Hierro Boko voitti Janita Antti-Roikon kanssa viime vuonna toistaiseksi viimeiseksi jääneen montén Pohjoismaiden mestaruuden.
Hierro Boko voitti Janita Antti-Roikon kanssa viime vuonna toistaiseksi viimeiseksi jääneen montén Pohjoismaiden mestaruuden.Kuva: Anu Leppänen

Turun PM-ravien kilpailukokonaisuutta uudistettiin - "Ei toiminut niin kuin toivottiin"

Montéssa ei ajeta tänä vuonna Pohjoismaiden mestaruuksista, ja kylmäveritammat saivat uuden profiililähdön.

Turun 7.10. PM-ravien sarjat on julkaistu Heppa-järjestelmässä. Iivari Ingvesin aloitettua Turun, Forssan ja Teivon ratojen yhteisenä kilpailupäällikkönä sarjoja ei enää vain copy/pastettu viime vuoden Kilpailukutsuista, vaan niihin tuli varsin radikaalejakin uudistuksia.

”Kilpailukokonaisuus ei minusta ja monesta muustakaan toiminut niin kuin toivottiin. Montén PM-lähdöt eivät olleet statuksensa mukaisia, ja lämminverisille oli samana päivänä kolme avointa lähtöä: Auran Ajo, 5-vuotiaiden L. Fabritiuksen Memorial ja montén PM. Lähdöt söivät toisiaan, ja se näkyi sekä osanottajien määrässä että lähtöjen tasossa”, Ingves alustaa.

Kokonaisuutta käsiteltiin Turun kilpailutyöryhmässä, minkä jälkeen päällekkäisyyttä päätettiin purkaa vaihtamalla Auran Ajon (avoin ryhmäajo) ja marraskuun Metsämäki Stayerin (3100 metrin tasoitusajo) paikkoja ja luopumalla montén PM:stä.

”Sitä ajettiin kolme vuotta, ja yhtenäkään vuonna siihen ei saatu yhtään hevosta ulkomailta. Se lähtö 5 000 euron ykköspalkinnolla on tämän vuoden PM-päivältä pois, mutta sen sijasta ajetaan puolitoista viikkoa aikaisemmin iltaraveissa avoin ryhmä 2000 euron ykkösellä”, Ingves kertoo.

Lopullisesta muutoksesta ei tarvitse välttämättä olla kyse.

”Sekin on mahdollista, että PM-raveissa ajettaisiin avoin lämminveristen monté-ryhmä 5 000 euron ykkösellä esimerkiksi joka toinen vuosi.”

Kylmäveristen avoin monté-tasoitus samalla ykköspalkinnolla jäi ohjelmaan, mutta ilman PM-statusta. Lähdön uusi nimi on Kylmäveristen Mestaruus.

”Kylmäveristen PM:kään ei toiminut niin kuin PM-statuksella olisi pitänyt. Viimeksi mukana oli hevonen ulkomailta vuonna 2017”, Iivari Ingves pahoittelee.

Korkean profiilin monté-lähtö viikonlopussa haluttiin kuitenkin säilyttää. Lisäksi lanseerattiin kylmäveritammoille avoin ryhmäajo 10 000 euron ykkösellä.

”Toivotaan, että uusi kylmäveristen kilpailutarjonta tukee aikaisempaa paremmin PM-lähtöä ja toisin päin. Tammaryhmälle nähtiin silläkin lailla tilausta, että Kuninkuusravien jälkeen ei suomenhevostammoille ole ollut juuri mitään profiililähtöjä”, Ingves mainitsee.

Myös 5–6-vuotiaiden kylmäveristen L. Fabritiuksen Memorialiin tehtiin kädenojennus tammoille. Niiden aikaisempi 20 metrin etu oreihin ja ruuniin on tänä vuonna 40 metriä. Palkinto nostettiin 6000 eurosta 10 000 euroon.

Turun PM-ravit 6.–7.10.2023

  • Perjantaina lv Kasvattajakruunun alkuerät 3- ja 4-vuotiaille

  • Lauantain profiililähtöjäKylmäveristen PM (1. palk. 30 000 euroa), kv avoin tammalähtö ja 5–6-v. L. Fabritius Memorial(10 000) ja Kylmäveristen Mestaruus (monté, 5 000) sekä lv Metsämäki Stayer ja 5-v. L. Fabritius Memorial (5 000)

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi