Verestä voimaa
Jarno Kauhanen uskoo ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon. Kannen kuva: Anu Leppänen

Verestä voimaa

Uuden sukupolven biologisista hoidoista toivotaan uusia mahdollisuuksia hevosten terveydenhuoltoon. Uusin tulokas listalla on PRF, platelet-rich fibrin, joka tehdään hevosen omasta verestä. Hoidosta kertoo perjantain lehdessä eläinlääkäri Jarno Kauhanen.

PRF kuuluu samoihin biologisiin eli regeneratiivisiin hoitoihin, joita ovat myös muun muassa PRP, IRAP (interleucin receptor antagonist protein) ja erilaiset kantasoluhoidot. Niiden pääasiallinen tarkoitus on auttaa elimistöä uudistumaan ja korjaamaan itseään. Biologisia valmisteita tehdään sekä hevosen omista kudoksista, että luovuttajahevosten soluista. Veriperäiset ovat yleisimpiä, sillä veressä on luonnostaan runsaasti paranemista edistäviä ainesosia.

PRF-hoidossa potilaasta otetaan sen omaa verta 10 millin putkiin, joita sitten pyöritetään horisontaalisentrifuugissa halutulla nopeudella halutun ajan. PRF on uuden sukupolven versio PRP:stä. Tarkoituksena on erottaa plasma punasoluista, mutta jättää plasmaan muun muassa fibriini, leukosyytteja sekä kasvutekijöitä. Ihmisillä PRF:ää käytetään erityisesti hammaskirurgiassa, ja sen on huomattu nopeuttavan kudosten paranemista. Hevosilla hoito on uusi, eikä siitä juuri ole käyttökokemuksia.

PRF:n etu on Jarno Kauhasen mukaan etenkin hoidon helppous ja nopeus. Sentrifuugi kulkee mukana tallille. Kun putkilot valmistuvat laitteesta, otetaan saatu plasmavalmiste ruiskuun ja injektoidaan hoidettavaan paikkaan välittömästi.

Miten Kauhanen kuuli uudesta hoidosta? Minkälaisia kokemuksia tähän mennessä on saatu? Mitä hoidosta sanoo ravivalmentaja Christa Packalén, jonka hevosia valmisteella on hoidettu?

Sanna Paasikivi on rehellinen. Hän myöntää olleensa pettynyt ja masentunut Murder Miken ensimmäisen kilpailukauden, eli viisivuotiskauden, jälkeen. Tulostaulu koostui pääosin laukkamerkinnöistä, eikä palkintotilille ollut kertynyt kuin parisataa euroa. Viime vuonna kuusivuotiskaudellaan ruuna starttasi 12 kertaa. Se voitti neljästi, ja oli yhtä monta kertaa toinen. Rahaa kertyi melkein 6 000 euroa.

Paasikivi kertoo, että pieleen menneen viisivuotiskauden jälkeen hevosen koko elämä ”pistettiin ihan oikeasti uusiksi”. Käytännössä se tarkoitti muutoksia muun muassa treenimetodeihin, ruokintaan ja varusteisiin.

Mitä hevosen treenissä ja olemisessa oikein muutettiin? Miten Murder Mike päätyi Sanna Paasikiven ja Aki Kauppisen talliin? Minkälaisen ensivaikutelman ruuna antoi? Mikä on harrastajavalmentajana operoivan Sanna Paasikiven tausta hevosten parissa? Mistä hän haaveilee, ja miksi puoliso toppuuttelee?

Uutisissa kerromme vielä raviliigahevosten huutokaupan jälkitunnelmista, sekä Kivisaaren oriaseman uusista tuulista.

Hevosurheilun Ratsastuksessa kerromme Janne Ruskeeniemestä, joka aloitti ratsastamisen yhdeksän vuotta sitten aikuisten intensiivi-alkeiskurssilla. Nyt hän ratsastaa neljä hevosta päivässä, istuu SRL:n estekomiteassa ja Kipa-työryhmässä ja järjestää SM-kilpailuja ja kaiken takana on tietysti nainen. Hevosurheilusta selviää, miten tämä kaikki on mahdollista.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi