Way To Go jatkoi huimaa menoaan myös finaalissa – Astrumin laukkaan päättynyt kisa vei Veteläiseltä hiuksetkin päästä
Way To Go jatkoi voittoputkessa myös GLi Grand Prixin finaalissa. Voitto irtosi hienolla ajalla 14,0ake.Kuva: Roosa Lindholm

Way To Go jatkoi huimaa menoaan myös finaalissa – Astrumin laukkaan päättynyt kisa vei Veteläiseltä hiuksetkin päästä

GLi Grand Prix päättyi kisaa sponsoroivan yrityksen toimitusjohtaja Kristian Lellan treenaaman Way To Gon kirivoittoon.

Kisan ensimetrit olivat odotetun sähäkät. Suosikiksi luotettu Astrum kiihdytti hyvin kolmosradalta, mutta vielä paremmin matkaan lähti sen rinnalta startannut Callela Socrates, joka sujahti keulaan.

Ari Moilanen ei kuitenkaan tyytynyt paikkaan johtavan rinnalla, vaan haki Astrumin kanssa keulapaikan haltuunsa ensimmäisen takasuoran alussa.

Tasaisesti pelatun lähdön kakkossuosikki Way To Go kiihtyi melko verkkaisesti, mutta pääsi nousemaan sisäradalta neljänteen ulos. Alun johtavan rinnalla taivaltanut Promptus puolestaan sai vetoapua, kun avauspuolikkaan kolmatta kiertänyt Feeling Dream laskeutui toisen radan veturiksi.

700 metriä ennen maalia Teivainen käänsi Way To Gon parijonosta kiriin kolmannelle radalle. Ruuna eteni hurjaa vauhtia ja syöksyi viimeisessä kurvissa jo johtoon. Samassa alakynteen jäänyt Astrum ponkaisi laukalle, joten toiselle sijalle nousi Way To Gota kirissä peesannut Rowhill’s Killer.

Kristian Lella ei saanut kuitenkaan vielä tuulettaa voittoa, vaikka oma valmennettava kaartui maalisuoralle ylivoimaisessa johdossa. Way To Go nimittäin laukkasi vielä noin 150 metriä ennen maalia, mutta selvisi nopeasti raville ja piti selvään voittoon.

Voiton ohjastanut Teivainen kertoi radan voittajahaastattelussa, että osasi odottaa, ettei Way To Go ehdi alussa nopeimpien matkaan, mutta odotti ruunan juoksevan hieman lähempänä kärkeä.

”Oli yllätys, että jäätiin niinkin kauan, vaikka yritin patistaakin. Ajattelin kuitenkin nostaa sen toiselle radalle, kun hevonen on kuitenkin kunnossa ja omistajan kanssa oli puhetta, että annetaan mahdollisuus ja ajetaan rohkeasti.”

Teivainen kertoi, että matkan aikana oli pieniä ongelmia, sillä hän yritti turhaan vetää Way To Gon korvia auki.

”Ne olivat jääneet johonkin kiinni, eikä korvat auenneet koskaan. Ajattelin takasuoralla, että vedetään laput, se niihin vastaa tosi hyvin. Sitten saatiin hevonen hyvin liikkeelle, ja viimeisessä kurvissa oltiin ihan toiveikkaita.”

Myös maalisuoran haparointi liittyi samaan ongelmaan.

”Koitin vielä yhden kerran korvia auki, ehkä niitä ei olisi tarvinnut koittakaan, kun hevonen oli sellaisessa johdossa ja ohjatkin oli vähän huonosti kädessä, niin se haparoi muutaman laukka-askeleen. Onneksi se pudotti raville ennen viimeistä sataa metriä. Ravi oli vähän eksoottista lopussa, mutta hyvin se piti voittoon asti. Tämä on tosi hyvään kuntoon tullut, se tulee rehdisti aina loppuun saakka.”

GLi Grand Prix on saanut nimensä kisan sponsorina toimivalta yritykseltä. Erikoisen asiasta tekee se, että Way To Gon valmentaja Kristian Lella toimii yrityksen toimitusjohtajana. Kun voitto tuli vielä lempääläistreenarin kotiradalla Teivossa, voidaan puhua todellisesta kotivoitosta.

Vielä reilut puolitoista viikkoa sitten Lella odotteli uransa ensimmäistä täysosumaa valmentajana. Sen jälkeen niitä on tullut kolme peräkkäin, kun Way To Go nappasi ensin GLi Grand Prixin karsintavoiton, sitten kävi keskiviikkona valloittamassa Vermon ja nyt se otti vielä 12 000 euron arvoisen finaalivoiton.

”En mä voi uskoa tätä. Ette käsitä, miten hienoa tämä on”, selvästi liikuttunut Lella hehkutti voittajakehässä. ”Tämä on ihan uskomatonta.”

Lella osti Way To Gon vuoden 2019 kesällä, jonka jälkeen ryhtyi itse valmentamaan hevosta. Määrätietoinen työ hevosen kanssa on tuonut tulosta, sillä ruuna on noussut todella kovaan kuntoon.

”Olemme laitelleet sitä ihan tosissamme. Sen hyvinvointiin on kiinnitetty huomiota ja valmennettu tosi yksinkertaisesti. Olen tullut siihen tulokseen, että ravivalmentaminen on tosi helppoa hommaa, mutta me teemme itse siitä omassa päässämme hyvin vaikeaa. Pitäisi unohtaa kaikki ylimääräinen.”

Kotiradan valmentajat olivat myös lyöneet vetoa finaalin lopputuloksesta. Lella ja Astrumia valmentama Antti Veteläinen olivat asettaneet panokseksi hiustenleikkuun. Dramaattiset viimeiset sadat metrit tiesivät sitä, että Veteläinen joutuu hävinneenä osapuolena parturoimaan kaikki hiuksensa pois.

”Varmasti ajan itse, ja laitan someen ja joka paikkaan, että näette kyllä, kun Antilta lähtee hiukset”, Lella täräytti.

Lauantai-iltana kello 19 aikoihin puhelimitse tavoitettu valmentaja kertoi olevansa juuri valmistautumassa parturointipuuhiin.

"Juuri rasvaillaan trimmeriä, sauna on lämpiämässä, Veteläinen tulee kohta ja sitten aletaan leikkaamaan tukkaa", Lella nauraa. "Laitamme tosiaan someenkin videota, joten sieltä kannattaa seurailla."

Voiton jälkeen hän kuvailee olevansa ikionnellinen, kuten voittajahaastattelusta jo pystyi päätellä.

"Hymy ja kyynel on yhtä herkässä."

Suojattinsa huimaan juoksuun hän oli erittäin tyytyväinen. Myös odotukset oli asetettu korkealle. Vaikka valmentaja tiedosti vastuksen olevan todella kova, tiesi hän myös oman hevosensa olevan huippuiskussa. Erityisesti Lellaa lämmitti tyyli, jolla Way To Go porhalsi ykköseksi,

"Se näytti helvetin hyvältä. Kun se lähti kiriin, meni oikein kylmät väreet. Se on paremmassa kunnossa kuin ikinä. Jos se ei olisi riittänyt, niin ei siinä sen kummempaa, parempi olisi voittanut."

Tällä kertaa parempaa ei ollut vastassa, ja Way To Golla oli aikaa maalisuoran haparointiinkin. Valmentaja myöntää, että harha-askeleiden aikaan myös hänellä kävi mielessä, että näinköhän voitto vielä karkasi.

"Kaikki sanoivat, että äkkiä tuohon auton kyytiin ja voittajaesittelyyn. Sitten kuului, että tuomaristo tarkastelee tilannetta. Nurmosen Iikka sanoi talliportilla, että ei siinä ole mitään, voitti ihan selkeästi. Way To Go on joskus tehnyt minunkin ajaessa saman, kun olen jotain tumpeloinut niiden korvapallojen kansssa."

Teivainen narutteli Teivossa myös toisenkin voiton, kun Le Gros Bill esiintyi jälleen vakuuttavasti lämminveristen Kavioliiga-osakilpailussa. Ari Vianderin valmentama ori karkasi komealla keulasoololla selvään voittoon ajalla 13,1ake. Seinäjoki Raceen jo kutsuttu Le Gros Bill on voittanut molemmat kauden tähänastiset starttinsa.

Teivossa ravattiin myös toinen loppukilpailu. Vasta kolmannella yrittämällä matkaan päässeen Pimara Cup –finaalin ja sen myötä 5000 euron ykköspalkinnon vei Santtu Raitalan ohjastama ja Katja Salmisen valmentama Combatant Motion. Ilman kaikkia kenkiä kilpaillut viisivuotias ruuna kiri voittoon kaukaa takajoukoista, vaikka ennakkoasetelmat oli haastavat, sillä Combatant Motion starttasi 20 metrin pakilta voltin takarivin suljetulta lähtöradalta.

Juttua muokattu 27.3. klo 19.18: Lisätty Kristian Lellan puhelimitse antamat kommentit.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi