Hevosten määrä Suomessa on noin 75 000. Varsansiemenkuriirit haluavat auttaa edistämään varsojen syntyvyyttä. Kuva: Ada Pykäläniemi
Hevosten määrä Suomessa on noin 75 000. Varsansiemenkuriirit haluavat auttaa edistämään varsojen syntyvyyttä. Kuva: Ada Pykäläniemi

Varsansiemenkuriirit saivat vauhdikkaan alun – ”Kaikki keinot hevoskasvatuksen edistämiseen ovat hyvästä”

Tänään keskiviikkona perustettu Facebook-ryhmä nimeltä Varsansiemenkuriirit sai salama-alun. Siihen liittyi muutaman tunnin aikana yli 200 jäsentä eri puolilta Suomea, ja ryhmä kasvaa koko ajan.

Hevosurheilu-lehden ideoima Varsansiemenkuriirit-yhteisö haluaa auttaa orinpitäjiä ja tammanomistajia saamaan siemenlähetykset perille ja alulle mahdollisimman paljon varsoja.

”Ajatus lähti siitä, että korona-aikana bussivuoroja on harvennettu ja postinkulussa on ollut muutenkin sanomista. Olemme lehdessä kuunnelleet herkällä korvalla kasvattajien vaikeuksia. Hevosalalla ollaan auttavaisia, ja jos jossain päin Suomea on hankaluuksia saada siemenpakettia perille, ryhmästämme voi löytyä innokas kuski”, Varsansiemenkuriirit-ryhmän ylläpitäjä ja Hevosurheilu-lehden päätoimittaja Stiina Ikonen kertoo.

Välittömän kuljetusavun lisäksi taustalla on idealistisempikin tavoite.

”Ihannetilanteessa tamma saadaan tiineeksi ryhmäläisen tai jonkun hänen tuttunsa avittamana, ja sitten syntyy luonnollinen halu seurata sitä varsaa, joka lopulta putkahtaa maailmaan. Kynnys lähteä mukaan hevoskimppaan tai -kasvatukseen voi samalla madaltua, kun henkilö on ollut pienenä osana kasvatusketjua”, Ikonen visioi.

Jo ensimmäisenä päivänä orinpitäjiltä tuli yksityisviesteinä kiitosta ideasta.

”Tällaiselle ryhmälle on selvästi tarve. Aamun aikana jo myös ensimmäiset kuskit ilmoittivat, millä reiteillä he tulevana viikonloppuna kulkevat. Kaikki pienetkin keinot, joilla saamme edistettyä hevoskasvatusta sekä ylläpidettyä ja lisättyä ihmisten kiinnostusta siihen, ovat hyvästä.”

Varsansiemenkuriirit ei ole kaupallinen yhteisö, vaan se toimii täysin vapaaehtoisperiaatteella.

Hevosalan toimijat ovat aiemminkin näyttäneet voimansa. Muun muassa viime keväänä hevosalan toimijat perustivat yhteisen valmiusringin koronaviruksen varalta. Vapaaehtoisiksi ilmoittautui hetkessä toista tuhatta henkilöä, jotka olivat valmiita auttamaan hevosen hyvinvoinnin varmistamisessa, mikäli talliyrittäjä tai henkilökunta jossain päin Suomea sairastuisi.

Ikonen kertoo itse pyhittävänsä etenkin kesäkuun ensimmäisen viikon apukuskina toimimiseen.

”Minulla on silloin lomaviikko ja syntymäpäivä, ja mikäs sen parempi viidenkympin villitys kuin ryhtyä spermakuriiriksi. Vaikka suhtaudun hevoskasvatuksen edistämiseen vakavasti, mielestäni on tärkeää muistaa, että meillä on hevoshommissa myös tapahtumarikasta ja hauskaa. Näistä kuljetuskeikoista voi saada kahvipöytiin huumoripitoisia puheenaiheita. Ehkä uusia ystäviäkin”, Ikonen toteaa.

Facebookin Varsansiemenkuriirit-ryhmä on kaikille avoin. Siellä voi sekä ilmoittaa kyyditystarpeista että ilmoittautua vapaaehtoiseksi kyyditsijäksi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi