"Meidän pitää olla yhtenäisiä ja yksimielisiä, että voimme puolustaa alaa yhdellä äänellä", Pekka Kaikkonen vetoaa.
"Meidän pitää olla yhtenäisiä ja yksimielisiä, että voimme puolustaa alaa yhdellä äänellä", Pekka Kaikkonen vetoaa.Kuva: Anu Leppänen

Valtuuskunta isojen asioiden äärellä – paljon kysymysmerkkejä ilmassa

Suomen Hippoksen valtuuskunta kokoontuu torstaina Jyväskylässä kevätkokoukseen.

Kokouksen asialistalla ovat perinteisesti Suomen Hippoksen tilinpäätös ja muut sääntömääräiset asiat. Lisäksi keskustellaan taloudesta yleisesti ja ajankohtaisista asioista, joista keskeisiä ovat kehysriihen seurauksena esille noussut uhka rahoituksen leikkaamisesta ja lisenssimarkkinaan siirtyminen hevospelien osalta.

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan leikkausten kohdentumisesta ei ole vielä tarkempaa tietoa, kuten ei siitäkään, millaisena pelaamista koskeva lakiasetus lähtee lausunnolle ja miten hevospelaaminen esitetään siinä lisenssimarkkinassa järjestettäväksi.

”Tämän hetken tilanne on, että kenelläkään ei ole näistä asioista tarkkaa tietoa. Sen saaminen voi olla päivistä kiinni. Toivotaan, että jotain faktatietoa viimeistään toimitusjohtajan ja puheenjohtajan ajankohtaisten asioiden katsauksissa tulee – jos ei päätöksistä, niin vähintään niiden aikatauluista”, valtuuskunnan puheenjohtaja Pekka Kaikkonen alustaa.

”Varmaa on, että haasteita on edessä, ja ne pitää yhdessä ratkaista. Meidän pitää olla yhtenäisiä ja yksimielisiä, että voimme puolustaa alaa yhdellä äänellä.”

Samalla Kaikkonen korostaa katsomista tulevaisuuteen.

”Tähän asti on menty vuosi kerrallaan. Nyt katse pitää kääntää kauemmas, 2030-luvulle, ja siihen, miten asioihin voidaan silloin itse vaikuttaa”, hän vetoaa.

Peliyhtiöiden Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja Fintoton yhdistyminen vuonna 2017 toi alalle lyhyellä tähtäimellä lisää rahaa, mutta myös negatiivisia asioita mukanaan. Päätösvalta alan rahoituksesta siirtyi poliitikoille ja virkamiehille, ja ratojen toiminta vaikeutui, kun rahoitus muuttui valtiontueksi.

”Radat ovat joutuneet haastavaan tilanteeseen, kun omaa rahanhankintaa säädellään. Se säätely tuntuu vain koko ajan tiukkenevan. Palkinnot tulevat kyllä valtion kassasta, mutta omaan tekemiseen pitäisi voida vaikuttaa enemmän”, Kouvolan rataa puheenjohtajana luotsaava ja problematiikan siten hyvin tunteva Kaikkonen näkee.

”Mitä tuen säilyttämiseen nykyisellä tasolla tulee, ei voi muuta kuin uskoa ja luottaa virkamieskuntaan ja poliitikoihin, että he ymmärtävät alaa ja elinkeinoa ja että annetut lupaukset pitävät. Hallitus, puheenjohtaja ja toimitusjohtaja ovat tehneet kovasti työtä tietoisuuden lisäämiseksi.”

Hevosurheilu on läsnä valtuuskunnan kokouksessa torstaina lukuun ottamatta kahta viimeistä esityslistan kohtaa, joissa puhutaan rahoituksesta. Hippoksen hallitus on päättänyt, että niissä media ei voi olla paikalla.

Valtuuskunta

Suomen Hippoksen ylin päättävä elin.

Koostuu 42:sta jäsenjärjestöjen edustajasta, jotka varsinainen kokous valitsee 3 vuodeksi kerrallaan.

Kokoontuu vuosittain kevät- ja syyskokoukseen ja tarvittaessa useamminkin. Valitsee Hippoksen hallituksen ja päättää mm. Kuninkuusravien järjestäjät.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi