Ari Moilanen jatkaa Vieskerin Virvan rattailla keskiviikkona.
Ari Moilanen jatkaa Vieskerin Virvan rattailla keskiviikkona.Kuva: Anu Leppänen

Vieskerin Virvaa kohtaan ei vielä suuria menestysodotuksia – Quick Vald havittelee paluuta voittokantaan todennäköisesti jenkkikärryillä

Viime vuonna Lahden Jokimaalla ravikuningattareksi kruunatun tamman vuosi on ollut ohdakkeinen.

Sanna Päivikkeen valmentama Vieskerin Virva on kilpaillut tänä vuonna ainoastaan kolme kertaa. Alkuvuosi meni piloille tarhassa sattuneen loukkaantumisen seurauksena, eikä kausi ole sen jälkeenkään sujunut ongelmitta.

Tamma on kärsinyt räkätaudista ja veriarvoissakin on ollut sanomista. Nyt kaikki vaikuttaisi olevan kuitenkin kohdallaan.

”Viime viikot ovat menneet kaikin puolin mukavasti”, Päivike kertoo. ”Emme reissuun lähtisikään, jos kaikki ei olisi hyvin. Ihan hyvillä mielin tullaan mukaan.”

Noista muutamista tämän vuoden starteista on jo useampi kuukausi aikaa. Viimeisin kisa on juuri illan näyttämönä toimivalta Vermon radalta heinäkuulta. Vire siis tuskin on vielä aivan tapissaan.

”En osaa sitä sillä lailla arvioida, kuinka kaukana se on parhaastaan, mutta sanotaanko, että kyllähän hevonen on aina vaatinut startteja alle ennen kuin se on parhaimmillaan. Toki nyt on päästy ehkä vähän paremmin valmistautumaan. Vieskerin Virva on vähän rauhoittunut tässä kotona, niin hiukan paremmin olemme päässeet viimeistelemään, mutta kuinka paljon se vaikuttaa suoritukseen, niin se on taas eri asia. En osaa sanoa, kuinka pitkä matka meillä on vielä parhaaseen.”

Keskiviikon starttiin treenari ei ole ladannut vielä suuria odotuksia. Menestys on toissijaista, ja toiveet kohdistuvat ehjään suoritukseen.

”Mihin se sitten riittää, jää nähtäväksi. Niin sanottuja menestyspaineita ei ole, vaikka tietysti on aina kiva, jos pärjätään. Olen kuitenkin realisti, vastassa on säännöllisesti kilpailleita ja ennen kaikkea hyväkuntoisia hevosia, joten olen sijoituksesta riippumatta tyytyväinen, jos tamma tekee hyvän suorituksen.”

Epäonninen vuosi on opettanut Päivikkeelle, että liiallinen suunnittelu on turhaa, koska tilanteet voivat heittää kuperkeikkaa äkkiäkin, kun kyse on raviurheilusta. Siksi valmentajalla ei olekaan vielä tarkkaa jatkosuunnitelmaa Vermon startin jälkeiselle ajalle.

”Kyllä tämä laji on sen näyttänyt, että päivä kerrallaan pitää elää”, Päivike nauraa jo vastoinkäymisille. ”Sen verran vilkaisin sarjoja, että mitä on tarjolla, ja mailiahan siellä näyttäisi seuraavaksi olevan. Se ei tietenkään ole meille missään tapauksessa mieluisin, mutta jos ei muuta löydy, niin ehkä sitäkin joutuu ajamaan. Tammalähtöjä olisi tietysti kivoja, mutta mennään tilanteen mukaan.”

Jonkinlaisena suunnitelmana on ajaa talvi kilpaa, mikäli hevosen terveys sen sallii.

”Mahdollisesti. Mutta sen on huomannut, että tauot tulee vähän itsestään, halusit tai et. Toivotaan, että hevonen pysyy terveenä, ja pääsemme ajelemaan kilpaa ilman takapakkeja.”

Pelikansa luottaa Quick Valdiin

Matias Salon menestystallista saapuu maan pääradalle yksi hevonen. Quick Valdilla on oiva sauma menestykseen, ja näillä näkymin se starttaa Toto65-pelin pankkina. Valmentajakin odottaa suojatiltaan positiivista esitystä, mutta ei luonnollisestikaan takaa ruunan ylittävän maalilinjaa ensimmäisenä.

”Se on tehnyt jatkuvasti hyviä juoksuja, joten sitä pitää odottaa tänäänkin. Varmaahan voitto ei ole korkeasta pelikannatuksesta huolimatta, mutta ei se missään nimessä poissuljettua ole”, Salo summaa. ”Hyvillä mielin voidaan lähteä kisaan sen kanssa.”

Kakkosradalta kiihdyttävän Quick Valdin sisäpuolelta lähtee reippaana avaajana tunnettu Muscleman. Kun kaksikko viimeksi kohtasi toisensa, Salon suojatti suhahti kasiradaltakin ohi silloin kakkosradalta kiihtyneen Tapio Lehtorannan valmennettavan.

”Se on vähän hankalampi homma sanoa”, Salo pohtii juoksunkulkua. ”Se riippuu, miten kukakin haluaa ajaa. Eihän kaikki ratkea aina ensimmäisellä sadalla metrillä aina, ei ainakaan positiivisessa mielessä, mutta negatiivisesti voi ratketakin. Missään nimessä Quick Valdin ei tarvitse väen vängällä päästä keulaan menestyäkseen.”

Treenari paljastaa, että ruunalla saatetaan kokeilla tänään ensi kertaa jenkkikärryjä.

”Monta kertaa on nostettu esiin sen silmille tippuneet laput, ei tiedä, vaikka tänään ne tippuisivat silmille jo valjastuskatoksella”, valmentaja vihjailee. ”Vähän täytyy miettiä, millä varusteilla ajetaan. Lisäksi harkinnassa on jenkkikärryt, en ole lyönyt sitä vielä lukkoon, mutta se on jopa todennäköistä.”

Vieskerin Virva kilpailee Vermon neljännessä lähdössä, josta käynnistyy myös illan pääpelinä toimiva Toto65. Quick Vald starttaa puolestaan Vermon ravit päättävässä yhdeksännessä lähdössä.

Pelissä on tarjolla jackpot-rahaa 65 000 euron verran. Kyseinen summa on jaossa vain ylimmässä voittoluokassa. Toto65-pelin palautusaika päättyy kello 19.10. Hevosurheilun Toto65-ideavihjeen pääset katsomaan tästä.

Vermon ravit käynnistyvät keskiviikkona kello 18.00.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi