Veli-Pekka Toivasella on selkeä kanta voimakkaaseen piiskankäyttöön ravilähdössä. Kuva: Jarno Unkuri.
Veli-Pekka Toivasella on selkeä kanta voimakkaaseen piiskankäyttöön ravilähdössä. Kuva: Jarno Unkuri.

Vellu Toivanen piiskankäytöstä Napolissa: ”Ei sitä pysty puolustamaan millään tavalla”

Napolissa vapunpäivänä ajetun Lotterian lohdutuslähdön kirivaiheessa nähty ajaminen puhuttaa laajalti. Hevosten käskeminen ajovitsalla oli poikkeuksellisen voimakasta. Italian raviurheilun tunteva Veli-Pekka Toivanen sanoo, ettei ole pulmunen itsekään, mutta parantamisen varaa saapasmaan ajotavoissa on rutkasti.

Lotteria Consolationin maalisuoran tapahtumien johdosta Norjan keskusjärjestön pääsihteeri Svein Morten Buer totesi Trav og Galopp Nyttin verkkosivuilla, että DNT avaa keskustelun muiden Pohjoismaiden kanssa, jotta Alessandro GocciadoroGennaro Riccio, Gaëtano Di Nardo ja Pietro Gubellini asetettaisiin Pohjoismaissa kilpailukieltoon.

Ensi viikolla UET:n puheenjohtajana aloittava Marjaana Alaviuhkola katsoi ajotapojen olleen ”kaukana UET:ssa noudatettaviksi sovituista periaatteista”. Lauantaina Vermossa ajava Gocciadoro on pyytänyt tapahtunutta anteeksi.

750 euron rahasakon tapauksesta saanut Gocciadoro vakuutti parantavansa panostaan raviurheilun eteen. Hän voitti lähdön johtopaikalta ajokkinaan 12-vuotias Arazi Boko.

Italian raviurheilun tunteva Veli-Pekka Toivanen sanoo ottaneensa kantaa saapasmaan ajokulttuuriin ennenkin.

”Olen kritisoinut sitä aina”, Toivanen toteaa. ”Siellä näkee tällaista, on monia sellaisia, jotka ajavat näin. Kun kirjoitan heidän foorumeihinsa, että ette voi ajaa noin, se on ihan hirveetä, olen saanut siitä tappouhkauksiakin. Olen kertonut, että jos Pohjoismaissa ajatte noin, saatte syytteen eläinsuojelurikoksesta.”

”Ei tuollaista ajamista voi puolustella millään tavalla.”

”Karsintalähtöjen jälkeenhän (Jean-Michel) Bazire oli kysynyt, että missä villissä lännessä täällä ajetaan.”

Säännöt määrittävät raviurheilijoiden tekemistä ja hevosen hyvinvoinnin tulee mennä kaiken edellä. Toivanen sanoo, että Italiassakin on hyvin selkeät säännöt.

”Niitä ei vaan noudateta. Asioita katsotaan sormien läpi. En tiedä sitten boikoteista, hevosenomistajat ja urheilullinen puoli eivät saa kärsiä tästä. Kuka tekeekin päätöksiä, tänne heidän (italialaisten) tullessa heille täytyy pitää palaveri, jossa sanotaan, miten saa ajaa. On tärkeää, että tuolla tavalla ajamisesta tulee sanktiot, vaikka paha täältä käsin on jollekin kilpailukieltoja antaa.”

Selvää on, miltä korkealta lyöminen ja suusta repiminen näyttävät lajin salonkikelpoisuutta arvioitaessa.

”Paha tilanne. Ei tuossakaan hevonen yhtään lisää vauhtia käskemisen ansiosta.”

Toivanen pohtii, mistä rosoisen karski ajaminen voisi juontaa juurensa.

”Lotteria on esimerkiksi Italiassa yksi suurimmista kilpailupäivistä, kyllä siinä melussa ja ihmisten huudossa huumaantuu, mutta puolusteltavissa tuo ei ole millään tavalla. Itsekin olen saanut ajotaparikkeestä sakkoja, sitä ei sovi kieltää.”

Miten moisen toiminnan saisi siten kitkettyä? ”UET:lla on siinä suuri rooli, näitä asioita pitäisi painottaa Italiassa ja Ranskassakin. On väärin, että tuomaristo ei vaan noteeraa näitä yleisesti vaan on yksilölinjalla.”

Tapahtumat osuvat juuri ajanjaksoon, jossa Gocciadoro kilpailee Vermon Finlandia-ajossa hevosella Piece Of Mind sekä muissa lähdöissä Glenn Kosmos Memorialia myöten. Selvää on, että italialaisohjastajan otteita seurataan lauantaina suurennuslasin läpi.

Keskieurooppalaiselta arvostukseltaan Finlandia-ajon Toivanen määrittelee yhdeksi suureksi lähdöksi muiden joukossa.

”Kun tänne etelästä tullaan, tämä on yksi etappi, mihin pyritään pääsemään mukaan. Tietenkin Elitloppet vie niistä voiton, mutta tämä on yksi porras, kun mietitään vaikka Osloa ja Kööpenhaminaa. En näe siinä mielessä Finlandia-ajossa mitään erityistä.”

Päälähdön hevosia seulottaessa Vellu Toivanen mainitsee suosikin lisäksi itselleen kovin tutun nimen.

”Tänä vuonna siinä erottuu toki (Timo) Nurmoksen Readly Express, mutta peukutan Next Directionia, omaa entistä valmennettavaani. Se näytti viimeksi niin hyvältä ja kun se lopetti 07, maalin kohdalla sen vauhti oli kovimmillaan.”

”Uskon, että ainakin kotimaassa se on ihan huippuja. Hyvin harva sitä pystyy kukistamaan, se on ihan huippuhevonen. Nythän tässä on hyvä näyttöpaikka, voittaako se vai häviääkö se ja jos häviää, niin kuinka paljon. Viime vuonnahan se oli sairastanut. Nelivuotiskeväällä se lähti kulkemaan. Derbyn aikaan Iikka (Nurmonen) jossain yhteydessä mainitsi, että hevonen ei ollut derbyssä hyvä, vaikka toinen olikin. Se kertoo paljon.”

Hevosia kengittämällä tällä hetkellä leipänsä tienaava kosmopoliitti ajaa lauantaina itse Voimaliigan 3100 metrillä Jere Taulion valmentamaa Detroit Rock Sisua, jolla on alla voitto Seinäjoki Race -päivältä vinhalla loppuvedolla.

”Detroit on oikeinkin hyvä hevonen. Se näytti Seinäjoella tosi hyvältä ja otti kirivoiton. Joskus se on 3100 metrillä suorittanut ennenkin. Pystyykö se sitten olemaan ihan voittaja, mutta kaiken onnistuessaan se on kärkihevosia. Valmentaja on ollut tosi toiveikas.”

Lisätty pe klo 13.49 Gocciadoron sakon suuruus Lotteria Consolationissa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi