Miika Lähdeniemi on suhtautunut tähän asti avoimeen ilmoittamiseen varauksella.
Miika Lähdeniemi on suhtautunut tähän asti avoimeen ilmoittamiseen varauksella.Kuva: Anu Leppänen

Vermo taipui kokeilemaan avointa ilmoittamista – ”Ratkaiseeko sekään ongelmaa?”

TotoTV:n keskiviikkoinen studiokeskustelu johti siihen, että käynnissä ollut ilmoittaminen ensi keskiviikon Vermon raveihin muutettiin "lennosta" avoimeksi.

Useimmat radat ovat ottaneet viime syksyn kokeilun jälkeen raveihinsa käyttöön ns. avoimen ilmoittamisen. Siinä ilmoittaja näkee ennen hevosen ilmoittamista, mitä muita hevosia sarjaan on ilmoitettu.

”Nyt oli meidänkin siinä mielessä helppo kokeilla, että jo illalla näki, että hevosia oli ilmoitettu tavallista vähemmän eikä ollut paljoa hävittävää”, Vermon kilpailupäällikkö Miika Lähdeniemi alustaa.

Aamulla ilmoittamiseen annettiin vielä tunti lisäaikaa, jonka aikana ilmoitettujen kahdeksan lisähevosen turvin saatiin kokoon yhdeksän 7-13 hevosen lähtöä. Kaksi sarjaa jouduttiin perumaan.

”Täytyy tarkastella itsekriittisesti, tarjottiinko vääränlaisia sarjoja. 4-vuotiaiden Uudenmaan Upein Bonus tuli ehkä liian aikaisin, ja vaikka kylmäveristen matalia sarjojakin aina joku toivoo, hevosia niihin ei ehkä tähän aikaan vuodesta ole meidän alueella riittävästi. Rupitautiakin kuuluu olevan liikkeellä, ja jaettavaan sarjaankin tuli tavallista vähemmän hevosia.”

Mikä vaikutus avoimella ilmoittamisella ilmoitettujen hevosten määrään lopulta oli, sitä Lähdeniemi ei pysty varmuudella sanomaan.

”Ei ehkä kovin iso, kun se avattiin niin myöhään. Pitää varmaan kokeilla muutama viikko putkeen, ennen kuin voi tehdä johtopäätöksiä. Keskiviikot lauantain 12.3. T75-ravien molemmin puolin ovat perinteisesti haastavia, ja niistä voisi saada paremman kuvan vaikutuksesta”, Lähdeniemi pohtii.

Tähän asti Vermo ei ole ollut innokas ilmoittamista avaamaan. Taustalla on huoli, että ”liian” hyvät vastustajat saattavat jossain tapauksissa pelottaa ilmoittajia ja vaarantaa viikon pääpelikohteiden kokoon saamisen.

”Meidän lähtökohtamme on ollut, että keskiviikon ja lauantain raveihin hevoset ilmoitettaisiin pimeästi, mutta sitäkin täytyy tarkastella kriittisesti, jos kaikki muut ovat eri mieltä.”

Ilmoittamistapaa koskevan keskustelun rinnalle Miika Lähdeniemi haluaa nostaa isomman, rakenteellisen ongelman.

”Ei ole uusi ilmiö eikä vain joidenkin ratojen ongelma. että talvella on pulaa hevosista. Kahdeksan lähdön raveja ja pieniä lähtöjä ajetaan sellaisillakin radoilla, joilla avoin ilmo on käytössä”, hän huomauttaa.

”Ratkaiseeko sekään ongelmaa, jos kaikki radat painivat saman ongelman kanssa, vai pitäisikö talven kilpailukalenteria muuttaa? On tietysti kiva, jos voidaan ravata 363 päivänä vuodessa, mutta jos hevosia ei riitä, niin kuinka pyhää on, että kilpaillaan ympärivuotisesti ja jokapäiväisesti?”

”Avoimessa ilmoittamisessa on kiistattomia hyviä puolia valmentajille ja omistajille, mutta sitä ongelmaa se ei ratkaise, jos hevospopulaatio ei riitä. Se vain jakaa sen populaation käyttöä uudestaan”, Lähdeniemi pelkää.

Linkki Vermon 16.2. ravien lähtölistoihin

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi