13-vuotias Vixen viipyi kahden viikon ajan klinikkahoidossa mystisen mahaoireilun vuoksi. Kilpakentät saavat odottaa tovin. Kuva: Anu Leppänen
13-vuotias Vixen viipyi kahden viikon ajan klinikkahoidossa mystisen mahaoireilun vuoksi. Kilpakentät saavat odottaa tovin. Kuva: Anu Leppänen

Vixen kotiutui klinikalta – “Niin kuin ois kuninkuusraveissa juossut”

Porokan tallin suomenhevosmenestyjä Vixeniä on viimeiset kaksi viikkoa hoidettu Laukaan klinikalla ähkyn ja sen jälkeisten erikoisten oireiden vuoksi. Ori pääsi tänään palaamaan kotiinsa Juukaan.

”Kaksi viikkoa sitten tiistaina iltapäivällä otettiin Vixen tarhasta karsinaan, ja se oli normaalia vaisumpi. Ei kuulunut suolistoääniä, joten soitettiin eläinlääkäri käymään. Lähdin saman tien ajamaan Vixeniä, jotta se ulostaisi. Kipulääkkeitten kanssa suolistoäänet palasivat. Tässä kotona sitä piti sitten koko ajan käydä ajamassa, jotta se saisi ulostettua”, Markus Porokka kertaa.

Hän starttasi orin kanssa heti varhain seuraavana aamuna kohti Laukaan klinikkaa, jossa hevosen vointi heittelehti ja veriarvot menivät sekaisin.

”Ähky lähti äkkiä, ja muuttui ripuliksi. Se ei muutenkaan ollut mikään perinteisin ähky, eikä täydellistä taudin nimeä tiedetä vielä, ennen kuin tulee kaikki labratulokset. Jonkin sortin suolistovirus on mahdollinen, joka olisi ensin lamaannuttanut suoliston”, Porokka arvioi.

Vixenin olo vaihteli aina viime sunnuntaihin asti, jolloin se kykeni vihdoin olemaan ilman kipulääkitystä. Tänään ori on haettu kotiin.

”Kyllähän se näyttää, niin kuin ois kuninkuusraveissa juossut. Se on reissussa vähän keventynyt, kun ruokahaluja ei ole ollut. Hyvin saivat sen kuitenkin hoidettua.”

Porokka kertoo, ettei oria tarvinnut leikata, mutta toipuminen varmasti ottaa aikansa.

”Mahahommat ovat sellaisia, etteivät ne ikinä vie hevosta eteenpäin. Katsotaan nyt, ei ole niin päivän päälle, milloin hevonen palailee radoille. Haaveillaan kesästä kuitenkin.”

Porokka nostaa esiin isona asiana sen, että ”liian suuri osa Suomea on vailla eläinlääkäripäivystystä”.

”Meillä on täällä Juuassa käynyt ihmeellinen tuuri, kun oman kunnan eläinlääkäri on hevosista kiinnostunut, on siittolaneläinlääkäri, ja naapurikuntien yhteisellä päivystysalueellakin on töissä hevosihmisiä. Ei olla siinä asiassa mikään peräkylä.”

”Vixeniä hoitaneille lääkäreille ja hoitajille haluan lähettää kiitokset”, Porokka viestittää.

Astutuspuuhiin ainakin hetkeksi keskittyvä Vixen on moninkertainen kuninkuusravikävijä huippuperiyttäjä Xenasta. Sen ennätys on 20,6aly ja voittosumma yli 228 000 euroa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi