UET:n hallitus vaatii Italialta jyrkempiä rangaistuksia ajotaparikkomuksissa. (Kuva: HU arkisto)
UET:n hallitus vaatii Italialta jyrkempiä rangaistuksia ajotaparikkomuksissa. (Kuva: HU arkisto) 
Uutiset

Italialle voimakasta kritiikkiä UET:n hallituksen kokouksessa

Marja Mahlamäki

Italia sai muilta ravimailta ankaraa arvostelua Euroopan raviliiton UET:n  hallituksen kokouksessa Berliinissä. Italian edustaja vakuutti, että sääntömuutokset alkavat heti ensi viikolla. 

Torstain kokoukseen osallistunut Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen kertoi, että  UET:n uusi puheenjohtaja Marjaana Alaviuhkola oli käynyt keskustelua Italian kanssa jo ennen kokousta. 

Italiassa raviurheilu on asetettu maataloushallinnon alaisuuteen, ja edustajana toimi ministeriön osastopäällikkö. Hän selvitti, että Italian ravisäännöissä ei ole mahdollista antaa kilpailukieltoa ensimmäisestä rikkomuksesta. 

Muut edustajat kuitenkin korostivat hänelle, että Italiassa piiskankäyttöä katsotaan systemaattisesti läpi sormien, mikä on UET:n sopimusten vastaista. Norjan edustaja Knut Weum kuvaili TGN.no:lle, että italialainen koki hikisiä hetkiä ankaran ryöpytyksen keskellä. 

Kokouksen kannaksi tuli, että hevosen hyvinvointi on raviurheilun tärkein arvopohja. Eikä riitä, että omassa maassa asiat hoidetaan kunnolla, huonoa hevosten kohtelua ei voi hyväksyä missään Euroopassa. 

Mäkinen huomautti, että EU:lla on lainsäätäjänä ratkaiseva vaikutus ravialan nykytoimintaan ja tulevaisuuteen. Raviurheilun pitää pystyä esiintymään yhdessä ja hyväksyttävänä toimintana koko Euroopan tasolla. 

Norjan keskusjärjestön pääsihteeri Svein Morten Buer on julkisuudessa ehdottanut Napolissa törkeään ajotapaan syyllistyneiden neljän italialaisen sulkemista Norjan kutsukilpailuista tänä vuonna. Ruotsissa Halmstadin raviradan hallitus teki alkuviikosta vuoden porttikieltopäätöksen näille henkilöille. 

Berliinin kokouksessa painotettiin, että rangaistustoimet kuuluvat sen maan keskusjärjestölle, jossa rikkeet on tehty. UET:n sopimuksen mukaan rangaistukset ovat voimassa kaikissa jäsenmaissa, ja keskusjärjestöt vastaavat niiden toteutumisesta.