Vaellus ja Timo Vääränen ovat melkoinen pari. Kuva: Anu Leppänen
Vaellus ja Timo Vääränen ovat melkoinen pari. Kuva: Anu Leppänen

Voittoisa Vaellus ja paljon muuta

Perjantain Hevosurheilu esittelee Kuukauden hevosena voittoputkia tehtailevan Vaelluksen. Tutustumme PM-hengessä myös Mustamaniin ja Don Vikingiin. Ratsastuksessa vierailemme nuorten suomenmestari Teresita Bremerin luona.

Vaellus syntyi kuuluisan veljensä Valtrauksen kuolemaa seuraavana keväänä.

”Kaikki oli niin synkkää ja tällä paikkasi omaa mieltään. Se haettiin puolivuotisena tänne. Moni sanoi, ettei voi tulla kahta hyvää samoista tarpeista, mutta sieltä niiden suvusta se hyvyys tulee, ei se ole sattumankauppaa”, oriin valmentaja ja osaomistaja Timo Vääränen toteaa.

Vaellus vaeltaa kilpaurallaan jälleen voittoputkessa. Se ei ole sille mikään poikkeustila, parhaimmillaan oriin tolpparivistö on ollut kahdeksan mittainen. Sen voittoprosentti on näyttävä 42. Kaikki kolme peräkkäistä voittoa syntyivät syyskuun aikana. Kuukausi tosin alkoi Kirppuajon kolmosella, mutta sitäkään ei Vaelluksen tarvinnut hävetä.

Kaikki syyskuun voitot tulivat eri ohjastajien ajamina, ensin Santtu Raitalan, sitten Henri Bollströmin. Torniossa takuumiehenä oli Petteri Joki. Uran varrella Vaelluksella ovat voittaneet myös Hannu Hietanen, Jani Ruotsalainen ja Tuomas Pakkanen.

”Olen valinnut ennen kaikkea rauhallisia kuskeja. Nykyäänhän on hienoa, että kuskit ajattelevat pitemmälle kuin sitä yhtä lähtöä, kun vertaa tämän lainakuskien valtakauden alkuaikoja.”

Miten Timo Vääränen aikoinaan päätyi teettämään itselleen ensin Valtrauksen ja sen jälkeen Vaelluksen? Miten huippuoria valmennetaan? Mitä Vääränen ajattelee suomalaisesta raviurheilusta? Lue perjantain Hevosurheilu, niin tiedät.

Neuvonta-artikkelissa on puhetta nivelten kasvuhäiriöistä ja irtopaloista. Eläinlääkäri Kimmo Elfving luennoi aiheesta eEläinlääkäripäivillä. Irtopalat ovat hevosilla yleisiä, mutta vuosien saatossa käsitys niiden syntymekanismista on muuttunut. Lue lisää perjantain lehdestä.

Viikonloppuna Turussa ravataan PM-kilpailujen merkeissä niin montéa kuin kärrylähtökin. Lehdessä tutustutaan lähikuvan kautta juuri montéssa debytoineeseen ja avausstarttinsa voittaneeseen Mustamaniin.

”Tämä kun on sellainen hevonen, jonka kanssa voisi tehdä ihan mitä vain, vaikka lähteä vetämään Koffin vankkureita Hämeenkadulle. Ajattelin sitten, että miksei testattaisi montéa”, valmentaja Tero Silvas taustoittaa.

”Vaimoni Kirsi soitti heti Jenni Kaijalle ja kysyi, tulisiko hän kokeilemaan parille suomenhevoselle satulaa selkään. Mustamanin selässä hän kävi kerran, ja sen jälkeen hevonen ilmoitettiin starttiin.”

Tutustumme myös kärryt perässä ajettavan PM-lähdön ruotsalaisvieras Don Vikingiin. Jo ruunakunkkareissa Suomessa nähty Don Viking on Ylivieskan startin jälkeen iskenyt kultasuoneen. Ensin se ravasi Ruotsin mestaruushopeaa, ja viimeksi se voitti montén Ruotsin mestaruuden.

”Don Viking on kehittynyt viime vuodet koko ajan ja tuntuu kehittyneen vielä Suomen reissun jälkeenkin. Se meni eteenpäin Ylivieskan lyhyestä matkasta ja edellisestä Rättvikin mailin voltista, jonka se meni 22:ta kuolemanpaikalta. Se sai niistä lähdöistä paljon lisää vauhtia”, valmentaja Stefan Dellbro kehuu.

Ratsastuksessa käymme esteratsastuksen nuorten ikäryhmän suomenmestari Teresita Bremerin luona. Hän haluaa viettää tallilla aikaa.

”Jos minulla ei olisi omia hevosia, olisin varmaan jonkun kv-ratsastajan kisahoitaja. Hyvä suoritus ratsastuksessa tuo minulle iloa ja onnellisuutta, mutta toiseksi onnellisin olen, kun talutan hevosen hoitopaikalta karsinaan. Se on hoidettu ja puhdas, sen kaviot on rasvattu ja se kävelee korvat hörössä ja iloisena karsinaan”, Bremer kertoo.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi