellä olisi tullut ykkönen tai joku muu vastaan, jos olisi sieltä lähtenyt koukkaamaan. Minun ja Santun näkemys, oli ettei sieltä välistä ollut tilaa koukata. En näin suoralta kädeltä ainakaan tätä nielaise, että tämä meni ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Virheensä voi myöntää, jos sellaisen on tehnyt, mutten sitten tiedä oliko kaikki 12 kollegaa yhtä pihalla asiasta, että tämä asia ei mennyt ihan oikein.”

Jani Hartikainen arveli tuomariston hätiköineen päätöksissään.

”Täytyy makustella asiaa, että mitenkä tätä lähdetään eteenpäin katsomaan. Mikä on oikea tapa ja reitti selvittää asiaa? Haluan ihan meidän ammattikunnan oikeusturvan puolesta saada asiaan selvyyden, ettei kaikki voi mennä aina diktatuuri-meiningillä. Varsinkin se toinen uusinta tuntui sille, ettei siinä kukaan ehtinyt kokonaiskuvaa tehdä. Siitä tuli tuomio tosi äkkiä, ja ymmärrän kyllä miksi tuomaristo haluaa kannassaan pysyä, kun kerran kun valjakko on listoilta otettu pois, ei sitä sinne takaisin saa. Ehkä siinä tuli useampi hätiköity päätös tehtyä, sellainen maku ainakin jäi.”

Tästä voit katsoa ensimmäisen palautetun lähtöyrityksen, tästä toisen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi