Jukka Torvisen ajama Peanuts päätti hienon kautensa arvovoittoon.
Jukka Torvisen ajama Peanuts päätti hienon kautensa arvovoittoon. Kuva: Anu Leppänen
Uutiset

Kasvattajakruunun parhaasta ei epäselvyyttä: Peanuts irtosi kuolemanpaikalta ylivoimavoittoon

Tero Sipakko

Nelivuotiaiden tammojen Kasvattajakruunu aloitti Jyväskylän lauantairavien pääpelin kohteet. Selväksi suosikiksi luotettu Peanuts kuittasi 30 000 euroa tavalla, jonka jälkeen ikäluokan parhaasta tammasta ei tarvitse enää keskustella.

Toto75-1: Ykköspaikalta lähtenyt Bosses Lady kiihtyi vaivatta johtoon, ja viereltä rauhallisesti avannut Peanuts sai asemat toisesta ulkoa. Kun eteen jäänyt Ambriel otti voimakkaasti vauhtia pois, Jukka Torvinen ajoi Peanutsin takasuoralla kärjen kupeelle.

Koko avauskilometri oli maltillinen, mutta toisella kierroksella tahti tiivistyi. Bosses Ladylla ei ollut paras päivänsä, ja Peanuts painui sen ohi jo loppukaarteessa. Selvä voitto sinetöityi 1.12-vauhtisella lopetuksella, ja ajaksi kirjattiin 15,2a/2140 metriä.

"Silleen ajattelin, että jos hevonen on niin hyvä kuin se on ollut, niin tuo paikka ei ole mikään huono sille", Jukka Torvinen kertoi. "Kuvittelin, että tuo viimeinen kierros ja puolikas on se meidän valtti ja siinä meidän hevonen on parhaimmillaan. Tapion hevosesta saatiin jo tosi hyvissä ajoin ote, ja kun Peanuts tykkää mennä, silloin sen pitää antaa vähän matkaa mennä. Tuolla takasuoran lopussa ja kurvin alkuun on meidän vahvin hetki. Annettiin tamman mennä keulaan, ja se pitää siinä mielellään sellaisen pienen raon muihin."

Voiton myötä Peanutsin kausiansiot nousivat jo reiluun 180 000 euroon. Anssi Suomisen ja Henrikki Halmeen Varsakujan Kavio & Kinner Oy on kasvattanut Peanutsin, joka siirtyi Anne Kankaan hoiviin 1-vuotiskeväällä.

"Joskus kesällä se ostettiin, ja sitten siitä myytiin osuuksia. Siihen kuuluvat täällä olevat Sanni, Aaro ja Katariina, ja sitten on vielä Pihlströmin Antti", Anne Kangas taustoitti. "Viime vuonna sattui aika paljon huonoja asioita, mutta tämä vuosi on kyllä mennyt aika paljon yli odotusten. Peanuts on kyllä mun elämäni hevonen. Toivottavasti se pysyy terveenä ja tekee meille vielä varsojakin. Ensi vuosi näyttää milloin."

Hannu Torvinen kannusti Smiley Matchin kolmannesta parista ulkoa toiseksi, ja kolmannesta sisältä sujuvasti vapaille löytänyt Daze kiri Mika Forssin luotsaamana kolmanneksi ennen Ambrielia.

Bosses Lady taipui kuudenneksi: "Lämmitti hyvin, kaikki oli hyvin ja ravasi pruuvissakin tosi hyvin, mutta startissa maha oli taas vähän kuralla", Tapio Perttunen harmitteli.

Toto75-2: Liisan Tulilintu huolehti vauhdista kylmäveritammojen ryhmässä, mutta niukka suosikki Hetviina korjasi hedelmät.

Keskijoukoissa toista rataa aloittanut Hetviina sai toiseen kaarteeseen mentäessä selän kolmatta rataa kiertäneestä Vennelmon Varmasta, iski viimeisen takasuoran alkupuolella kärkihevosen tuntumaan ja pääsi peesaamaan sitä vielä sisäradalla.

Hetviina jatkoi maalisuoralla varmaan voittoon, joka tuli 2140 metrillä ajalla 25,7a. Täysosuma oli sille kauden kolmas.

"Vermossa viimeksi oli outo laukka. Hevonen oli hyvällä ravilla ja hyvissä voimissa tulossa kärjen rinnalle, mutta sitten laukkasi kummankin. Nyt ravi vähän hajosi lopussa, mutta ei laukkaa tehnyt. Sillä on ollut sen kanssa ongelmia. Ehkä se kärsii pikkuisen, kun on mennyt uittokelit huonoksi ja joutuu enemmän ajamaan", Antti Tupamäki pohti.

Takasuoran alussa Hetviinan perässä kirikaistalle lähtenyt Poikolan Neito ei pysynyt alkuunkaan sen kyydissä, mutta punnersi myös tasaisen hyvin perille ja kipusi toiseksi. Toisen radan jonosta kiertelemättä tullut Sokru sai vapaan väylän ja kiri napakasti kolmanneksi. Liisan Tulilinnulle maalisuora oli vaikea. Virin Camilla väsyi sen takaa jo aiemmin.

Toto75-3: Valtakunnallinen ajajaliiga näyttää kääntyvän Santtu Raitalalle, joka ajoi ravien aluksi jo kaksi täysosumaa ja kiritti 3. ja 2. divisioonan kohtaamisessa Pekka Korven tallin Arctic Loverin jättiyllätykseen.

Suurimmalla numerolla kilpaillut Arctic Lover juoksi sisäradan jonossa lopulta viidentenä. Edessä oli huono selkä, mutta sen laukattua väylä aukesi viimeisellä takasuoralla. Arctic Lover ajoi pienen kärkiryhmän kiinni, iski loppukaarteeseen mentäessä kirikaistalle ja runnoi väkivahvasti niukkaan voittoon ennen Look Completea, joka kiersi kolmannen kaarteen jälkeen kuolemanpaikalle ja painui keulaan loppukaarteessa.

"Lover oli kyllä tosi hyvän tuntuinen takasuoralla, mutta toisaalta siellä jouduttiin parisataa metriä ajamaan oikein tosi kovaa, että saatiin se kärkiporukka kiinni", Santtu Raitala kertasi. "Lopussa oli oikein hieno kahden tosi hienon hevosen matsi. Molemmat tsemppasi täysillä, ja me oltiin tällä kertaa pikkaisen ennen maalissa. Tämä on sen tuntuinen hevonen, ettei tämä varmasti viimeiseksi arvovoitoksi jäänyt. Hoopeen kanssa juteltiin, kun lämppää lopeteltiin, että hevonen tuntuu paremmalta mitä sijoitukset on ollut."

Kymmenennen starttinsa tälle kaudelle juossut 6-vuotias Arctic Lover saavutti toisen voiton tuloksella 14,8/2660 metriä. Se oli viidentoista hevosen lähdössä 11. pelatuin.

Kärkipari teki lopussa muihin reilun eron. Viidennessä ulkona matkannut Elliot Web puristi tasaisesta jälkijoukosta kolmanneksi. Lähdön suosikki Selene Lune laukkasi noin 1100 metriä ennen maalia. Se oli sitä ennen lähtenyt taustalta juuri reissuun.

Toto75-4: Lewis Ale piti suosikkina pintansa 4-vuotiaiden oriiden ja ruunien Kasvattajakruunussa ja vei 30 000 euroa 2140 metrillä ajalla 13,8a.

Välierässä tasapaksulla esityksellä kakkossijan napannut Lewis Ale pääsi finaalissa matkaan Knows Bestin sisäpuolelta, mikä saattoi ratkaista jonkin verran. Auton takaa hyvin kiihtynyt Lewis Ale painui Mainion ohi johtoon, ja Knows Best jäi vetämään toisen radan jonoa.

Mika Forss piti vauhdin tasaisesti 1.15:n lukemissa, ja kun päätöspuolikas taittui 1.12:n kyytiä, ohittajia ei ilmaantunut. Sisäpuolen ohituskaistalle kääntänyt Mainio pysyi valjakonmitan päässä toisena, ja kolmannesta sisältä kiertelemättä tullut Ronaldo Malibu työntyi sen kupeelle kolmanneksi.

"Lewis Ale oli tänään oma ittensä", Mika Forss kiteytti. "Meillä oli kyllä tietoa, että hevosella oli tosi paljon hankaluuksia ennen välierää. Se oli ihan päivänselvää, että se on tänään eri hevonen. Mainio tuli maalisuoralla lähelle, mutta sata jäljellä käänsin vielä nuo vetolaput, niin sieltä löytyi pykälä. Että kyllä se tänään oli hallittua."

Lewis Ale lähes tuplasi kausitienestinsä, kun derbyssä tuli hylkäys murtautumisen vuoksi ja UET Grand Prix meni hienon karsintavoiton jälkeen poskelleen. Välierään osallistuminenkin oli itse asiassa vaarassa.

"Siinä oli sellaista epäselvää ihoreaktiota. Tulimme välierään Laukaan klinikan kautta, jossa Tupamäen Antero vahvisti, ettei ole mitään hätää", valmentaja Tuomas Korvenoja kertoi. "Tietenkin valmistautuminen oli jäänyt hyvin köykäiseksi. Nyt on valmistauduttu ihan normaalisti, tarkoittaa että on saatu hyvät hiitit tuossa välillä, ja kyllä se hevonen tuntui lämmittelyssä jo tosi muhkealta."

Sekä valmentaja että Mika Forss olivat sitä mieltä, että Antti Lehtisalon Kuusaan Virma Oy:n kasvattamassa ja Lewis Ale Stablen omistamassa oriissa on ainesta isoihin saappaisiin myös aikuisten kisoissa. Ruotsiin ensi viikolla muuttava Forss sanoi, että Lewis Ale on yksi lahjakkaimmista Suomessa syntyneistä, joita hän on ajanut.

Toto75-5: Neljänneksi eniten pelattu Humiseva oli vahvin 4-divisioonan karsinnassa. Alkuvuodesta kuudesti voittanut 8-vuotias ruuna oli syksyllä muutaman kuukauden sivussa ja jäi tauolta paluussaan passiivisen ajon jälkeen pussiin.

Takarivistä lähtenyt Humiseva lähti neljännestä ulkoa kierroksen kohdalla kirikaistalle, jota jatkoi pian ilman vetoapua, kun suosikki Hipatsu kiersi edeltä kärjen rinnalle. Humiseva pääsi loppukaarteeseen mentäessä toiseen ulos, mutta nousi jo kaarteessa uudestaan vapaalle radalle ja ratkaisi sitten varmasti. Voittoajaksi tuli 27,2a/2140 metriä.

"Nyt ei jätetty mitään sattuman varaan", ohjastaja Tero Lahtinen korosti. "Maalissakin oli vielä tallella, mutta vähän nihkeä se on yksin menemään."

"Humisevan annettiin huilata. Ei paljon startteja, mutta rahoja tuli paljon niin äkkiä", valmentaja Tiina Mäkinen taustoitti.

Hipatsu puursi toiseksi, ja Humisevan perässä kiriin lähtenyt Tähtisekki kipusi selvästi hävinneenä kolmanneksi. Aronin Muisto taipui keulasta.

Toto75-6: Kierroksen pankki Lumi-Oosa lunasti odotukset Tammaderbyssä. Ensimmäisen kaarteen lopussa vastuksetta kärkeen edennyt suursuosikki veti varmoin ottein maaliin asti ja sai 15 000 euroa ajalla 29,2a/2140 metriä.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

Toto75-7: Lämminveriset ottivat yhteen Kavioliigan osakilpailussa, ja täyden pistepotin nappasi kolmanneksi eniten pelattu Celebrity Lane, joka sai nappijuoksun johtaneen Workout Wonderin takana.

Workout Wonder painoi kärjessä ohjille, ja vauhti kiihtyi reilusti jo kolmannella puolikkaalla. Tuntumassa seuranneella Celebrity Lanella oli maalisuoralla kohtalaisen helppo tehtävä ohittaa keulahevonen. Olli Koivunen ajoi Matias Salon valmentamaa Celebrity Lanea, joka vei 7000 euroa ajalla 13,7a/2140 metriä.

"Kun näin lähtölistan, mulle tuli heti sellainen vau-fiilis, että nyt on lähtö, mikä me voitetaan", Matias Salo paljasti. "Vähän kummastelin, ettei ihmiset arvosta tuota, kun ei sitä ollut noissa vihjeissä hirveästi huomioitu. Jotenkin tuntui, että me juostaan joko keulassa tai johtavan takana, mistä täällä saa joka tapauksessa mahdollisuuden. Toi hevonen on parantanut koko ajan kesätauon jälkeen. Sitä ennen se oli aivan huippuhyvä siihen viimeiseen lähtöön, minkä jälkeen se kävi leikkauspöydällä, kun piti sellainen pienen pieni operaatio tehdä. Toivottavasti nousujohteisuus nyt jatkuu ja voidaan ajaa näitä viikon ykköslähtöjä."

Matias Salo on kymmenesosan osuudella mukana Celebrity Lanen omistajakimpassa, jota hän kuvailee innokkaimmaksi ravikimpassa, mitä hänellä on ollut.

"WhatsAppi laulaa ihan 24/7, ja on just sellaista oikeanlaista intoa, mitä mun mielestä hevosen omistajilla pitää olla tähän touhuun", Salo huomautti.

Porukan hänniltä sisäkautta maalisuoralla tullut Callela Lisbeth tykitti loppuhetket selvästi kovinta vauhtia ja ehti kolmanneksi ennen suosikki T.Rexiä, jolla ajettiin passiivisesti ja lähdettiin loppukaarteessa kiertämään ulkokautta.