Uusia uhkia hyönteisten siivin – päättymätön taistelu viruksia vastaan
Viruksilla on useita leviämisreittejä.Kannen kuva: Anu Leppänen ja Pixabay

Uusia uhkia hyönteisten siivin – päättymätön taistelu viruksia vastaan

Perjantain Hevosurheilussa puhutaan viruksista ja niiden aiheuttamista tutuista ja eksoottisemmista taudeista. Tarkastelemme myös ratojen talouslukuja ja opettelemme ratsastuksessa centered ridingia. Ravi ja Ratsastus -lehdestä tuttu Kirsti Tonttila muistelee lehden nousua ja tuhoa.

Virukset ovat pieniä biologisia rakenteita, joilla ei ole edes soluja, vaan ne vaativat isäntäsolun lisääntyäkseen. Ihmisten ja hevosten terveyteen niillä on valtava vaikutus, kuten maailmanlaajuinen Covid-19-pandemia on ihmiskunnalle opettanut.

Eläinlääketieteen tohtori Ann Cullinane luennoi Eläinlääkäripäivillä tarttuvista taudeista. Hevosten viruksista herpes, rota, korona ja virusarteriittia aiheuttava virus ovat tuttuja ja niiden kanssa pärjätään. Mutta mitä tehdä eksoottisempien virusten, kuten näivetystaudin ja Länsi-Niilin viruksen, kanssa, kun ilmastonmuutos tuo niitä koko ajan lähemmäs? Monet virukset leviävät lentävien hyönteisten välityksellä, joten niiden torjuntakin voi olla haastavaa. Mikä on rotaripuliin sairastuneen varsan selviytymisennuste? Kuinka hevosten koronavirus tarttuu? Miksi herpes joskus menee hermoihin ja aiheuttaa neurologisia oireita? Mitä virusarteriitti aiheuttaa? Kuinka iso kuolleisuus on afrikkalaisessa hevosrutossa? Lue lisää perjantain Hevosurheilusta.

Kuinka koronavuosi 2020 iski ratoihin talouden valossa? Kuka pärjäsi parhaiten? Kuka otti kovimman iskun? Hevosurheilun perjantaissa käymme läpi ratojen talousluvut.

Ravi ja Ratsastus -lehti ilmestyi vuosina 1972–1985. Kirsti Tonttila oli 12 vuotta toimittamassa lehteä, siitä päätoimittajana kymmenen vuotta ja yli kaksi vuotta hänen ja nyt jo edesmenneen puolisonsa Pentti Tonttilan Tartan Talli omisti lehden.

”Pena osti sen minulta kysymättä ja hyvä, ettei menty sen kanssa kokonaan nurin”, Tonttila muistelee.

Lue perjantain Hevosurheilusta, minkälaista oli olla toimittaja 1970-luvulla? Miksi pidetty Ravi ja Ratsastus kaatui? Miten Hevosurheilu-lehti hyötyi Ravi ja Ratsastuksesta?

Centered riding on Suomessa hyvin tunnettu menetelmä, jota ei koskaan ole käännetty suomen kielelle.

”Centered riding ei missään tapauksessa ole mikään itsenäinen ratsastuksen laji, vaan se on apuväline kaikkiin ratsastuksen lajeihin”, kertoo centered ridingin suomalainen pioneeri Ursula Turtiainen, joka valittiin marraskuussa metodin kansainvälisen järjestön hallituksen puheenjohtajaksi. Lue Hevosurheilusta mistä oikein on kyse.

Uutisissa kerromme muun muassa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tuoreessa tarhausasiassa.

Kiinnostuitko? Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi