Markus Kiisken sylinterimallin ravikuolain hajosi kesken lähdön.
Markus Kiisken sylinterimallin ravikuolain hajosi kesken lähdön.Kuva: Suomen Hippos.

Varustetyöryhmä päätti: sylinterikuolaimen kanssa leikkiketju käyttöön

Suomen Hippoksen varustetyöryhmä keskusteli kuolaimista ja teki toistaiseksi voimassaolevan päätöksen, joka astuu voimaan lokakuun alusta.

Suomen Hippoksen varustetyöryhmä päätti kokouksessaan, että ravikilpailuissa sylinterikuolainten kanssa on toistaiseksi käytettävä leikkiketjua. Se on toistaiseksi kiinnitettävä suoraan ohjiin, ja halutessa myös poskiremmeihin.

Varustetyöryhmän jäsen, Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala sanoo, että hän on hyvillään päätöksestä, jos tällä voidaan edistää turvallisuutta. Päätös astuu voimaan 1.10.2022 mutta sitä suositellaan noudatettavan välittömästi. Leikkiketjua suositellaan myös kotikäytössä sylinterikuolaimen kanssa.

Taustalla ovat tapahtumat heinäkuussa Kajaanissa, jossa Markus Kiisken ohjastaman Harjujen Claaran ravimallin Vision-merkkinen sylinterikuolain hajosi kesken lähdön ja hieman myöhemmin Paimiossa tapahtui ratsastajan kuolemaan johtanut onnettomuus, jossa ratsulla oli käytössään Bombers-merkin sylinterikuolain.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes selvittää parhaillaan, oliko kuolaimen rikkoutumisella osallisuutta onnettomuuteen.

Tukesilla on tutkinnassa useita sylinterimallin kuolaimia, joita on mennyt rikki.

Markus Kiisken sylinterimallin ravikuolain hajosi kesken lähdön.
Tukesilla seitsemän kuolaimiin liittyvää ilmoitusta selvityksessä – suurin osa liittyy sylinterimalleihin

Varustetyöryhmän päätös, että ´sylinterikuolainta käytettäessä on pakollista käyttää leikkiketjua lisänä turvallisuussyistä toistaiseksi, kunnes Tukes saa oman tutkimuksensa päätökseen ja tiedottaa siitä´, syntyi Talan mukaan monipuolisen keskustelun jälkeen.

"Meillä ei ole varmaankaan vielä sitä viimeisintä tietoa, mutta käsittelemme asiaa uudelleen, kun kuulemme Tukesilta tuloksista. Tässä kohtaa on olemassa vahva epäilys, että tässä on taustalla jotain teknisiä ongelmia."

Tala sanoo, että raviradoilla käytetään paljon sylinterikuolainta, sillä niitä on suositeltu joidenkin hevosten hampaita hoitavien eläinlääkäreiden toimesta. Niiden on todettu olevan hevoselle mukavat.

"Hevosta ei ole pakko ajaa sylinterikuolaimella. 99% hevosista toimii ihan normaalilla ravinivelellä."

H-P Korven ajamalla Ava Di Alessialla on kuvassa leikkiketju.
H-P Korven ajamalla Ava Di Alessialla on kuvassa leikkiketju.Anu Leppänen

Tällainen on leikkiketju

Leikki- tai turvaketjulla tarkoitetaan löysää ketjua suussa, jonka saa kiinnittää poskihihnaan ja/tai ohjiin.

Talan mukaan kuolainrenkaasta toiseen asennettava leikkiketju ei tee kuolaimesta kovempaa, ja monet hevoset tykkäävät siitä.

"Se on turvaväline tässä kohtaa. Kun se asennetaan hyvin ja oikein, se toimii jopa paremmin kuin kieliside."

Suomen Hippoksen varusteoppaan kuvauksen mukaan hevonen pääsee kielellään leikkimään leikkiketjulla, jolloin sen suuhun muodostuu enemmän sylkeä ja kuolaimet toimivat paremmin. Leikkiketju ei saa olla teräväreunainen. Ketjun pituus on noin 20cm, ja sen tulee olla kuolaimen etupuolella ja pidempi kuin kuolain.

Leikkiketju on pakollinen esimerkiksi Ruotsissa ja Ranskassa tietyntyyppisten kuolainten kanssa.

Markus Kiisken sylinterimallin ravikuolain hajosi kesken lähdön.
Tee ilmoitus, jos kuolain hajoaa – Näin ratsastusonnettomuudessa rikkoutuneen kuolaimen tutkinta etenee: "Tukes näkee tässä riskiperusteisesti vaaran"

Päivitetty 23.9. kello 15.11: Korjattu jutusta kohta siitä, miten leikkiketjun saa kiinnittää.

Päivitetty 23.9. kello 16:34: Korjattu päätöksen voimaantulo 1.10. alkaen, siihen asti kyse on suosituksesta. Lisätty myös tieto, että leikkiketju on toistaiseksi kiinnitettävä ohjiin ja haluttaessa myös poskiremmeihin. Sen käyttöä suositellaan myös kotioloissa. Täsmennetty ketjun pituudeksi 20 cm, ei leveydeksi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi