Heli Tarrimaa ja Santtu Raitala pääsivät Lightning Striden kanssa Tammaderbyn voittajaseremonioihin. Kuva: Anu Leppänen
Ajankohta

100 euron sakko epäurheilijamaisesta käytöksestä 20 000 euron voiton jälkeen – näin osapuolet kommentoivat

Sosiaalisessa mediassa on keskusteltu tällä viikolla vilkkaasti doping-näytteen ottoa koskevista säännöistä ja käytännöistä.

Jari-Pekka Rättyä

Lightning Striden hoitaja Heli Tarrimaa sai Tammaderbyn voiton jälkeen 100 euron sakon epäurheilijamaisesta käytöksestä. Näin Tarrimaa avasi asiaa Facebook-tilillään:

"Fifin" suurkilpailuvoiton jälkeen tietenkin oli vuorossa dopingtestin otto. Suomessa (kuten esimerkiksi Ranskassakin) saa hevosen viedä talliin, riisua ja pestä ennen itse näytteenottotalliin menoa valvojan seuratessa mukana ja valvoessa jokaista liikettä. Normaali käytäntö on myös, että hevosen saa juottaa joko omasta ämpäristä tai näytteenottotallin ämpäristä. Lauantaina Fifin valvoja kielsi sen jo ennen kuin päästiin talliin. Ilmoitti, että saan pestä hevosen mutta en juottaa omasta ämpäristä vaan AINOASTAAN näytteenottotallin muovipussista! Sanoin, että tietenkin juotan sen omasta ämpäristä, laitan siihen puhtaan veden. Ei käy, sanoi valvoja. Siinä vaiheessa aloin jo hermostua varsinkin Fifin huonon juomisen reissussa-historian tuntien, hevonen oli matkustanut edellispäivänä ja matkustaisi taas seuraavana kotiin ja jokaikinen vesipisara jonka se juo, on elintärkeä.

Sanoin, että mennään heti sinne näytteenottotalliin, puran hevosen valjaista siellä, käytetään heidän ämpäriä! Ei käy, oli taas vastaus, saa juottaa vain muovipussista! Muovipussi, johon viitattiin, oli yli puolet pienempi, kuin ämpäri, ja hevosen pää, tai edes turpa, ei sinne olisi mahtunut, eikä hevonen tietenkään halunnut edes yrittää laittaa päätään sinne. Älytön idea edes!!!

Sanoin, että en ole ikinä missään kuullut tällaisesta säännöstä, milloin se olisi edes tullut voimaan, derbyraveissa vielä sai juottaa omasta ämpäristä valmentajan omalla vastuulla tietenkin, kuten kaikissa muissakin maissa! Eivät osanneet vastata. Sanoin, että tämä on eläinrääkkäystä, että ei saa antaa hevoselle vettä startin jälkeen! Tykkään hevosesta ja sanoin, että haen sen oman ämpärin ja annan siitä vettä, ihan sama mitä sanotte! Tämä Vermon valvoja uhkasi, että mitätöivät hevosen voiton siinä tapauksessa!!!

Useampi kirosana ja kovaääniset protestini siis aiheuttivat kyseessä olevan sakon siitäkin huolimatta, että HIPPOKSEN ravikilpailusääntöjen mukaan hevosen SAA juottaa omasta ämpäristä valmentajan vastuulla. Valvoja ei vain ollut muistanut lukea tätä sääntöä vaan käyttäytyi myöskin erittäin huonosti meitä kaikkia kohtaan. Ilmeisesti jatkossa tulostettava povitaskuun RAVIKILPAILUSÄÄNNÖT, niitä kun oli aavistuksen hankala alkaa etsimään netistä puhelimella samalla kun purkaa hevosta valjaista!

Eläinlääkäri Leena Puupponen

"Tulkinnat voivat olla erilaisia"

Kilpailueläinlääkärinä toimi Leena Puupponen. Näin hän kommentoi tapahtumia:

Kyseisessä tapauksessa olin näytteenotosta vastaavana eläinlääkärinä, mutta akuutissa vaiheessa kukaan ei kuitenkaan suoraan ollut minuun yhteydessä, kuulin tilanteesta avustajien yleisestä keskustelusta muusta tehtävästä tullessani. Kun menin näytteenottotilaan, tilanne oli rauhallinen: hevonen oli karsinassa virtsanäytteenottoa varten, hevosen edustaja oli vaihtunut ja hänellä oli mukanaan oma, puhdas ämpäri, joka oli tässä vaiheessa tyhjä, enkä tiedä, oliko hevosta mahdollisesti yritetty vielä juottaa. Virtsanäyte ja verinäyte saatiin otettua melko pian ja sovittiin, että tarvittaessa hevonen nesteytetään aamupäivällä klinikalla, jos juomisessa illan ja yön aikana on edelleen ongelmia. Tässä vaiheessa kaikki sujui normaalisti ja rauhallisesti.

Myöhemmin avustaja tiedusteli, oliko hän toiminut oikein, kun oli sanonut, että hevosta saa juottaa suoraan letkusta tai pussilla vuoratusta ämpäristä. Vastasin, että hän oli toiminut oikein, nämä ovat ne ensisijaiset vaihtoehdot ja vasta näiden jälkeen, jos hevonen ei kummallakaan tavalla suostu juomaan, on vaihtoehtona juottaa omistajan omasta puhtaasta ämpäristä, omalla vastuulla, tästä merkintä näytteenottopapereihin. Nyt, koska minuun ei oltu tilanteessa yhteydessä, en tiedä, miten kyseinen tapaus on edennyt ennen näytteenottotilaan saapumistani.

Tässä on nyt kuitenkin selvästi kohta, jossa tulkinnat voivat olla erilaisia: tarjotaanko oman ämpärin käyttö tasaveroisena mahdollisuutena jo heti aluksi. Itse olen tulkinnut, että kaksi ensin mainittua ovat ensisijaiset vaihtoehdot juridisen selvyyden takia ja viimeinen, oman riskin vaihtoehto, otetaan käyttöön hevosen edun vuoksi, jos muut eivät toimi. Tästä varmasti tarvitaan vielä keskustelua yhteneväisen linjan saamiseksi. Sopuisissa ja rauhallisissa tunnelmissa tämäkin tilanne kuitenkin päättyi, ja oletettavasti myös urheilija sai riittävät ja palauttavat juomansa.

Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Susanna Mäki.

"Eroja UET-maiden välillä löytyy"

Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Susanna Mäki avaa sääntöjä ja käytäntöjä yleisellä tasolla:

Hippoksen lääkintämääräyksissä sanotaan näin: ”Näytteenoton aikana hevosta on sallittua juottaa vain raviradan puhtaalla juoksevalla vedellä. Vettä voi tarjota suoraan vesiletkusta, näytteenottopakkauksessa olevalla suojapussilla vuoratusta ämpäristä tai valmentajan tai hänen edustajansa valitsemasta muusta puhtaasta ämpäristä. Jos valmentaja tai hänen edustajansa valitsee muun kuin suojapussilla vuoratun ämpärin, hyväksyy hän samalla riskin ämpärissä mahdollisesti olevien epäpuhtauksien vaikutuksesta näytetulokseen. Jos hevosta juotetaan valmentajan tai hänen edustajansa valitsemasta ämpäristä, tulee tästä tehdä merkintä näytteenottolomakkeeseen.” Näytteenottotapahtuma alkaa, kun näytteenotosta ilmoitetaan radalta poistuttaessa ja päättyy, kun näytteet on sinetöity ja näytteenottolomake on allekirjoitettu.  

Ravikilpailusäännöissä sanotaan seuraavaa: ”Kilpailueläinlääkäri on velvollinen valvomaan, että lääkeainenäytteenotto on Suomen Hippoksen ohjeistuksen mukaisesti suoritettu.” Kilpailueläinlääkäri on vastuussa siitä, että eläinlääkärin avustajat saavat riittävän ohjeistuksen lääkeainenäytteenottoon sekä vastaa mahdollisista ongelmatilanteista. Eläinlääkärin avustaja toimii kilpailueläinlääkärin alaisuudessa avustaen häntä kaikissa kilpailueläinlääkärin tehtävissä.

Eroja UET-maiden välillä löytyy lääkeainenäytteenoton suhteen käytännön toteutuksen osalta. Esimerkiksi Ruotsissa hevoset ajetaan monesti suoraan näytteenottotilaan, jossa ne puretaan valjaista, kun taas Suomessa valjaat puretaan ensin katoksella. Veden juottamiseen liittyvät määräykset ennen näytteenottoa ovat kaikissa Pohjoismaissa vastaavat.

Hevoset on monesti opetettu juomaan vettä tai makuvettä heti suorituksen jälkeen, jolloin ne juovat monesti parhaiten. Toiset hevoset ovat huonoja juomaan vieraassa paikassa tai kuljetuksen aikana, jolloin riittävän nesteytyksen merkitys korostuu ja voi aiheuttaa taustajoukoille stressiä. Juottamisesta suorituksen jälkeen ennen näytteenottoa keskustellaan säännöllisesti myös kansainvälisellä tasolla, mutta toistaiseksi on sallittu vain veden tarjoaminen, jotta vältytään epäpuhtauksien tai muun kontaminaation mahdollisilta vaikutuksilta näytetulokseen.  

Valmentajan vastuu korostuu monessa asiassa, joten valmentajalla on myös oikeus kyseenalaistaa toiminnan oikeellisuutta, mikäli kokee sen tarpeelliseksi. Ongelmatilanteessa tulisi kuitenkin kaikkien osapuolien aina käyttäytyä asiallisesti ja ottaa suoraan yhteyttä vastuun kantaviin toimihenkilöihin eli kilpailueläinlääkäriin tai tuomaristoon. Kilpailueläinlääkärit saavat kysyä tarvittaessa lisäohjeistusta Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäreiltä myös ravien aikana, mikäli epäselvyyksiä ilmenee esimerkiksi ohjeiden tulkinnan osalta.

Lauantain tapahtumien kulusta voin mainita, että minuakin kyllä konsultoitiin veden juottamiseen liittyen avustajan toimesta ja olen antanut siihen oikeat ohjeet hevosen vielä ollessa näytteenottotilassa.

Vermon kilpailupäällikkö Jarkko Korhonen.

"Eläinlääkärin avustaja muisti väärin"

Vermon kilpailupäällikkö Jarkko Korhonen kommentoi tapahtumia Vermon puolesta:

Eläinlääkärin avustajana toiminut henkilö oli muistanut ämpärijuottoon liittyvän pussin käytön väärin, ja kysynyt asiaa kilpailueläinlääkäriltä. Missään vaiheessa ei ollut puhuttu pussista juottamisesta, vaan näytteenottosääntöjen mukaisesti pussilla vuoratusta ämpäristä juottamisesta.

Tässä tapauksessa Vermon toimihenkilöt olivat valitettavasti ensin opastaneet kilpailijaa asiassa väärin, mutta ohje korjattiin pian oikeaksi Hippoksen eläinlääkärin konsultoinnin jälkeen. Tähän meni aikaa alle kymmenen minuuttia hevosen radalta poistumisesta alkaen. Siinä ajassa hevonen tuli voittajaseremonioista varikolle ja hevoselta käytiin näytteenottotallin läheisyydessä sijaitsevassa vierastallissa riisumassa ensin kärryt ja valjaat ennen näytteenottotalliin menoa.

Inhimillinen virhe opastamisessa ei vaarantanut näytteenottoa tai hevosen hyvinvointia. Hevosen hoitaja oli juottanut hevosta omasta ämpäristä näytteenottotilassa asian selvittyä.

Sääntöjen mukaan kilpailijan tulee olla yhteydessä kilpailutuomaristoon, jos hän kokee saamansa ohjeen virheelliseksi tai haitalliseksi.  Väärä tai virheellinen ohje ei oikeuta kilpailijaa käyttäytymään asiattomasti missään tilanteessa. Tuomaristo on määrännyt tilanteesta rangaistuksen rangaistusmääräysten mukaisesti.

Olemme käyneet tapahtumankulun sisäisesti läpi ja pahoittelemme ensin annettua virheellistä ohjeistusta.