Vietävän Patukka kiri Jokimaalla seitsemän kertaa tällä kaudella voittaneen Savon Kingin ohi. "Sanoinkin Torviselle, että meinaatteko te kolmannen kerran voittaa meidät, mutta ei sentään", Vietävän Patukan omistajan edustaja Kari Florin naurahti. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen.
Vietävän Patukka kiri Jokimaalla seitsemän kertaa tällä kaudella voittaneen Savon Kingin ohi. "Sanoinkin Torviselle, että meinaatteko te kolmannen kerran voittaa meidät, mutta ei sentään", Vietävän Patukan omistajan edustaja Kari Florin naurahti. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen.

Vietävän Patukka ohitti Savon Kingin – ”Alkujaan hankin sen siitostammaksi”

Antti Teivainen harvoin häviää tiukkaa maalisuoran kamppailua eikä niin käynyt torstaina Lahdessakaan Ravivalmentajien yhdistyksen 50-vuotisjuhlaravien suuripalkintoisimmassa lähdössä.

Ajokkina Teivaisella oli 9-vuotias tamma Vietävän Patukka. Liisingin ja turtumalaisen Jenniferin tytär haparoi alussa. Takamatkan Savon Kingi latasi johtoon takamatkalta ohi paalun tammakaksikon. Vietävän Patukka löysi pian raviaskeleensa ja iskeytyi Savon Kingin rinnalle hakemaan keulaa, mutta Savon Kingi oli niin menollaan, että piti johdon. Johtavan takaa oli aika iskeä loppukaarteen lopuksi, ja maalisuoralla nähtiin hieno kahden hevosen tiukka taisto. Savon Kingi näytti vielä vastaavan, mutta Vietävän Patukka työntyi ohi.

Antti Teivainen totesi ratahaastattelussa, että Vietävän Patukka oli niin paineissaan ja ruutia riitti, että rauhallisempikin olemus olisi sopinut ohjastajalle.

Vietävän Patukkaa valmentaa virallisesti 29-vuotias Hemmi Florin Muuramesta. Tamman tänä vuonna Jarmo Kivelältä ostaneen KaHeMa Palveluiden edustaja on Kari Florin, Hemmin isä.

”Yhdessä me tätä hevosta pojan kanssa valmennetaan Muuramen ja Korpilahden rajalla”, Kari Florin selvitti. ”Alkujaan hankin Vietävän Patukan siitostammaksi, kun meillä oli tässä liisingiläisiä hoidossa ja tykästyin niihin. En kerkeä niin töiden puolesta raveissa käydä, mutta hevonen kuitenkin pitää olla. Ajattelin, että ostan liisingiläisen tamman ja teetän siitä varsoja.”

Maaliskuun 1. päivänä Florin käytti välivuoden pitänyttä Vietävän Patukkaa aisoissa.

”Sitten mä kävin sillä ajelemassa vähän ja… Noh, tiedät vanhan ravimiehen, joka hiekkatiellä laskee menemään, niin siitähän syttyy heti.”

Florin päätti kokeilla Vietävän Patukalla vielä raviuralla. ”Olisiko kymmenkunta hiittiä ajettu pojan lämminverisen kanssa ennen koelähtöä. Kun saatiin oikea balanssi, huomasin, että tämä on vähän parempi hevonen. Ei ajettu kuin 500 metrin pätkiä reippaampaa. Jos niillä ajaa pidempiä matkoja kovaa, ne sanovat pian, että juokse itse. Ravi kävi alle, ja se lähti lämpöisen selästä kovasti.”

”Sehän meni kokeessa heti hyvin. Hevonen oli heti keväällä hyväfysiikkainen. Kasvattaja on ajanut tälle hyvät pohjat ja tehnyt tällä yhden varsankin (Siporista) välissä.”

Pitkin iltaa kehuja keränneellä kaviouralla syntyi torstaina ennätystä sivuava tulos 27,4/2140 metriä. Ajatus on ajaa kilpaa tammikuun loppuun asti. ”Jos se tähän malliin kehittyy, aloitetaan ajamaan kilpaa keväällä uudestaan. Aluksi meillä oli vähän väärät vehkeet ja pallo hukassa. Nyt tämän startin alla kelit menivät niin huonoksi, että se on vaan kävellyt. Siksi se oli nyt niin kovissa paineissaan tänään, vaikka me eilenkin käytiin kävelylenkillä. Kotioloissahan tämä on rauhallinen, mutta se syttyy ravipaikalla, kun tulee muita hevosia.”

Kari Florin selvittää, että kotijoukot tuntevat Vietävän Patukan nimellä ”Patu”.

”On mieleinen hevonen, kun se on älykäs. Me tullaan erittäin hyvin toimeen”, Florin kertoo. ”Kun meillä oli liisingiläisiä hevosia, joita omistajat kävivät hoitamassa, huomasin, että liisingiläinen hevonen on älykäs ja herkkä. Samanlainen kuva minulle on tullut suikkulaisista tammoista, vaikka niitä on haukuttu. Tässä on samaa. Kun kaikki asiat ovat hyvin, niin yhteistyö sujuu.”

Lauri Malisen nimikkolähdön 2 000 euron ensipalkinnon myötä 15 000 euron voittosummaa hipovan Vietävän Patukan kilpaura jatkuu jo maanantaina Vermon Magic Mondayn tammalähdössä. Loppukauden päätähtäin on asetettu Kuopion Toto75-finaaleihin.

Muissa Toto5-kohteissa nähtiin Jouni Hakkisen tallin hevosten Perchpondin ja Stay On Topin paluu voittokantaan. Santtu Raitala kiritti kummankin loppuvedolla kaikkien ohi.

Jokimaan kestomenestyjä Esa Holopainen ajoi illan aikana kolme täysosumaa, joista viimeisen oman tallin Arnie’s Emiliellä. Toto5 alkoi Holopaisen ajokkien dominanssilla, sillä suosikki Quick Vald otti omansa johtopaikalta ja Soman Sirius kauden avausvoittonsa Larvan Urhon takaa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi