Anna Karhila.
Anna Karhila. Kuva: Harri Lind

Tutkijan mieli ajoi kirjoittamaan laajan hevoshistoriikin

Anna Karhila teki jättityön Jämsän seudun hevoshistoriaa taltioidessaan.

Filosofian maisteri Anna Karhilan lähes tuhannen sivun teoksen, Rahtihevosista ravikuningattariin - Jämsän hevosten jäljillä halki vuosisatojen, julkaisutilaisuus pidetään Jämsän pääkirjastossa lauantaina 18.2. kello 10.00 - 13.00.

Kirja on kattava teos, jossa nimensä mukaisesti käydään läpi paikallista hevoshistoriaa monelta kantilta, ei pelkästään ravi- ja ratsastusurheilun. Ensimmäiset sanat nyt julkaistavasta teoksesta lausuttiin jo vuonna 2006. "Olin juuri valmistumassa historiatutkijaksi, kun muutin Jämsään", Karhila kertoo. "Erkki Reponen sanoi, että hyvä, nythän meillä on historiikille tekijä omasta takaa."

Karhila keräsi tietoa seudun hevoshistoriasta ja julkaisi vuonna 2009 pro gradu -työnsä Jämsän hevoshistoriasta vuosien 1945 - 1965 välillä. "Se käsitteli asiaa lähinnä Jämsän Hevosjalostusseuran näkökulmasta. Siinä oli pohjaa tälle kirjalle, mutta varsinaisesti aloin tehdä tätä vuonna 2018."

Silloin kirjan julkaisija Jämsän Ravi ry sai rahoitusta Leader-ryhmä Vesurin kautta maaseudulle tarkoitetuista EU-rahoista. "Tein kirjaa päivätyön ohessa ja kyllä siihen meni useampi yökin."

Kymmeniä haastatteluja ja lähteiden etsiminen olivat työn tukirankaa. Erityisen antoisana Karhila pitää valokuvien hakemista - ja ennen kaikkea löytymistä. "Kuvia löytyi paljon ja joukossa aivan aarteita. Kirjaan tuli vain murto-osa ja runsaasta määrästä valintojen tekeminen oli jopa hankalaa."

Klassinen kysymys menestyneen urheilusuorituksen jälkeen on, että miltä nyt tuntuu. Tehdään se myös mittavan kirjoitussuorituksen tehneelle Anna Karhilalle.

"Olen helpottunut ja ylpeä", hän kuvailee. "Minulla on tutkijan mieli ja niin hullu olen, että tekisin kaiken uudelleen, vaikka työmäärä oli aivan jotain muuta, mitä alussa luulin."

Hevosurheilu julkaisee teoksen kirja-arvion keskiviikkona 22.2. printissä ja verkossa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi