Ari Kotikulma ajoi Synerin keulavoittoon.
Ari Kotikulma ajoi Synerin keulavoittoon.Kuva: Pekka Salonen

Voittokone Syneri palasi tasolleen – ”Totta kai se mieltä lämmittää”

Sipoolaisten Arja ja Ari Kotikulman menestysruuna Syneri oli jäänyt ilman kirkkainta palkintoa viime kesän jälkeen. Keskiviikkona Vermossa 9-vuotias palasi kultakantaan, kun otti keulasta ykköstilan reipasvauhtisessa lopetuksessa. Voitto oli Synerille jo uran 21.

Syneri teki kokoontumisvaiheessa itselleen ominaisesti temppujaan, mutta pysyi sallitulla askellajilla koko ajan. Ari Kotikulma pääsi valmentamansa ja osaomistamansa ruunan kanssa hyvin matkaan, ja keulapaikka irtosi kaksikolle heti kiihdytysvaiheessa.

Matkan aikana Synerille ei ilmaantunut haastajia, ja Ari Kotikulma pääsi ikään kuin hassuttamaan vastustajiaan, kun toinen puolikas mentiin vain 35-vauhdilla. Kirivaihe tultiin juosten, ja Syneri vastaili kirittäjilleen tarpeen mukaan. Se voitti hallitusti ennen rinnallaan työskennellyttä Sähkömiestä.

”Totta kai se mieltä lämmittää, kun siinä oli muutama niin sanotusti hutistartti. Sille tuli välissä laukkaa, eikä se hokkikelillä ole parhaimmillaan. Viimeisessä startissa hevosella oli limaa putkissa, ja sen hoitamisen lisäksi hoidettiin myös mahaa. Sellaista pientä on ollut, muttei sen suurempaa, että muuten on hevonen terveenä ollut”, Ari Kotikulma taustoitti.

Sisäradalta matkaan lähteneen Viloxin kärryt kärsivät vauriota heti kiihdytyksessä, ja radan pintaan jäi sotkua. Se laittoi Kotikulman startin aikana mietteliääksi.

”Ainut vaan siinä oli, että maalisuoralla oli joku muovinpala. Ekalla kiekalla se teki pikkuisen loikan jo, ja arvelin, että se laukkaa, mutta onneksi se on matkalla niin ravivarma. Meinasin, että miten toisella kiekkaa käy, mutta se pomppasi vaan sen yli. Moni hevonen olisi siitä varmaan laukan tempaissut.”

Syneri aloitti Ari Kotikulman treenissä vuonna 2018, mutta on sipoolaiselle tuttu tapaus jo pidemmältä ajalta.

”Syneri tuli maitovarsana jo hoitohevoseksi. Ystäväni Partasen Anssin hevonen Syneri oli silloin, ja tämän emä oli jo meillä opetettavana. Syneri oli 4-vuotissyksyyn asti meillä, ja sitten laitettiin se sellaiseen paikkaan, että saisi porukassa ajaa. Syneri on sellainen ilopilleri ollut aina, mutta se ei sopeutunut isoon talliin. 5-vuotissyksyllä Anssi päätyi myymään hevosen, ja se päätyi meille sitten takaisin ja omistukseen”, Ari Kotikulma selosti.

Kotikulmien ei ole tarvinnut katua kauppaansa.

”Onko se nyt 19 voittoa meille jo juossut, että harva hevonen juoksee niin montaa voittoa edes koko uransa aikana”, Ari Kotikulma muistutti. ”Näin harrastajalle nämä voitot ovat niin isoja juttuja. Tänäänkin taisi olla, että olin ainoa amatööri siinä lähdössä.”

Syneri hoksaa hyvissä ajoin, koska se pääsee raveihin näyttämään osaamistaan.

”Se on niin fiksu hevonen, että sillä alkaa korva heti nousemaan pystyyn, ja käytävällä kun aletaan pakkaamaan, alkaa ensimmäinen steputtelu jo. Se arvaa pienistä elkeistä jo, että nyt on ravipäivä.”

Ari Kotikulman ilopilleriksi kutsuma Syneri ei joudu matkustamaan raveihin yksin.

”Sillä on minihevonen matkakaverina, joka rauhoittaa sitä kuljetuksessa. Aikaisemmin se tahtoi tanssia kilometrin pari autossa jo, ennen kuin oltiin ravipaikalla”, Ari Kotikulma nauroi.

Illan päälähdön Kolmivuotispokaalin voitti Timo Korvenheimon tallin Zolamani. Aiheesta lisää keskiviikkona 14.4. ilmestyvässä Hevosurheilussa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi