Viisinkertainen Turun valloittaja jälleen PM-jahdissa, kaipaa kylmäveristen Grand Circuitia
Jan-Olov Persson tulee taas Turkuun. Kuva: Anu Leppänen

Viisinkertainen Turun valloittaja jälleen PM-jahdissa, kaipaa kylmäveristen Grand Circuitia

Jan-Olov Perssonin hevoset ovat voittaneet kylmäveristen PM-kisan Turussa viisi kertaa, Järvsöfaks kahdesti 2006 ja 2007 ja Hallsta Lotus kolme kertaa 2011, 2012 ja 2014. Persson saapuu Turkuun Smedheim Solanin ja Bellfaksin kanssa.

Smedheim Solan on nähty Suomessa monta kertaa. Se sijoittui Härmässä kakkoseksi vuonna 2019. Smedheim Solan on vuosia kuulunut Ruotsin kylmäveristen parhaimmistoon. Viimeksi Bergsåkerissa vain tallikaveri Bellfaks oli edellä. Perssonin Suomen luottokuski Olli Koivunen istuu Smedheim Solanin kärryillä.

”Onneksi saimme Ollin kuskiksi. Hänellä on jo urallaan 1000 voittoa, ja hän osaa ajaa tosi hyvin. Ajoin hevosella viimeistelyt tiistaina, ja kaikki sujui normaalisti. Smedheim Solan ei ole nopea alussa. Toki se jaksaa sitten lopussa vähän kiertääkin. Lähtö on kova, sijoitukset 3-6 ovat mahdollisia”, Persson kertoi.

Bellfaks saapuu Turkuun loistoiskussa. Se on voittanut kaksi starttia peräkkäin. Viimeksi se paineli 2660 metriä voltista aikaan 24,5 ja voitti helposti. Persson itse on ajanut kaksi viimeistä voittoa ja ohjastaa Järvsöfaksin poikaa myös Turussa. Bellfaks ei ole aiemmin kilpaillut Suomessa.

”Bellfaks on ollut tosi hyvä kahdessa viime startissa. Turussa meillä on takarivin lähtöpaikka, mutta se on sille ihan hyvä paikka. Se oli myös ihan normaali viimeistelyssä. Hevonen on varmistunut paljon. Se on meidän ykköshevosemme Turussa. Perjantai-iltana lähdemme reissuun. Ajan itse hevosbussin Turkuun. Tallin hevosia kilpailee myös Norjassa Birissä lauantaina”, Persson totesi.

”Järvsöfaksin voitot muistan hyvin. Se juoksi Turussa ensimmäisen PM-voiton kovalla ajalla 20,7a. Toinen PM-voitto vuotta myöhemmin oli historiallinen. Bonusten myötä ykkönen oli reilusti yli 600 000 kruunua (70 000 euroa). Se oli Järvsöfaksin suurin ykköspalkinto ja oli enemmän mitä Norjan derbyvoitto, josta saimme hieman yli 500 000 kruunua.”

”Hallsta Lotuksen voitoista on parhaiten jäänyt mieleen ensimmäinen, se oli vuonna 2011. Lähtö keskeytettiin loppuvaiheessa, kun Gunnar Melander putosi kärryiltä. Lähtö ajettiin pitkän odottelun jälkeen uudelleen ja sen voitimme.”

2000-luvun alkuvuosina ajettiin kylmäveristen oma Grand Circuit, johon Norjan, Ruotsin ja Suomen keskusjärjestöt laittoivat bonusrahaa noin 150 000 kruunua jokainen maa. Tätä järjestelmää kaipaa Persson.

”Jokaisessa maassa ajettiin kaksi tai kolme Grand Circuit eli Nordisk Elitkamp -sarjan lähtöä. Niistä kerättiin pisteitä, ja bonusrahat lisättiin finaalissa hevosten palkintosummiin. Kun Järvsöfaks voitti Turussa 2007, niin bonusrahan myötä ykköspalkinto nousi ennätyssuureksi. Tällaista kilpailujärjestelmää kaipaan edelleen. Kylmäverirodun parhaat kilpailivat monta kertaa kauden aikana toisiaan vastaan, ja hevoset tulivat tutuiksi eri maissa.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi