Oululainen taiteilija ja torikauppias Tuure Sankari tekee ystävästään Jorma Kontiosta taideteoksen. Kuva Jussi Lähde.
Oululainen taiteilija ja torikauppias Tuure Sankari tekee ystävästään Jorma Kontiosta taideteoksen. Kuva Jussi Lähde. 
Jalostus

Jorma Kontiolle patsas Oulun Heinätorin puistoon

Harri Lind

Kuluvalla viikolla on saatu kuulla, että Jorma Kontion pitkää uraa kunnioitetaan kirjalla ja patsaalla. Jälkimmäinen on oululaisen Tuure Sankarin pitkään jatkunut hanke, joka sai viimeinkin Oulun kaupungin hyväksynnän.

Tuure Sankari on jokaiselle Oulun torilla käyneelle tuttu hahmo. Hän on torikauppias, mutta myös hevosmies ja taitelija, sekä Jorma Kontion henkilökohtainen hyvä ystävä. Nämä kaikki ominaisuudet ovat yhdistyneet, kun Sankari on jo vuosikymmenen ajan vetänyt patsashanketta, jolla Oulun suuri poika Jorma Kontio ikuistettaisiin jälkipolville.

"Ajattelin pitkään, että siitä tulee torin Toripolliisi -patsaan sisarveistos", Sankari paljastaa. "Samalla tyylillä toteutettu, hieman karikatyyrimäinen pronssinen Jorma Kontio. Kävin aika tiukkaakin vääntöä kaupungin kanssa, mutta he eivät kokeneet ideaa, eivätkä etenkään sen sijoituspaikkaa Toripolliisin vieressä hyväksi."

Sankari ei antanut periksi, vaikka patsashanke ei tuntunut saavan ilmaa siipiensä alle. Hän kuitenkin kertoo, että niin oli lopulta paras.

"Sitten tajusin, että eihän Jorman kuulu torilla pönöttää, eikä hän itsekään ollut alunperin oikein innostunut näköispatsaasta. Oikea paikkahan teokselle on tietenkin Heinätorin puisto. Se on vain korttelin päässä Jorma Kontion nuoruuden aikaisesta kodista, Kirkkokatu 63:sta. Ja patsaan kuuluu olla enemmän symbolinen kuva Jormasta ja hänen urastaan."

Nyt kaupunkikin lämpeni asialle ja kuluvan viikon keskiviikkona kaupunginvaltuusto näytti vihreää valoa hankkeelle.

"Esittelin valtuustolle pääasiassa pahvista, styroksista, ilmastointiteipistä ja rautalangasta askartelemani pienoismallin. Malli ei ole aivan yksi yhteen, koska tulen käyttämään patsastarpeina torimyymäläni varastosta löytyviä esineitä, ja ne saattavat vielä hieman muuttua taiteellisen näkemykseni mukaan, mutta teoksen vahva symboliikka tuli jo nyt esille. Se vakuutti kaupunginvaltuuston. En halua vielä paljastaa liikaa patsaasta, mutta se tulee varmasti olemaan jatkossa matkailuvaltti Oululle."

Tuure Sankari on jo alkanut kuljettamaan varastostaan teoksen valmistukseen käytettävää materiaalia Heinätorille.

"Siellä on jo nyt mm. 1920-luvun Ursus-traktorin metallinen takapyörä, 17 Ladan sivupeiliä, sähköjänis, kolme tiernapoikien käytössä ollutta kruunua, keltainen naisten Helkama-polkupyörän runko, alasin, 28 metriä galvanoimatonta piikkilankaa, Moskovan 1980 olympialaisten maskotti Mishan muotoinen tinatuoppi, hevosvetoinen kyntöaura, huuliharppu ja seitsemän saksalaista toisen maailmansodan aikaista sotilaskypärää, joista kahdessa on luodinreiät."

Patsaan paljastus tapahtuu tiistaina 16.8.2016, kello 17.49,19. Silloin tulee tarkalleen vuosi Jorma Kontion 10 000:sta voitosta.