Unique Creationille vuoden yhdeksäs tolppa
Unique Creationin meno on ollut Suomessa väkevää.Kuva: Anu Leppänen

Unique Creationille vuoden yhdeksäs tolppa

Kurakelissä kisatun Jyväskylän Toto75-kierroksen avauskohde oli Tapio Perttusen suojatin Unique Creationin hallintaa.

Juoksuradan valjakot avasivat räväkästi. Esa Holopainen kannusti Make A Wish H.C.:n keulapaikalle ohi samaa paikkaa tavoitelleen Antti Teivaisen ja Orvar Iverin.

Make A Wish H.C. johti melkein avauslenkin loppuun saakka, kunnes toista rataa vetänyt Unique Creation lipui suosiolla edelle. Make A Wish H.C. pysyi ainoana suursuosikin kelkassa lopussa, muttei sekään pystynyt todellista haastetta heittämään.

Unique Creation voitti tuloksella 15,7/2140 metriä.

”Takarivin lähtöpaikalta hyvin päästiin läpi kärkiporukoihin. Jäin johtavan rinnalle, mutta huomasin 900 metrin ajon jälkeen, että Esa ottaa hevostaan kiinni ja haluaa ajaa selästä”, Tapio Perttunen selosti. ”Esalla näytti lopussa, että tulee hevonen vauhdilla, mutta tätä kun vähän käskin, se lähti ja piti varmaan voittoon.”

Tällä kaudella Unique Creationin meno on ollut todella väkevää, kun 12 starttia ovat tuoneet 9 voittoa, yhden hopeasijan ja pronssisijan. Tapio Perttunen odottaa keväällä valmennukseensa siirtyneen 5-vuotiaan jatkoa vesi kielellä.

”Hevonen juoksee helposti ja korva pelaa. Se ei ota tosissaan vielä hommaa. Tosi mielenkiinnolla katsotaan, että miten sitten, kun tosi kovaa mennään.”

Esa Holopaista ei kaduttanut lähdön jälkeen, että hän luopui keulapaikastan.

”Make A Wish H.C. ylisarjassa oli, mutta suoritti hyvin. Tapsalla oli niin tosi hyvä hevonen, että ajattelin sen perässä mennä. Katsoa, että mihin meillä riittää, ja hyvin meni.”

Toto75-2: Perfect Lane yllätti ohjastajansakin Niko Jokelan ampaisemalla seiskaradalta helposti vetotöihin. Vauhdin rauhoittuessa Mika Taittonen teki iskun River Kingin kanssa, mutta Jokelan vastaus oli kielteinen, ja Perfect Lane jatkoi piikkipaikalla.

Mainittu kaksikko erottui muista lopussakin, ja Perfect Lane hallitsi varmoin ottein. Sen ykköstila oli ensimmäinen 75-voitto valmentaja-omistaja Jani Svartsjölle.

”Viime vuonna ostin hevosen Ruotsista. Kaksi kuvaa näin siitä, ja hinta tuli. Se maksettiin, ja kahden päivän päästä hevonen tuli Suomeen. Nyt se on täällä (75-voittajaseremonoissa), aivan mahtavaa!"

Toto75-3: Lämminveristen kovimmassa sarjassa jatkui keulavoittajien sarja. Olli Koivusen ajama Majestic Man torjui niin ikään hyvin avanneen President Lindyn vaivatta ja piti keulapaikan sisäradalta.

Jarmo Saarelan ajama suosikki Anything For You taivalsi Majestic Manin rinnalla, mutta jo päätöspuolikkaan alussa oli selvää, ettei sillä ole paras päivänsä. Jonna Irrin valmentama keulahevonen lähti silloin tekemään eroa muihin ja voitti tuloksella 14,1a/2140 metriä ylivoimaisesti.

"Majestic Man lähti tosi hyvin liikenteeseen - tapansa mukaan. Sen jälkeen oli yksinkertaista ajaa lähtö", Olli Koivunen vakuutti. "Hevonen esitti tänään parastaan, se oli huippuhyvä esitys siltä. Kirivaiheen alussa hevonen tuntui tosi hyvälle, eikä jätetty mitään sattuman varaan."

Tiukassa kakkosmatsissa Sahara Sandstorm päihitti Tapiro Jetin.

Toto75-4: Tammojen keskipitkän matkan tasoitusajossa kuningatar Suven Sametti nähtiin tositoimissa ensimmäistä kertaa sitten Seinäjoen pitkän matkan kilpailun. Tamma laukkasi jo lähtöön pahoin, ja kirivaiheen uusi hyppy sinetöi epäonnistumisen.

Esa Holopaisen ajama Ciiran Tähti avasi keulaan. Se sai viimeisellä takasuoralla prässiä, kun etusuoralla kolmannelle radalle hyökännyt Hetviina rynnisti vahvasti kolmatta rataa pitkin. Parhaat paukut jäivät suojajuoksun saaneelle Taksvenlalle, joka rynnisti open stretchiä pitkin varmaan ykköstilaan.

"Hyvä tamma, kun kuningatarkisassa ollut. Nopea ja ravivarma. Yksi parhaista tammoista mitä täällä nyt on", Taksvenlaa ajanut Antti Teivainen sanaili.

Toto75-5: Myös lämminveristen tammakisa käytiin 2640 metrin matkalla. Santtu Raitalan ensiajo Adannan rattailla meni nappiin, josta Emma Väreen valmennettava kiitti helponnäköisellä kirivoitolla.

Seppo Markkulan ajama Rim Bay Orchid otti keulapaikan kiihdytyksessä. Santtu Raitala valitsi Adannan kanssa paikan 2. sisällä. Loppukaarteessa Adanna vaikutti tosi hyvävoimaiselta, ja se kiri open strechiä myöten parhaaksi.

"Suhteellisen hankala oli 1. kurvissa miettiä, mihin päin menee. Rim Bay Orchid on tehnyt keulasta hyviä juoksuja, ja ei ollut varmaa pääsisikö sinne edes. Tuntui parhaalle vaihtoehdolle ottaa riski ja ajaa sen takaa. Hevonen kiri ihan omista haluistaan kärkeen", Santtu Raitala vakuutti.

Toto75-6: Suomenhevosten derbyn taisto pysyi jännittävänä loppuun saakka. Hyvissä ajoin kolmannen kiertoon lähtenyt Ville Kalle jyräsi parhaaksi. Sipisee kiri hopealle ennen keulassa ravannutta Huisi Hemmoa. Lisää derbystä pääset lukemaan tästä.

Toto75-7: Päätöskohde oli kylmäveristen tasoitusajo. Santtu Raitala livahti sekavassa alussa takamatkan juoksuradalta Valtroksin kanssa nopeasti keulaan, josta sillä ajettiin.

Päätöspuolikkaalla rinnalle ilmestynyt M.A. Piste jyräsi ohi, mutta viimeisen sanan sanoi Jani Ruotsalaisen ohjastama Hulluduunari, joka kiri napakasti suuryllätykseen.

"Lähtö oli hyvätasoisen näköinen, ja lähdettiin rahasijaa hakemaan", Jani Ruotsalainen myönsi. "Lähtökiihdytys oli sekava, ja päästiin tosi hyvään paikkaan. Hyvä paine oli ohjissa, mutta vähän mietitytti, kun ei parhaimmillaan ole ollut. Hyvä näin. M.A. Piste, jos ei olisi haparoinut lopussa, se olisi varmaankin voittanut."

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi